Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Misbun enggan jumpa Nadzmi

Posted:

Misbun enggan jumpa Nadzmi

Misbun enggan jumpa Nadzmi

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
sukan@utusan.com.my


Mungkin ada sesuatu yang mencuit hati sehingga Ahmad Shabery (kiri) dan Nadzmi (tengah) ketawa kecil selepas kedua-duanya berbincang mengenai kemelut yang dialami BAM ketika ini di Menara KBS Putrajaya, semalam. Hadir sama dalam pertemuan itu ialah Setiausaha BAM, Ng Chin Chai (dua dari kanan) dan Pengurus Besar BAM, Kenny Goh.


KUALA LUMPUR - Sehingga semalam, usaha untuk menjernihkan kemelut yang melanda Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan jurulatih perseorangan negara, Datuk Misbun Sidek, masih menemui jalan buntu.

Pada ketika Misbun enggan ditemui pegawai BAM, sekurang-kurangnya dalam tempoh terdekat, Presiden BAM, Datuk Seri Nadzmi Mohd. Salleh pula menolak untuk berdepan pihak media dengan alasan bimbang keadaan akan menjadi bertambah kusut.

Akhirnya, hanya Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek tampil untuk cuba menjernihkan kekusutan, namun ia tetap tidak memadai bagi meleraikan keadaan, kerana Ahmad Shabery bukan orang yang terlibat secara langsung dalam kemelut yang berlaku.

Sejak kembali dari London kelmarin, Nadzmi berusaha untuk mengatur pertemuan dengan Misbun, bagi mendapatkan penjelasan sebenar mengenai tindakan mengejut jurulatih itu meletakkan jawatan, yang berkuat kuasa 3 Januari lalu.

Malangnya, Misbun memberitahu beliau tidak dapat bertemu dalam masa terdekat dan mungkin memerlukan beberapa hari lagi sebelum bersedia bersemuka dengan BAM. Namun, pada masa yang sama, beliau sudi menerima pelawaan makan malam bersama Ahmad Shabery yang diadakan secara tertutup, malam tadi.

Malah, Nadzmi dan pegawai-pegawai kanan BAM yang lain turut memilih untuk memenuhi undangan makan tengah hari bersama Ahmad Shabery semalam, selepas usaha untuk duduk berunding dengan Misbun menemui kegagalan.

Bagaimanapun, harapan media untuk mendapatkan penjelasan daripada Nadzmi mengenai apa sebenarnya yang sedang berlaku hampa, apabila Presiden BAM itu tidak mahu memasuki sidang akhbar dan meninggalkan Ahmad Shabery bersendirian cuba menjelaskan keadaan.

"Datuk Nadzmi tidak mahu memburukkan keadaan kerana bimbang jika beliau mengeluarkan sebarang kenyataan ia akan disalah tafsir. Hari ini, beliau kecewa apabila membaca laporan sebuah akhbar yang mengeluarkan beberapa perkataan yang sebenarnya tidak pernah disebut, ini tidak membantu, tetapi hanya mengeruhkan lagi situasi.

"Mengenai kedudukan saya sebagai orang tengah, saya tidak pernah berniat mencampuri urusan BAM. Saya memanggil mereka (BAM dan Misbun) hanya kerana ingin mendapat penjelasan sebenar, sebagai wakil kerajaan yang banyak menyalurkan bantuan kewangan kepada sukan badminton, saya rasa kami berhak untuk tahu apa yang berlaku. Sama ada saya akan bantu, ia bergantung sama ada mereka mahu saya membantu.

"Saya juga ingin menegaskan, saya bertindak sebagai orang tengah bukan kerana BAM dan Misbun tidak boleh bersemuka. Saya panggil mereka kerana prihatin terhadap masalah yang melanda. Jika ada keperluan, kita akan buat Misbun dan BAM berjumpa, pada saya yang penting keikhlasan,'' kata Ahmad Shabery pada sidang akhbar di Menara KBS, Putrajaya semalam.

Ahmad Shabery bagaimanapun enggan memberitahu butiran terperinci mengenai hasil pertemuan dengan Nadzmi serta pegawai BAM yang lain, malah merahsiakan lokasi pertemuan dengan Misbun sambil menegaskan ia adalah tertutup.

Sementara itu Pengurus Besar BAM, Kenny Goh ketika dihubungi berkata, badan badminton kebangsaan itu tidak akan mengeluarkan sebarang kenyataan sehinggalah penyelesaian ditemui, sambil menegaskan bahawa pertemuan dengan Misbun akan berlaku cuma bukan dalam masa terdekat.

"Saya tidak mahu berkata apa-apa lagi kerana bimbang keadaan akan menjadi bertambah buruk. Sebarang kenyataan hanya akan diberikan oleh Presiden BAM dan saya percaya beliau akan berbuat demikian apa tiba masanya.

"Mengenai usaha untuk bertemu dengan Datuk Misbun, sudah tentu kami akan bersemuka cuma bukan dalam masa terdekat. Saya harap tolong jangan buat sebarang spekulasi yang tidak betul kerana ia hanya akan memburukkan lagi keadaan,'' katanya.

Selain Nadzmi dan Kenny, turut hadir dalam pertemuan hampir sejam bersama Menteri Belia dan Sukan semalam adalah Setiausaha BAM, Ng Chin Chai dan Pengarah Prestasi Tinggi, Datuk James Selvaraj.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tidak merugikan negara - Shabery

Posted:

Tidak merugikan negara - Shabery

Tidak merugikan negara - Shabery

KUALA LUMPUR - Seandainya pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk mengikuti jejak jurulatihnya, Datuk Misbun Sidek, ia tidak sepatutnya dianggap satu kerugian buat negara.

Chong Wei tetap akan mewakili Malaysia, sekalipun berada di bawah bumbung yang bersaingan daripada skuad kebangsaan. Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menegaskan, beliau masih berharap perpecahan tidak berlaku dan kemelut Misbun dan BAM mampu menemui penyelesaian.

Kata Ahmad Shabery, Chong Wei tetap 'permata' badminton Malaysia, sama ada dia bersama BAM atau tidak, namun lebih baik jika pemain itu terus berada dalam skuad kebangsaan, kerana ia mampu memberi manfaat kepada semua pihak.

"Kalau anda tanya apakah pendapat saya mengenai situasi sekarang, sudah tentu saya tidak mahu perpecahan berlaku. Ia tidak menguntungkan sesiapa, sebaliknya lebih bagus jika kita bersatu demi kepentingan nasional.

"Namun sekiranya Chong Wei mengambil keputusan untuk keluar dari skuad kebangsaan, ia bukan satu kerugian buat negara. Selagi Chong Wei masih bertanding, dia tetap membawa nama Malaysia. Pada saya, yang bermasalah adalah BAM kerana ini berkaitan dengan membawa nama BAM.

"Apabila tiba kepentingan nasional, saya percaya prestasi akan menjadi pertimbangan dalam pemilihan. Chong Wei tetap pemain Malaysia, tetap pemain terbaik di negara ini dan No. 1 di dunia. Tiada sebab dia tidak akan mewakili negara,'' kata Ahmad Shabery.

Bagaimanapun, Ahmad Shabery mengingatkan Chong Wei dan mana-mana pemain lain yang berhasrat untuk meninggalkan BAM, bahawa survival mereka apabila keluar dari skuad kebangsaan tidak mudah, apatah lagi badminton belum mencapai tahap setinggi sukan profesional seperti tenis atau golf.

Menurutnya, terdapat banyak contoh pemain akhirnya kembali ke pangkuan skuad kebangsaan, selepas gagal bertahan sebagai profesional, terutama dari segi kewangan.

"Badminton belum mencapai tahap seperti tenis atau golf yang menawarkan hadiah kemenangan lumayan. Pemain tidak memerlukan bantuan persatuan kerana wang penajaan dan kemenangan sudah cukup untuk gaji jurulatih, latihan dan perbelanjaan lain.

"Bagaimanapun pemain beralih secara profesional bukan perkara baru dalam badminton. Di Indonesia ia sudah berlaku cuma saya ingin mengingatkan mudahkan ia tidak mudah,'' kata Ahmad Shabery lagi.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sports

sumber :-

Sports


Challenge issued

Posted: 04 Jan 2011 09:50 PM PST

Wickmayer to give Sharapova run for her money

Wednesday, January 5th, 2011 13:45:00

Yanina Wickmayer

SMASHING THROUGH: Wickmayer hopes to power her way to a showdown with Sharapova


AUCKLAND:
ASB Classic's defending champion Yanina Wickmayer has underlined her status as the most likely challenger to Maria Sharapova.

The Belgian defeated former world No 1 Dinara Safina yesterday in a three-set, 6-3, 6-7, 6-1 smash-a-thon. She plays on centre court again today against German qualifier Sabine Lisicki, who will provide another stern test of Wickmayer's credentials, having reached a career high ranking of 22, after making the quarterfinals of Wimbledon in 2009.

Safina and Wickmayer provided the best action of the tournament so far, with the modus operandi of both players tending towards the "hit it hard and hit it early" theory.

It was a brut a l draw — Belgian Wickmayer is world No 23 but should be higher and Safina is No 63 and will soon be much higher — but it did guarantee great first-round entertainment for the sell-out crowd.

"I played really well. We both played at a high level. It was a good way to start the year," Wickmayer told the New Zealand Herald.

The second set, which Safina won in a tiebreaker, was arguably the best women's tennis seen on these courts.

"I can't say I lost that set because I played bad. The service game I lost at the end, she (Safina) played three unbelievable winners."

Meanwhile, Peng Shuai of China rallied to stun two-time Grand Slam-winner Svetlana Kuznetsova 2-6, 6-4, 6-4 in the second round this morning.

Peng, ranked 71, dropped the first set in 30 minutes before fighting back tenaciously to win the second and recovering from a 0-3 deficit in the third to take the match in 2¼ hours.

Peng had played third-seeded Kuznetsova, a former US Open and French Open champion, on three previous occasions and lost each time. Peng will face the winner of a later match between Spain's Carla Suarez Navarro and Heather Watson of Britain.

In a later match, Sharapova struggled to serve in windy conditions before beating Renata Voracova of the Czech Republic 6-3, 7-5. Sharapova will play either Germany's Greta Arn or Sweden's Sofia Arvidsson in the next round.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

NSC boss surprised with sacking

Posted: 04 Jan 2011 09:43 PM PST

Wednesday, January 5th, 2011 13:40:00

PETALING JAYA: National Sports Council (NSC) director general Datuk Zolkples Embong was dumbfounded over the "sacking" of karate coach P. Arivalagan.

"I'm waiting for Malaysia Karate Federation's (Makaf) report over this matter," he said. "I've not been told about this formally and have only learnt about this after reading the newspapers."

Meanwhile, former national exponent R. Puvaneswaran, who was supposed to be Arivalagan's assistant, revealed the initial plan was to rope in the services of an Iranian to help the team out. Now it looks like Arivalagan will be replaced by the yet-to-be named Iranian coach instead.

The short-sighted decision by the Makaf could backfire as the national exponents are now threatening to leave the national stable. They are now hoping Makaf, through their president Datuk Seri Mohd Ali Rustam, will see into the fiasco, widely described as a "politically motivated execution".

Puvaneswaran will join several current internationals as they face Rustam tomorrow morning in Malacca. "All the current exponents will boycott the national set-up if Arivalagan is dropped. Most of us were his students at Hayashi- Ha Karate-Do before joining the national camp.

"We hope NSC will step in and defuse the situation as karate is one of Malaysia's key sports in Asia," said Puvaneswaran.

Puvaneswaran is having second thoughts to be part of Makaf no thanks to the current predicament. It was under Arivalagan that Puvaneswaran started his karate career.

He bowed out by winning the Men's Under 55kg Kumite event at the 16th Asian Games in Guangzhou last month. The athletes were shocked and angry with the decision.

"They didn't expect it at all. We have a sense of loyalty and our support is with Arivalagan.

"I have no interest in becoming a coach if he (Arivalagan) is not around. He has always been my mentor and I was looking forward to learning my strides as a coach under him.

"This is to show my gratitude to my coach. No doubt the pay will be good but that is not enough. I need to be happy," he added.

Under Arivalagan, Malaysia bounced back from the low of failing to win a gold medal at the 2006 Doha Asian Games to finishing with two gold medals in Guangzhou.

Malaysia also finished as overall champions in the last two Sea Games in Thailand (2007) and Laos (2009) with total haul of 13 gold medals.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

The Star Online: Sports

sumber :-

The Star Online: Sports


Tennis: Andy Roddick advances at Brisbane International

Posted: 05 Jan 2011 04:53 AM PST

BRISBANE, Australia (AP) - Defending champion Andy Roddick advanced to the quarterfinals of the Brisbane International on Wednesday, hitting 15 aces to beat Alexandr Dolgopolov of Ukraine 6-4, 6-1.

The second-seeded Roddick controlled the match with his powerful serve, landing 71 percent of his first serves and winning 87 percent of those points.

His barrage of aces helped victims of devastating flooding in Australia's Queensland and New South Wales states after he pledged to donate $100 for every ace he serves at the Brisbane tournament.

Sam Stosur of Australia, the top-seeded women's player, made the same pledge but was eliminated in the second round.

"A lot of the credit should go to Sam Stosur," Roddick said. "It was her initiative. She came up with the idea and I was happy to follow her lead."

Roddick dropped his serve early in the first set at Pat Rafter Arena, but gradually started to dominate the hard-hitting Dolgopolov.

"I knew that he was aggressive to the point of psychosis," Roddick said. "He came out in the first six games and I didn't really do much wrong. ... When someone is going to try and hit a winner from whatever ball they get on the very first shot, and if they convert, there's very little you can do.

"It was my plan to make him come up with those shots for the better part of a couple of hours and it caught up to him a little bit. And when it caught up to him it got away from him pretty quickly."

Roddick will next face fifth-seeded Marcos Baghdatis in the quarterfinals. The Cypriot beat Lukasz Kubot of Poland 6-2, 6-2.

"It's nice to play guys like Andy, top-10 players," Baghdatis said. "It's a test match before the Australian Open and it will be a great match."

Also, 2010 runner-up Radek Stepanek of the Czech Republic beat fourth-seeded American Mardy Fish 6-2, 6-1.

In the women's tournament, crowd favorite Jelena Dokic of Australia dropped 10 straight games in a 6-0, 6-1 loss to Andrea Petkovic of Germany, a setback ahead of the Australian Open.

Dokic said she has a stomach virus and had "nothing to give" in the match.

"I wasn't in the match at all," Dokic said. "I've been sick for a couple of days and I think it's taken its toll. ... I don't like to make excuses for anything, I never do, but when you're playing a top-35 player you've got to have everything to give."

Also, fourth-seeded Marion Bartoli of France beat Iveta Benesova of the Czech Republic 6-1, 3-6, 6-0.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Ferrari makes key management changes for 2011

Posted: 05 Jan 2011 03:23 AM PST

MARANELLO, Italy (AP) - Ferrari has made several key management changes in the wake of its dismal end to the last Formula One season.

Neil Martin has been hired away from Red Bull to head up the new operations research department and technical deputy Pat Fry will take on the additional role of head of race track engineering.

Ferrari says Chris Dyer, who previously was in charge of race track engineering, will have his company role "redefined in the next few days."

Dyer allegedly made the final call on a failed race strategy in the season-ending Abu Dhabi Grand Prix in November.

Fernando Alonso entered the last race leading the drivers' standings but Red Bull driver Sebastian Vettel won the title.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Balotelli & Cassano Saja Tidak Cukup

Posted: 05 Jan 2011 01:00 PM PST

ROMA – Aksi eksplosif Mario Balotelli dan Antonio Cassano di klubnya masing-masing, jelas mendapat perhatian serius dari legenda Italia Roberto Baggio. Cassano, meski terlibat perselisihan dengan Presiden Sampdoria Riccardo Garrone, Peter Pan tetap menjadi senjata andalan Sampdoria. Tercatat, sampai pertengahan musim ini Cassano telah membukukan empat gol dari tujuh pertandingan.
 
Sedangkan Balotelli menjadi idola baru publik Manchester City. Agresifitasnya di mulut gawang, membuat striker berdarah Ghana itu kerap kali membantu City Memperoleh kemenangan. Terakhir, eks-bintang Inter Milan mencetak hattrick ke gawang Aston Villa.
 
Kendati timnas Italia dilengkapi pemain dengan insting gol yang luar biasa ganasnya, Baggio tidak menjamin dua ujung tombak itu mampu membawa kejayaan Gli Azzurri di kompetisi Internasional. "Hari ini, sepakbola Italia telah membuktikan, perjuangan keras mengelola bakat sendiri membuahkan permainan fantasis seperti Cassano dan Balotelli," kata Baggio di Goal, Kamis (6/1/2011).
 
Sayangnya, kedua bomber itu memiliki tabiat yang tidak terpuji. Baik di dalam maupun luar lapangan. "Saya tidak menghakimi mereka, saya hanya berkata bakat saja tidak cukup. Kami membutuhkan antusiasme dan pemahaman mendalam, bahwa mereka harus menanamkan arti penting sebuah kata maaf," petuah Baggio kepada dua pemain yang terkenal bengal itu, menekankan arti penting sportifitas di segala aspek kehidupan.
 
Beralih ke persoalan lain, terbayang di benak Baggio suatu saat nanti ia menyandang status sebagai pelatih timnas Italia. "Saya selalu bermimpi bisa bermain di final Piala Dunia melawan Brasil dan mengalahkan mereka. Impian ini selalu terbayang di benak ini hingga saya berhenti bermain."
 
"Meski kalah di final PD 1994 saya tidak pernah melupakan mimpi itu. Sekarang, bisakah saya menjadi pelatih Italia yang mampu mengalahkan Brasil di final PD. Anda tidak pernah tahu apa yang terjadi dalam sepakbola," pungkas mantan pemain Brescia itu.
(fmh)

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Boleh Naturalisasi, tapi Ingat Pemain Lokal

Posted: 05 Jan 2011 12:41 PM PST

JAKARTA - Kehadiran Christian Gonzales sebagai pemain naturalisasi boleh dibilang ikut berperan dalam membangkitkan rasa nasionalisme.

Naturalisasi pemain seolah menjadi tren baru di dunia sepakbola. Setelah El loco, adalah Kim Jeffrey Kurniawan yang sukses memegang paspor indonesia. Namun, naturalisasi pemain diharapkan tak dijadikan jalan pintas untuk mendongkrak prestasi sepak bola. Setidaknya itu yang diakui manajer badan pembinaan pemain usia muda Yeyen Tumena.

"Secara keseluruhan sepakbola tak berubah signifikan. Tapi, euforia masyarakat sedang bagus," kata Yeyen.

"Adanya pemain naturalisasi memberikan perubahan, memberi warna," imbuhnya, Rabu (5/1/2011). "Kombinasi pemain muda dan senior yang dilakukan Alfred Riedl juga baik," katanya.

Kendati demikian, euforia pemain naturalisasi jangan sampai melupakan pemain lokal.
"Untuk jangka pendek naturalisasi bagus, tapi jangka panjang jangan sampai pemain asli tak dapat jam terbang," pungkas pemain yang pernah bergabung dalam program Primavera. (msy)

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Hasil dan Klasemen ISL 2010/2011

Posted: 05 Jan 2011 08:11 AM PST

Jakarta (ANTARA News) - Berikut hasil pertandingan dan klasemen sementara Djarum Indonesia Super League (ISL) 2010/2011, Rabu :

Semen Padang vs Deltras (4-0)
Pelita Jaya vs Persela (2-2)

Klasemen (main, menang, seri, kalah, selisih gol, poin)

PERSIPURA 8 7 1 0 25-3 22
SEMEN PADANG 9 6 2 1 16-7 20
PSM 11 6 1 4 12-12 19
AREMA 8 5 2 1 17-6
DELTRAS 11 5 1 5 14-15 16
PERSIJA 7 4 2 1 10-3 14
PSPS 7 4 1 2 9-7 13
PERSIBA 11 3 4 4 15-15 13
PERSELA 11 3 4 4 9-12 13
PERSEMA 8 3 1 4 13-13 10
SRIWIJAYA FC 6 3 1 2 6-6 10
PERSIJAP 8 3 1 4 8-12 10
PERSIWA 10 2 3 5 11-20 9
PERSISAM 8 2 1 5 8-13 7
PERSIBO 8 1 3 4 7-11 6
PELITA JAYA 9 1 3 5 13-19 6
BONTANG FC 8 1 2 5 8-23 5
PERSIB 6 1 1 4 8-12 4

Berikut klasemen sementara baru ISL 2010/2011 setelah tiga klub yaitu Persema Malang, Persibo Bojonegoro dan PSM Makassar mengundurkan diri (klub yang telah bertanding dengan tiga klub yang mundur poinnya dikurangi) :

PERSIPURA 7 6 1 0 (23-3) 19
AREMA 7 4 2 1 (16-6) 14
SEMEN PADANG 9 6 2 1 (12-5) 14
PERSIJA 7 4 2 1 (10-3) 14
PSPS 7 4 1 2 (9-7) 13
PERSIBA 11 3 4 4 (15-15) 13
DELTRAS 9 3 1 5 (10-14) 10
PERSIJAP 6 3 1 2 (8-9) 10
PERSELA 9 2 4 3 (6-10) 10
PERSIWA 8 2 2 4 (9-17) 8
SRIWIJAYA 5 2 1 2 (4-5) 7
PERSIB 5 1 1 3 (7-10) 4
PERSISAM 5 1 1 3 (3-7) 4
PELITA JAYA 7 1 1 5 (9-15) 3
BONTANG FC 5 0 1 4 (7-21) 1

B016/I015

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Andy Roddick ke Perempatfinal Brisbane

Posted: 05 Jan 2011 07:40 AM PST

Brisbane (ANTARA News) - Unggulan kedua asal Amerika Serikat Andy Roddick melangkah ke perempat final turnamen tenis Brisbane Internasional saat dia menundukkan petenis Ukraina Alexandr Dolgopolov, Rabu.

Roddick bangkit dari kehilangan poin lebih dulu untuk menutup set pertama sebelum menuntaskan set kedua dengan kemenangan 6-4, 6-1.

Petenis AS itu memenangi turnamen sebagai unggulan teratas pada 2010 dan ketika melawan Dolgopolov sudah cukup untuk menunjukkan bahwa dia masih layak menjadi favorit juara tahun ini.

Roddick menggunakan servis kerasnya untuk memberi pengaruh yang sangat bagus namun dia juga dapat mengimbangi lawannya dalam permainan reli dan memaksa lawannya melakukan kesalahan, terutama pada akhir set pertama dan selama set kedua.

Sang juara bertahan itu melepaskan 15 "ace" sementara Dolgopolov hanya tujuh dan memenangi 87 persen poin dari servis pertama untuk menunjukkan dominasi dia pada pertandingan tersebut.

Roddick kini akan menghadapi unggulan lima Marcos Baghdatis setelah petenis Siprus itu mengalahkan petenis Polandia Lukasz Kubot 6-2, 6-2.

Sementara itum dua unggulan tumbang pada babak kedua. Radek Stepanek dari Ceko menumbangkan unggulan empat asal AS Mardy Fish 6-3, 6-1. Stepanek, yang menjadi juara pada 2009 dan "runner-up" setelah Roddick tahun lalul, kini akan menghadapi unggulan ketujuh asal Jerman Florian Mayer.

Sebelumnya, petenis jangkung asal Afrika Selatan Kevin Anderson melepaskan 15 "ace" dalam langkah dia merebut kemenangan 6-3, 6-1 atas unggulan enam asal Spanyol Feliciano Lopez.

Anderson yang memiliki tinggi badan 203cm itu kini sudah melepaskan 33 "ace" dalam dua putaran.

Pada pertandingan lain, petenis Jerman Benjamin Becker, yang pada Selasa menumbangkan unggulan ketiga Fernando Verdasco, dikalahkan oleh petenis Kolombia Santiago Giraldo 3-6, 4-6.

Mayer mengalahkan petenis kualifikasi asal Lithuania Richard Berankis 6-4, 4-6, 6-4.

AFP/I015/Z002

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Belum ada penyelesaian

Posted:

Belum ada penyelesaian

Belum ada penyelesaian

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


AHMAD SHABERY (empat dari kiri) berbincang sesuatu dengan Nadzmi di pejabatnya di Putrajaya semalam.


PERTEMUAN di antara Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek bersama Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Mohd. Nadzmi Salleh bagi membincangkan isu berhubung peletakan jawatan jurulatih perseorangan negara, Datuk Misbun Sidek masih belum ada jalan penyelesaian.

Sebaliknya Shabery berkata, pertemuan yang diadakan di pejabatnya di Putrajaya semalam adalah untuk mendengar penjelasan daripada Nadzmi sendiri selaku presiden BAM berhubung isu yang sedang melanda badan induk itu ketika ini.

"Saya masih belum membuat sebarang keputusan berhubung isu ini kerana saya baru mendengar penjelasan daripada presiden BAM sahaja.

"Saya fikir lebih elok saya mendengar penjelasan daripada Misbun pula dan selepas itu nanti barulah sebarang keputusan boleh dibuat," kata Shabery ketika sesi sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Nadzmi di Putrajaya semalam.

Ditanya apakah yang dibincangkan dengan Nadzmi sepanjang pertemuan selama sejam itu, Shabery menjawab: "Tidak elok rasanya saya dedahkan perbincangan kami pada sidang media ini.

"Seperti yang saya maklumkan, saya mahu mendengar penjelasan daripada kedua-dua pihak terlebih dahulu sebelum sebarang keputusan dibuat berhubung perkara ini," ujar Shabery.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkian bahawa keputusan yang dibuat Misbun untuk meletak jawatan adalah berpunca daripada salah faham di antara jurulatih tersebut dengan pihak pengurusan BAM.

"Mungkin ada salah faham dalam beberapa keputusan yang dibuat baik Misbun mahupun pihak pengurusan BAM sendiri," jelas Shabery.

Shabery turut mengingatkan Misbun agar setiap keputusan yang dilakukannya perlulah memikirkan demi kepentingan sukan badminton tanah air.

"Saya tidak mahu isu-isu seperti ini menjejaskan pembangunan sukan badminton negara dan sekaligus terus malap tanpa sebarang kejayaan di pentas antarabangsa," tambah Shabery.

Sementara itu, hasrat pihak media untuk bertemu dan mendengar penjelasan daripada Nadzmi tidak kesampaian selepas presiden BAM itu bergegas pulang sejurus tamat perbincangan beliau bersama Shabery.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tujuh pasukan main pada waktu petang

Posted:

Tujuh pasukan main pada waktu petang

Tujuh pasukan main pada waktu petang

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


LAMPU limpah di Stadium Sultan Muhammed IV di Kota Bharu antara yang tidak memenuhi piawaian Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). - Gambar hiasan


SAINGAN Liga Super 2011 yang akan bermula 29 Januari depan bakal menyaksikan tujuh daripada 14 pasukan bertanding terpaksa bermain pada sebelah petang untuk aksi di gelanggang sendiri.

Kelantan, Terengganu, T-Team, Johor FC, Perak, Harimau Muda A dan Sabah adalah tujuh pasukan yang terlibat kerana lampu di stadium yang mereka gunakan untuk aksi di tempat sendiri tidak mencapai tahap pencahayaan minimum 800 lux seperti yang ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Ia melibatkan enam stadium iaitu Stadium Sultan Muhammed IV (Kota Bharu), Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah (Kuala Terengganu), Stadium JCorp (Pasir Gudang), Stadium Perak (Ipoh), Stadium MBPJ (Kelana Jaya) dan Stadium Likas (Kota Kinabalu).

Penolong Setiausaha Agung FAM, Ahmad Fuad Daud yang juga Ketua Jabatan Pertandingan FAM berkata, perlawanan pada sebelah petang akan kekal dilaksanakan di enam venue tersebut andai pemeriksaan kedua esok tetap dengan keputusan negatif.

"Pada pemeriksaan pertama yang telah kita lakukan pada 20 Disember lalu, pencahayaan lampu limpah di keenam-enam stadium ini didapati gagal mencapai tahap minimum 800 lux.

"Jadi kita minta mereka atasi kekurangan tersebut jika mereka tetap mahu bermain pada sebelah malam dan pemeriksaan kedua akan dibuat pada 7 Januari (esok).

"Hasil pemeriksaan kedua akan dibawa ke mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) pada 10 Januari ini dan keputusan akhir akan dibuat selepas itu," kata Ahmad Fuad ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Jika venue-venue terbabit masih gagal melepasi tahap minimum itu, maka aksi tempat sendiri bagi Kelantan, Terengganu, T-Team, Johor FC, Perak dan Harimau Muda A musim ini akan berlangsung pukul 4.45 petang manakala Sabah pada pukul 4.15 petang.

Namun andai melepasi tahap minimum 800 lux itu, mereka akan dibenarkan kembali beraksi pada sebelah malam.

Baki tujuh pasukan lain yang tidak menghadapi masalah untuk beraksi pada waktu biasa iaitu pukul 8.45 malam ialah Selangor, Kuala Lumpur, Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Perlis dan Felda United.

Aksi Liga Super 2011 bakal berlangsung setiap Selasa dan Sabtu dengan perlawanan sulungnya pada 29 Januari depan manakala perlawanan ke-26 (terakhir) dijadual pada 30 Julai depan.

Hanya satu perlawanan berlangsung sepanjang Januari, empat perlawanan Februari, dua perlawanan Mac, sembilan perlawanan April, lima perlawanan Mei, tiga perlawanan Jun dan dua perlawanan pada Julai.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


Buffon Kiper Terbaik 2000-2010

Posted: 05 Jan 2011 05:28 PM PST

TURIN, KOMPAS.com - Kiper Italia dan Juventus, Gianluigi Buffon, dianugerahi gelar "Kiper Terbaik Dekade Ini (2000-2010)" oleh Federasi Sejarah dan Statistik Sepak Bola (IFFHS). Adapun, kiper Real Madrid, Iker Casillas dan kiper Chelsea, Petr Cech, ada di tempat kedua dan ketiga.

Berikut ini adalah daftar sepuluh kiper terbaik menurut IFFHS. 1. Gianluigi Buffon (Italia) 182 2. Iker Casillas (Spanyol) 177 3. Petr Cech (Republik Cescka) 138 4. Edwin van der Sar (Belanda) 105 5. Oliver Kahn (Jerman) 99 6. Nelson Dida (Brasil) 90 7. Jens Lehmann (Jerman) 72 8. Roberto Carlos Abbondanzieri (Argentina) 68 9. Victor Valdes 64 10. Julio Cesar (Brasil) 63

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Ferguson: Chicharito Masalah Besar

Posted: 05 Jan 2011 04:59 PM PST

MANCHESTER, KOMPAS.com - Manajer Manchester United, Alex Ferguson, menilai, penyerang Javier "Chicharito" Hernandez bermain semakin konsisten. Menurutnya, jika Chicharito terus begitu, Ferguson akan mendapat masalah lebih besar dalam hal menyeleksi starting eleven.

"Tentu akan sulit mencoret Chico (dari daftar starter). Itu adalah masalah, tetapi itu juga yang Anda inginkan," ujar Ferguson.

"Selama bertahun-tahun, penyerang yang saya miliki membuat saya bermasalah (dalam menyeleksi pemain untuk starter). Jika Chico terus menjaringkan bola, itu benar-benar masalah bagi saya," tambahnya.

Manchester United bermain dengan dua penyerang dan posisi tersebut biasa diisi Wayne Rooney dan Dimitar Berbatov. Namun, Ferguson mengaku tak bisa menutup mata dengan talenta Chicharito dan itu membuatnya harus mencari cara supaya Chichario bisa bermain lebih sering, dengan konsekuensi mengurangi jatah Rooney atau Berbatov.

Melihat statistik, Chicharito bisa mengancam posisi Rooney. Dari 20 laga Premier League yang sudah dilakoni MU musim ini, Chicharito telah bermain sebanyak 14 kali, dengan tujuh di antaranya sebagai pengganti, dan mencetak enam gol dan satu assist.

Bandingkan dengan Wayne Rooney yang bermain sembilan kali dengan tujuh di antaranya sebagai starter dan baru mencetak dua gol dan tujuh assist.

Adapun, Berbatov bermain 16 kali dengan 15 di antaranya sebagai starter dan mencetak 14 gol dan dua assist. (SUN)

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

detikcom

sumber :-

detikcom


Semen Padang Bekap Deltras Sidoarjo

Posted: 05 Jan 2011 10:30 AM PST

Kamis, 06/01/2011 01:30 WIB

Semen Padang Bekap Deltras Sidoarjo
Narayana Mahendra Prastya - detiksport


Padang - Semen Padang berhasil meraih hasil positif dalam laga lanjutan ISL. Menjamu Deltras Sidoarjo, tim Kerbau Sirah menang telak 4-0.

Dalam laga yang digelar di Stadion H.Agus Salim, Padang, Rabu (5/1/2011) waktu setempat, tuan rumah membuka skor di menit ke-15 melalui Saktiawan Sinaga. Semen Padang menutup babak pertama dengan keunggulan 2-0 usai Vendry Ronaldo Mofu menjebol awang Deltras lima menit menuju jeda.

Di babak kedua, Edward Wilson Junior mencetak dua gol, masing-masing di menit ke-74 dan ke-90 untuk memantapkan kemenangan bagi tim Kerbau Sirah.

Pertandingan itu merupakan laga perdana kedua tim setelah PSSI memotong enam poin kemenangan dua tim tersebut dari hasil dua pertandingan sebelumnya melawan tim-tim kontestan ISL yang kini hijrah ke LPI.

Sebelumnya Semen Padang menang 3-2 atas Persema Malang dan unggul 1-0 atas PSM Makassar pada. Sementara Deltras mengatasi Persema 2-1 serta menundukkan PSM Makassar 2-0 pada.

( nar / roz )

Tetap update informasi di manapun dengan http://m.detik.com dari browser ponsel anda!

Tutup

  Share to Facebook:

You are redirected to Facebook

  Share via Email:

Share via Email


loadingSending your message

Message has successfully sent


Diskusikan pendapat Anda dengan pembaca lain melalui milis detiksport@yahoogroups.com
Kirim e-mail kosong ke detiksport-subscribe@yahoogroups.com untukberpartisipasi.

Informasi Pemasangan Iklan:
hubungi Yuyi di yuyi@detik.com,
telepon 021-7941177 (ext.522).

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Del Neri Tunda Comeback Buffon

Posted: 05 Jan 2011 10:01 AM PST

Kamis, 06/01/2011 01:01 WIB

Del Neri Tunda Comeback Buffon
Meylan Fredy Ismawan - detiksport


Turin - Pelatih Juventus Luigi Del Neri tak akan buru-buru memainkan Gianluigi Buffon. Del Neri ingin kiper timnas Italia tersebut benar-benar pulih dari cedera sebelum comeback ke lapangan.

Buffon belum pernah bermain di musim ini setelah harus istirahat panjang usai menjalani operasi punggung. Dia kemungkinan besar sudah bisa merumput di bulan ini. Bahkan pemain 32 tahun itu kabarnya sudah siap dipasang dalam laga melawan Parma, Kamis (6/1/2011) malam WIB.

Meski demikian, Del Neri menilai Buffon belum sepenuhnya pulih dari cederanya. Comeback-nya pun kemungkinan akan ditunda hingga laga melawan Catania di ajang Coppa Italia, 14 Januari mendatang.

"Setelah berbicara dengan Buffon kami telah menjadwal ulang comeback-nya untuk Coppa Italia. Ini adalah pilihan yang tepat dan waktu yang tepat juga," ucap Del Neri di Football Italia.

"Coppa Italia akan menjadi pertandingan penting untuk memverifikasi kebugarannya dan bagi saya untuk menentukan masa depan tujuan Juventus," lanjut eks pelatih Chievo ini.

Pelatih 60 tahun itu juga sekali lagi menegaskan tak akan menjual Buffon. Begitu juga dengan Marco Storari, yang tetap akan dipertahankannya.

"Pada akhir jendela transfer Storari dan Buffon akan tetap di Juventus. Klub tidak berniat untuk melepas salah satu di antara mereka atau keduanya," pungkasnya.

 
( roz / nar )

Dapatkan info Bola harian dari HP-mu. ketik REG DB kirim ke 3845. cuma Rp.2000/minggu (khusus pelanggan Telkomsel)

Tetap update informasi di manapun dengan http://m.detik.com dari browser ponsel anda!

Tutup

  Share to Facebook:

You are redirected to Facebook

  Share via Email:

Share via Email


loadingSending your message

Message has successfully sent


Diskusikan pendapat Anda dengan pembaca lain melalui milis detiksport@yahoogroups.com
Kirim e-mail kosong ke detiksport-subscribe@yahoogroups.com untukberpartisipasi.

Informasi Pemasangan Iklan:
hubungi Yuyi di yuyi@detik.com,
telepon 021-7941177 (ext.522).

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPAS.com - Olahraga

sumber :-

KOMPAS.com - Olahraga


Greysia/Meiliana Juga Kalah

Posted: 05 Jan 2011 11:14 AM PST

Greysia/Meiliana Juga Kalah

Rabu, 5 Januari 2011 | 19:14 WIB

AFP/KAMARUL AKHIR

Ganda putri Indonesia Greysia Polii (kiri) dan Meiliana Jauhari.

JAKARTA, Kompas.com - Ganda puteri Meiliana Jauhari/Greysia Polii gagal mencatat kemenangan dalam pertandingan pertama BWF Superseries Finals di Taipei, Rabu (5/1).

Ganda puteri utama Indonesia ini dikalahkan unggulan pertama asal Taiwan, Cheng Wen Hsing/Chein Yu Chin dalam dua game 13-21 15-21 dalam 27 menit.

Baik Greysia/Meiliana mau pun pasangan Cheng/Chien bergabung di grup  A bersama pasangan lainnya, Anastasia Russkikh (Rusia)/Petya Nedelcheva (Bulgaria) dan pasangan Jepang, Miyuki Maeda/Satoko Suetsuna.

Greysia/Meiliana akan menghadapi pasangan Anastasia Russkikh/Petya Nedelcheva dalam pertandingan kedua, Kamis (6/1).

tournamentsoftware

Sumber :

Penulis: A. Tjahjo Sasongko   |   Editor: A. Tjahjo Sasongko Loading...

Kirim Komentar Anda

Kirim Komentar Anda

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Li Mao Diharapkan Bisa Bekerja Sama

Posted: 05 Jan 2011 10:33 AM PST

JAKARTA, KOMPAS.com — Atlet dan pelatih di pelatnas bulu tangkis Cipayung berharap dapat bekerja sama dengan baik dengan pelatih asal China, Li Mao, yang mulai Januari akan menangani sektor tunggal.     

"Yang utama bagi saya, mudah-mudahan dia bisa bekerja sama," ujar pelatih tunggal putri pelatnas Marleve Mainaky kepada Antara setelah PBSI memperkenalkan pelatih asal China tersebut di Pelatnas Cipayung, Jakarta Timur, Rabu.    

Marleve mengakui, sebagai pelatih yang belum banyak pengalaman, ia bisa menimba ilmu dari pelatih yang hingga Asian Games lalu menangani timnas Korea tersebut. "Setelah menjadi asisten pelatih selama enam bulan, saya langsung menjadi pelatih utama dan sampai sekarang masih kurang dari tiga tahun, jadi belum banyak pengalaman," kata Marleve.    

Hadirnya Li Mao yang akan menjalani kontrak melatih selama dua tahun, diharapkan Marleve, dapat membantu mencapai target meloloskan pemain tunggal putri ke Olimpiade London 2012.    

Pemain tunggal putra Simon Santoso juga menyambut baik hadirnya pelatih yang juga pernah menangani pemain Malaysia itu.  

"Pada dasarnya saya siap dilatih oleh siapa pun, dan saya berharap ke depan, ada kerja sama antara pelatih dan pemain," kata Simon.

Pemain tunggal putri Aprilia Yuswandari berharap pengalaman Li Mao melatih di berbagai negara dapat dimanfaatkan untuk meningkatkan prestasi pemain Indonesia. "Dia punya pengalaman melatih di mana-mana. Mudah-mudahan dia bisa membantu meningkatkan prestasi," katanya.

Sebelum Indonesia, Li Mao sudah lebih dulu melatih di Malaysia dan Korea.     

Menurut Sekjen PB PBSI Yacob Rusdianto, Li Mao akan membawahi sektor tunggal, sementara sektor ganda akan ditangani Christian Hadinata. "Dengan Li Mao membawahi sektor tunggal dan Christian pada ganda, diharapkan bulu tangkis Indonesia bisa lebih baik," katanya.    

Soal mekanisme kepelatihan dan siapa saja pelatih yang ada di bawah keduanya, Yacob mengatakan, kepastiannya masih menunggu hasil seleksi nasional yang akan dilakukan 16 Januari.    

Setelah dipastikan nama dan jumlah atlet yang akan menghuni pelatnas, lanjut Yacob, baru ditentukan pelatih yang akan menanganinya.    

Mengenai posisi pelatih ganda putra yang kosong setelah ditinggalkan Sigit Pamungkas, Yacob mengatakan sementara ditangani Christian, Endra Mulyajaya, dan Bambang Supriyanto.    

Pengganti Lius Pongoh sebagai Ketua Bidang Pembinaan Prestasi, Sekjen mengatakan bahwa Ketua Umum Djoko Santoso masih mengumpulkan masukan sebanyak-banyaknya sebelum memutuskan.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

NST Online: Sports

sumber :-

NST Online: Sports


NSC backing for Arivalagan

Posted: 04 Jan 2011 09:42 AM PST

2011/01/04
By Devinder Singh


 Karate coach P. Arivalagan

Karate coach P. Arivalagan

THE National Sports Council (NSC) will not allow coach P. Arivalagan to be victimised.

NSC director-general Datuk Zolkples Embong said this after Arivalagan found himself removed as national kumite head coach when the Malaysia Karate Federation (Makaf) decided to discontinue with his services.

Zolkples said Makaf's reasons for not extending Arivalagan's services are vague at best.


He wants to get to the bottom of the issue when NSC meets Makaf meet in a joint committee meeting later this month.

"I don't know the reason behind this but I intend to hear from all parties concerned.

"We can't comment on anything until after the joint committee meeting later this month," said Zolkples yesterday.


Zolkples gave an assurance that Arivalagan, under whom the national exponents achieved some of their best results over the last six years, would not be hung out to dry.

"Whatever happens, we will make sure Arivalagan is not victimised," said Zolkples, alluding to a power struggle within Makaf.

"I've read from reports that Makaf intends to bring in an Iranian coach but they must bear in mind that budgets have been slashed across the board.


"We will review in detail every request for a foreign coach and we will give a fair chance to the association to tell us what they want.

"I'm happy with Arivalagan and I think this has more to do with problems within the association."

In November 2009, seven affiliates, including those allied with Arivalagan, stormed out of Makaf's annual general meeting after their objections over the conduct of the meeting was rejected by deputy president Datuk Mohd Noor Nordin Abdullah.

Nordin, coincidentally, chaired a meeting of the technical committee which decided last Thursday not to recommend renewal of Arivalagan's contract with NSC.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

England close in on lead

Posted: 04 Jan 2011 07:30 AM PST

SYDNEY: England closed to within 113 runs of an innings lead over a battling Australia yesterday, edging an engrossing second day of the final Ashes Test at the Sydney Cricket Ground.

The tourists, chasing their first series win Down Under in 24 years, got off to a blistering start with a 98-run opening partnership before Australia struck back with three wickets, including the prize scalp of Kevin Pietersen.

Michael Clarke's Australians, playing to level the series after failing to regain the Ashes, could have been in an even better position at stumps had they not had a crucial fourth wicket taken off them by an umpire's referral.


At the close, England were 167 for three in reply to Australia's 280, with Alastair Cook unbeaten on 61 and nightwatchman James Anderson not out one.

"It's pretty evens-stevens, it's slightly in our favour, it's a real tough one to call," Anderson said.

"We have a crucial morning session tomorrow to get through and hopefully we can get up towards them and then get a decent lead."


Andrew Strauss and Jonathan Trott were out seven balls apart and Pietersen threw away his wicket on 36 when he was caught hooking.

England could have been four down at close after debutant Michael Beer celebrated what he thought was his first Test wicket when Cook, then on 45, skied to Ben Hilfenhaus at deep mid-on only for umpire Billy Bowden to ask for the third umpire to check on a suspected no-ball.

Replays showed spinner had overstepped and Cook stayed.


"I think he (Beer) handled it very well in the end," Australian paceman Mitchell Johnson said.

"It was disappointing for him that he didn't get his first wicket. It would have been a good wicket to get, too, being Cook.

"Hopefully, we'll get a little bit of luck go our way as well. They had a bit of luck go their way, but that's the way cricket goes."

It was the second time in the series that England have benefited from such a reprieve after Matt Prior was recalled following a slip catch in the fourth Melbourne Test. Prior was on five at the time, and eventually scored 85.

Australia did not let the Cook decision knock their concentration and removed the dangerous Pietersen, who failed to keep down a hook shot off a Johnson bouncer and was caught by Beer at deep backward square.

Hilfenhaus got the first breakthrough of the innings bowling Strauss for 60 with an unplayable ball that collected his off-stump.

Strauss and Cook had put on 98 in 92 minutes with skipper Strauss leading the charge in an aggressive innings, hammering eight fours and a six off 58 balls.

Trott was out for his first Test duck in Johnson's next over, getting a thick inside edge on to his stumps.

Earlier Johnson and Hilfenhaus salvaged the home side's first innings with some lusty hitting after lunch in a lively 76-run partnership for the ninth wicket. -- AFP

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS