Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


'Amanah cukup berat'

Posted: 15 May 2013 01:21 PM PDT

Oleh AIZAWATI AHMAD
sukan@utusan.com.my

Khairy Jamaluddin

KUALA LUMPUR - Khairy Jamaluddin mengakui beliau memikul amanah yang berat apabila dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan semalam, menggantikan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, yang berpindah ke Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Melalui laman sosial, Twitter miliknya sebaik sahaja pelantikan semalam, beliau berkata: Alhamdulillah dan terima kasih semua atas mesej tahniah.

Amanah yang berat. Mohon idea dari rakan-rakan semua untuk masa depan sukan dan belia."

Sementara itu, ketika dihubungi, beliau berkata tumpuannya sudah tentu kepada pembangunan belia dan sukan.

Saya akan cuba melakukan transformasi orang muda yang mana saya berperanan untuk lebih rapat dengan golongan tersebut," katanya.

Menurutnya, beliau memerlukan masa dua minggu untuk mendengar pandangan daripada pelbagai pihak sebelum membuat sebarang perancangan.

Saya akan cuba melakukan transformasi dengan membawa suara anak muda ke dalam Kabinet," ujar beliau.

Khairy, yang dilahirkan pada 19 Januari 1976 adalah Menteri Belia dan Sukan paling muda yang pernah dilantik memegang jawatan tersebut.

Khairy pertama kali bertanding di Parlimen Rembau, Negeri Sembilan pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 dan berjaya mempertahankan kerusi tersebut pada PRU-13 lalu.

Beliau yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, pernah memegang jawatan Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada 2007 hingga 2010.

Khairy pernah terbabit dalam rancangan realiti sukan popular, MyTeam. Pasukan itu beraksi dalam Liga Perdana pada 2007 sebelum bergabung dengan Perak UPB dan dikenali sebagai UPB-MyTeam.

Beliau menjadi Presiden pasukan tersebut sehingga berjaya muncul naib juara Liga Perdana 2007 dan beraksi dalam Liga Super pada 2008.

MSN, MOM sambut baik pelantikan Khairy

Posted: 15 May 2013 01:21 PM PDT

Oleh AIZAWATI AHMAD
sukan@utusan.com.my

Zolkples Embong, Sieh Kok Chi

KUALA LUMPUR - Pelantikan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Belia dan Sukan menggantikan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek semalam disambut baik oleh pemimpin sukan tanah air.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong berkata, pelantikan Khairy memegang portfolio tersebut merupakan keputusan yang tepat memandangkan beliau mempunyai hubungan yang akrab dengan generasi muda.

Tahniah saya ucapkan. Pemilihan orang muda untuk menerajui Kementerian ini merupakan satu pilihan yang tepat. Beliau merupakan pemimpin yang sering terlibat secara langsung dalam bidang belia dan juga sukan.

Malah, kedudukan beliau sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO menjadikan beliau begitu dekat dengan golongan tersebut.

Bagi saya ini bukan satu bidang yang baru buatnya. Saya tidak sabar untuk bekerja dengan beliau," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, semalam.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Khairy sebagai Menteri Belia dan Sukan, sementara Timbalannya Datuk M. Saravanan.

Menurut Zolkples, ramai sudah sedia maklum, Khairy juga merupakan individu yang sangat aktif dalam bidang sukan, baik sebagai atlet mahu pun pemimpin.

Beliau pernah menyandang jawatan Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan merupakan seorang atlet yang baik dalam bola sepak, futsal serta polo. Beliau juga menubuhkan sebuah kelab bola sepak MyTeam.

Semua itu sudah cukup membuktikan kemampuannya menerajui kementerian ini," ujarnya.

Sementara itu, Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Sieh Kok Chi berkata, sebagai pemimpin muda, Khairy merupakan calon yang sangat sesuai untuk berkomunikasi dengan generasi tersebut.

Beliau memiliki pengalaman luas dalam bidang sukan. Pernah memegang jawatan penting dalam FAM, jadi kalau Khairy boleh memahami bola sepak, saya rasa dia juga boleh faham sukan lain," ujarnya.

Kok Chi amat berharap, pendekatan melalui perundingan dapat ditingkatkan lagi oleh kementerian bagi mengatasi sesetengah isu dalam sukan bagi mengelak berlaku salah faham.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS