Berita Harian: Sukan

sumber :-

Berita Harian: Sukan


Kenduri kad merah

Posted: 10 Oct 2011 12:40 PM PDT

TERENGGANU mendapat modal agak selesa dengan kemenangan manis 3-1 ke atas musuh tetangga dan juara bertahan, Kelantan dalam saingan suku akhir pertama Piala Malaysia di Kuala Terengganu, malam tadi yang menyaksikan perlawanan tercemar gara-gara lima kad merah dilayangkan.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

jak aku tgk bola x dop lagi ore ganu g sokong pasuke dio di ganu

Aziz bin Mamat

Kalah atau menang adat perlawanan. Yang ditakuti ada perancangan tersembunyi disebalik perlawanan. Ada kalanya baik dan bijak juga. Sumber pendapatan pihak-pihak tertentu akan bertambah. Berkemungkinan besar perlawanan timbal balik akan dimenangi oleh Kelantan. Pasukan Kelantan akan terhenti diperingkat separuh akhir sahaja. Wisel penamat Piala Malaysia akan berakhir dengan perlawanan Selangor dengan T Team atau Negeri Sembilan. Kelantan menjuarai Piala Liga, Terengganu dinobatkan Piala FA manakala Selangor berjaya merangkul kejuaraan Piala Malaysia sebanyak 33 kali. Ini semuanya telahan ahli nujum pendek akal.

FUCK U ALL

kalau pandai sgt,p la main or jd reff ka.....kalau korang join,konpem nak tiup p nervous....mampui.........

yahto

teruk gila pgadil smlm..xpndai kwal mainan..pe2 pn thniah kt pyokong klate y dtg mmbri skongan,,,mmg hbt!!!!

ahmad takuq

game memang panas.patutnye player kel ngn ganu ade mental yg tinggi.kalo tak ade la sampai 5 kad merah.

Dean

Terengganu mmg Power! Moga Terengganu dapat melangkah ke FINAL!

rozlishamrahman

semestinya penyu tidak akan menangis lgi haha

golongmm

Tahniah!anda adalah pengadil terbaik di M'sia

hasim

jgn salahkan orglain kalau dah kalah, terimalah kenyataan, itulah dia taraf bolasepak negara kita, semua pemain boleh pakat2 tukar profesion jadi pemain ragbi pulok...

turtle warrior

yang penting tganu tetap power...jgn salahkan pengadil ataupun tahap padang..ini lah m.sia..kita hargai dan pertahankan apa yang ada..perbaiki diri dan pasukan..insyaallah kemenangan pasti menjelma..

chad

memang pun pengadi yang menjadi punca banyak kad merah. FAM patut lebih terbuka soal pengadil.ini tak boleh disentuh langsung. mana penah ada pengadil FAM kena tindakan walaupun melakukan kesalahan.

kitaro

pemain mesia selagi fizikal x mantap jgn harap nk piala dunia, pd pandangan sy fizikal menjadi main focus, pilih pemain berdasarkan ketinggian dan tubuhbadan yg sesuai sebelum nk main untuk international, kaji pemakanan pemain sejak dari kecil, tengok jepun,sebab bila ada fizikal, kita dh menang dari saikologi, yg lain2, fit,skill, self confident kena follow..kalau tidak..setakat juara asia tenggara jela.....

junob

pngadil mncetuskan keganasan emosi pemain...tak pndai nag kwan plawanan yang djaga..tak pndai2 lagi ke pngadil malaysia nie...dri kg smpai negara smue same

khai

kelantan kalah bgs blk lh

adaakukesah

FAM berjaya utk bg laluan mudah kpd "anak emas"nya.....syabas FAM......semoga bola sepak kita makin maju!!!!!

Dino

itulah taraf bola sepak malaysia..tidak akan brjaya ke "world cup"..majoritinye org malayu..buat malu aje...

rul

lawan di kelate nanti, pilihlak pengadil yang ok, tak pernah tengok pengadil mcm tu, eropah bukan mcm tu sampai 5 kad merah, fam kena bg pengadil yang ok apa bila 2 pasukan hebat bertembung kelak.

shahrul

Apa punya reff....kalau tdk kan reff pasti kelate sudah mng...reff tu gila kad sebab bnyk mkn keropok lekor....hahahaa

rahim

bagi la pengadil hebat mane pun kalau daud su sepak kaki abah hang takkan nak senyum je kata "tak pe jgn buat lagi ye"

fazy

Dari dulu lagi...memang terkenal seluruh melaya .kalau lawan kelantan...mesti ada keganasan berlaku...molek set kelantan gi hantar jaga sempadan nung...

harun

main mcm bodoh mmg le kalah hook tuiiiiii

klate tegar

FAM sepatutnya panggil pengadil Pengaman PBB bila melibatkan pasukan klate

wati & zam

sama-sama b*d*h.negara lain bertambah maju, profesional.kat malaysia ni mcm tu jgk la.dari dulu sampai skg.kalau tak pemain, penyokong.kalau tak penyokong pihak pengurusan.pengadil pun sama.sama-sama b*d*h.

adie

apa2pon congrtas tu skuad penyu menang ke atas the reds warrior.so dari sini dapat di konklusikan skuad pantai timur semakin mengorak langkah untuk menggemparkan bola sepak tanah air..

Org Tengah

Pemain2 kita kekuatan mental masih lemah..

jemy

ayuh kelantan..! berjuang hingga menang. Alang2 dpt kad merah sampai 3, tunjukkan yg team Kelantan menerima cabaran dan jadi yg terbaik. Julang Piala Malaysia!

rahim

bagi la pengadil hebat mana pun, kalau daut su sepak kaki ayah korang..pengadil nak diam je ke..

shark

pengadil seblum mari baloh dgn bini tu emosi je...relax ah...ape2 pom penyu nelang lg...

JiDongWon

ak dgr citer mutu pengadilan kat mesya antr trteruk kat dunia ni.... try test dgn england, umur 26 da bley jd ref sbb dowang pro...

mata luar padang

terima je la kekalahan tu..perbaiki permainan pada perlawanan timbal balik..xpayah nak salah pengadil la..padang la..FAM la..yang kena kad merah tu patut menyalahkan diri sendiri..disiplin tak ada..sebagai pemain professional sepatutnya dah tahu apa yang boleh dan xboleh dilakukan di dalam padang..tengok rooney..kena kad merah..accept..xpula menyalak xtentu pasal..

gedebe

lawan tetap lawan...kejuaraan kami pertahankan.Apa yang penting pengadil & pemain kena profesional

Mahathir

Setuju dgn Man...

ore sepak atah batang tekok bia kiok laluh

fz bravo

perlu ada hukuman berat dr FAM kepada sesiapa kena layang kad merah..contohnya kena bayar rm 10,000 atau 6 bln tak boleh main baru diorang main secara profesional..tak baik kasi orang sakit

keteyle

2 team dr Terengganu menang.power!

Jengok

dulu lagi ore tua sudah berpesan "bo..la...","bo...la...", yang dok ghi main jugak tu.. bakpo!

Adam Putra

Rugilah semalam kat TV live cuma Felda vs N9 sahaja. Kalu live Terengganu vs Kelantan baru syok, boleh tengok orang gaduh! Ini baru bola!!

fbi

tahniah..terbaik trg..menang kalah adat perlwann..terima hakikat kpd yg kalah..2nd leg ada lagi..slmt bjuang hingga ketitisan akhir si punye a.k.a ninja turtle.."tranung nelang" ngak..=)

chedin kelantan

main bola kenapa suka buat kekasaran berlebihan. bola sepah hanyalah satu permainan yang menghiburkan dan bukannya satu peperangan yang memerlukan pengorbanan nyawa.

aku

Kalau dah kalah tu, tak ada hebatlah. Kelantan kalah lagi...

Peyo Kepok

Tunggu dan lihat di kota bharu nanti..kelantan pasti mengamuk..

fauzi

kalah dan menang adat permainan antara kelantan&terengganu semalam. Tapi yg menjadi kemusykilan pengadil terlalu mengikut emosi dan baran dalam menentukan kad. Jangan merosakkan permainan dengan layanan kad2 yang tidak jelas. Apa nak buat pengadil x bleh ditegur sebab kebal. Atas dunia ini tiada yang kebal kerana setiap manusia ada kelemahan dan perlu ditegur.

jay

alaa..da memg pdan ngan muke dorg..tgok care dorg main pon da taw da..nasib je bukan aku reff..law aku laa reff 10 kad merah aku kuarkan..

mohd khairul

sang penyu terbaik

ROY

Trganu mmg best lah............PANTANG MENGAKU KALAH, PATAH PARUH BERTONGKAT KAN SAYAP.............

mee

pengadil paling best pernah aku tengok bertaraf dunia ialah dari terengganu..nama apa tah...ia jadi pengadil perak lawan selangor semalam...betul2 baik nyer pengadil..

kopat

begitulah taraf bolasepak M'sia..dari player, pengadil dan hinggalah Pengurusan FAM..5 kad merah tak menjadi persoaalan..tetapi mutu bolasepak kita menjadi bualan..kita spatutnya blajar dari negara Jepun..Macam Dr.M cakap dulu...

mie putrajaya

Ternyata team kelantan masih belum dapat menyerap provokasi yang dilakukan oleh pemain Terengganu kerana mereka tahu, hanya menimbulkan kemarahan boleh menyebabkan Kelantan hilang fokus. Main bola apa sampai beri 5 kad merah. Minit ke 31 dan 34, Kelantan dapat 2 kad merah. Tahniah pengadil kerana anda juga seorang pemprovokasi yang berjaya. FAM kena siasat pengadil tu, ada apa-apa kot?Manalah tahu....kan kan kan.

yuzaiful

pengadil atau FAM perlu mengambil tindakan yang sejarnya keatas perlawanan semalam.jgn jd org yang duduk tgk saje

irfan

tu jelah yang boleh dibangkakan,liga super malaysia tapi bila main skuad kebangsaan peringkat asia ke compom hancur lebur..ape ya ng nak dibangakan kawan2 semua???renung-renungkanlah..............

Joe

Sesuai sgt la....geng2 pantai timur ni mmg GeDEBE skit .....padan mukang korang....huhu

pejo

Game seteru pantai timur memang dah 'panas'. baik player mahupun penyokong. Kalu pengadil tak pandai control game, lagi la panas.. tak heran dapat 5 kad merah, 10 kad kuning... FAM please pilih pengadil yg lebih berwibawa. Kalu pengadil pun jenis 'panas', ni lah jadinya... kita tak mahu tragedi bakar trak polis berulang di KB.

mohd fadil bin a. talib

dlm kes kad merah, kadang2 pemain tidak seharus dipersalahkan 100%, corak pengadilan sesautu perlwnan blh menyumbang kearah ini. conth apabila seseorg pemian membuat tackle trhdp pemain(pasukan) yg lain tetapi pengadil melepaskanya, tetapi apabila pemain ini(pasukan yg lg satu) membuat tackle yg sama dgn senang hati pengadil melayangkn kad, ini akn menyebabkn pemain@pasukan itu akn mengambil jln mudah utk membuat tindak bls yg lmbt laun akn menjd sesautu permainan itu akn menjd tegang.
Sudah menjd adat di Msia, apa pun dlm sesautu perlwnan pemain akn diprslhkn. jarang sekali pengadil diperslhkn, apatah lg FAM trlalu melindungi pengadil meskipun keputusan2 yg dibuat oleh pengadil kadang2 tidak tepat.
sy melihat jika mutu pengadilan tidak diperbaiki dari skg, percayalh smpai bila2 pun bola sepak Msia tidak akn berada di puncak dunia. fikir-fikirknlh.........

diaz

kejayaan yg besar dtg ngan harga yg mahal.
Ref tu dh check.. dlm poket dia ada kat kuning ngan merah je.. klu ada kad itam.. pasti dia akn guna gak mlm td. bt malu FAM jee..

Azmel

Selagi disiplin pemain tidak dapat dipertingkatkan, selagi itu mutu permainan bola sepak negara masih ditakuk lama.Berpuluh-puluh tahun berjuang untuk bola sepak, tetapi masih berada di takuk yang lama. Sama-samalah kita fikirkan,di manakah silapnya.

razak

FAm sepatutnya hantar pengadil terbaik setiap perlawanan yg melibatkan Kelantan !

otromen

nak wak ganer sek2 pantai timur hebat ngat leni.

isha

kelantan & terengganu :(

ISMAIL BIN HUSSAIN

mangkuk hayun punya pengadil

kimiechepeng

Gomo Klate Gomo..!! Selamat berjuang pula di Kota Bharu. Kami mengalu-alukan penyokong terengganu ke kota Bharu.

kelantan dari dulu xboleh main bola g perang jela....

berry

btl2 org main bola la bkn main org kalu nk sikit kad....semangat ganu semangat!!!!!

eddy roy

nelang ganu...!!!nelang ganu.....!!!!

azrul

Pengadil buta kayu....5 kad merah, 10 kad kuning.....bengong punya pengadil,FAM tolong berlaku adil dalam pemilihan pengadil jangan berat sebelah...takpe setakat 2 gol,bukannya banyak, dijemput penyokong tganu ke std kota bharu 14hb ni....Gomo Kelate Gomo....

sampoijeer

Syabas utk SELANGOR......

pokju

Mengapa pasukan klate dah pandai dapat kad merah, jangan terpengaruh dgn provok ganu weiiii

pokju

Mengapa pasukan klate dah pandai dapat kad merah, jangan terpengaruh dgn provok ganu weiiii

azlan mohd

ketagih kad merah

theanswer

kalau byk kad merah bkn slh pengadil syok sendri. tpi salah pengadil dari awl tak cube kawal emosi pemain..pemain pula tak menghormati pengadil.

pian..

trima la hakikat..:D
ganu hebat..:)

Pok Bakkor

insyaAllah..marilah sama² kita doakan agar perlawanan final kekgi, antara TRG vs TTeam, dan dicadangkan buat di Stadium UMT, Gond Badok, K terengganu

shah

biase la tu..pertemuan derby mmg panas skit..kat luar negara pon mcm tu gak..

tevez lumut

kualiti pengadilan amat mengecewakan.

en Horatio Caine

ape kejadah game mcm nih nak salah kan pengadil tak leh nih mesti pemain mcm ape tah buruk benor baik gusti jerk dlm padang

jaa

Bravo ganu kiter!!!tp nape sampai 5 kad merah ?? ^£^

siti nur fitrah

wlaupn kalah,klate ttap hebat..he2..

Khairul b Badro Shah

ape kejadah byk sgt kad merah......adekah pengadil di malaysia ni amat bermuarah untuk menjatuhkan satu-satu pasukan.....FAM perlu celik mata dan buka kan teliga......jangan asyik syok sendiri.....

man

kalau main bola teruk memang banyak kad merah.

Full content generated by Get Full RSS.

Normanizam dipanggil 'rampas emas' takraw

Posted: 10 Oct 2011 12:38 PM PDT

Sukan

NORMANIZAM masih digeruni lawan selain  dia masih mampu melakukan servis dengan baik.

NORMANIZAM masih digeruni lawan selain dia masih mampu melakukan servis dengan baik.

PERLUKAH Normanizam Ahmad yang mampu melakukan servis kuda dipanggil semula memperkuatkan dan mengatasi kelemahan tekong skuad sepak takraw negara bagi menghadapi Sukan SEA XXVI bulan depan?

Itulah persoalan yang timbul selepas posisi tekong diakui menjadi masalah terbesar yang perlu diatasi ketika temasya dwitahunan di Indonesia itu berbaki sebulan lagi, tambahan sistem mata baru membuktikan peranan tekong amat penting bagi menjamin kemenangan pasukan.

Kekalahan demi kekalahan kepada barisan pelapis Thailand dan terbaru kepada Indonesia di Piala Raja Thai diakui berpunca daripada kelemahan tekong membuktikan tindakan drastik perlu dilakukan bagi mengatasi kelemahan di posisi penting itu andai cabaran skuad negara tidak mahu diperlekehkan. Perunding Thailand yang dilantik bagi membantu persiapan skuad negara, Prawety Intar mengakui Normanizam yang pernah membentuk gandingan emas bersama Mohd Futra Abdul Ghani dan Zulkarnain Arif di Sukan SEA 2005 mampu memperkuatkan dan mengatasi masalah di posisi itu andai dia berada dalam pasukan.

"Sebenarnya namanya masih digeruni lawan selain saya lihat dia masih mampu melakukan servis dengan baik. Namun, saya difahamkan dia mempunyai masalah yang menyebabkan tidak terpilih dalam pasukan kali ini. Jika dia ada dalam pasukan, saya yakin dia mampu mengatasi kelemahan di posisi itu berdasarkan pengalamannya," katanya semalam.

Ketua jurulatih, Jamaluddin Hassan mengakui tekong menjadi masalah terbesar tetapi dia percaya mampu memperbaikinya menjelang temasya itu bermula.


Full content generated by Get Full RSS.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen