Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Misi 'hidup mati'

Posted:

Misi 'hidup mati'

Misi 'hidup mati'

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my


Rashid Sidek


KUALA LUMPUR - Meskipun Hong Kong dibelasah 0-5 oleh Korea Selatan dalam aksi pembukaan semalam, namun Malaysia tetap berwaspada dengan ancaman tidak diduga yang mampu diberikan pasukan paling lemah dalam Kumpulan D itu apabila memulakan kempen kelayakan Piala Thomas di Macau, hari ini.

Biarpun ia cuma aksi pembukaan, namun ini sebenarnya misi 'hidup mati' Malaysia kerana kemenangan akan mengesahkan tiket suku akhir, tetapi kalah meletakkan kita di ambang penyingkiran awal.

Hakikat bahawa perseorangan kedua negara, Muhammad Hafiz Hashim tewas dalam kedua-dua pertemuannya dengan perseorangan No. 2 Hong Kong, Hu Yun juga bukan berita baik.

Malah, Liew Daren yang diturunkan sebagai perseorangan ketiga juga telah dikalahkan oleh pemain pengalaman, Chan Yan Kit dalam kedua-dua pertemuan mereka, termasuk di Terbuka Korea, Januari lalu.

Kecuali jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei yang memegang rekod cemerlang ke atas semua perseorangan Hong Kong, peluang dua lagi perseorangan Malaysia, Hafiz dan Daren sebenarnya 50-50.

Justeru untuk pertemuan menentang Hong Kong, percaturan Malaysia sangat jelas.

Kita mesti mengutip mata daripada Chong Wei dan memenangi kedua-dua acara beregu menerusi Koo Kien Keat-Tan Boon Heong dan Lim Khim Wah-Goh V Shem.

Sedar bahawa pertemuan menentang Hong Kong tidak semudah disangka, ketua jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek awal-awal lagi menegaskan, misi Malaysia hari ini bukan memburu kemenangan besar, tetapi cukup menang dan layak ke suku akhir.

"Saya tidak kisah kita menang 5-0, 4-1 atau 3-2 kerana yang penting kita mesti mengalahkan Hong Kong esok untuk layak ke suku akhir.

"Walaupun di atas kertas Malaysia nampak lebih kuat tetapi kita tidak boleh memandang rendah kemampuan lawan. Malah, Hong Kong pasti cuba bangkit selepas kekalahan kepada Korea.

"Pada saya, ini (pertemuan dengan Hong Kong) sebenarnya adalah misi hidup mati kerana kalau kita kalah, mungkin kita akan tersingkir,'' kata Rashid.

Ketua jurulatih beregu, Tan Kim Her pula menegaskan, pemainnya perlu mengutip dua mata pada pertemuan dengan Hong Kong.

"Kita mungkin melihat Hong Kong tidak memiliki beregu yang kuat, namun kerana pasangan mereka tidak begitu dikenali, ini yang boleh menjadikan mereka sangat bahaya dan mampu memberi kejutan, jadi kita kena berhati-hati,'' kata Kim Her.

Walaupun membelasah Hong Kong 5-0, namun Korea tidak menang mudah apabila ketiga-tiga perseorangan mereka dipaksa bekerja keras. Lee Hyun Il menumpaskan Wing Ki 23-21, 22-20, Shon Wan Ho menundukkan Yan Kit 18-21, 21-11, 21-18 dan Hong Ji Hoon menewaskan Wei Nan 21-14, 11-21, 24-22.

Dalam acara beregu, Yoo Yeon Seong-Ko Sung Hyun yang turun sebagai pasangan pertama mudah menewaskan Chan Tsz Kit-Lo Lok Kei 21-11, 21-14 dan Yong Dae-Shin Baek Choel mengalahkan Wong Wai Hong-Chun Hei Lee 21-18, 21-11.

Yin Loo-Liu Ying raih mata tidak diduga

Posted:

Yin Loo-Liu Ying raih mata tidak diduga

Yin Loo-Liu Ying raih mata tidak diduga

KUALA LUMPUR - Lim Yin Loo-Goh Liu Ying bukan saja menyelamatkan Malaysia daripada diratah China dalam aksi sulung kelayakan Piala Uber di Macau semalam, malah prestasi cemerlang yang dipamer mereka ketika menyumbang mata tunggal negara meletakkan jurulatih dalam dilema untuk menentukan barisan yang akan berdepan India, hari ini.

Kekalahan kepada pilihan utama dan juara 11 kali, China dalam Kumpulan A memang sudah diduga, namun kemenangan 21-16, 21-15 yang dicatat Yin Loo-Liu Ying ke atas Bao Yixin-Zhong Qianxin mengelak Malaysia daripada dibelasah 0-5, sebaliknya menutup saingan dengan kekalahan 1-4.

Mengikut perancangan asal, penampilan Yin Loo-Liu Ying sebenarnya hanya untuk menggantikan beregu kedua, Woon Khe Wei-Vivian Hoo yang direhatkan bagi membolehkan mereka bersedia menghadapi misi penting menentang India, hari ini kerana Khe Wei baru kembali daripada kecederaan.

Bagaimanapun dengan prestasi baik yang dipamer gandingan baru itu semalam, ketua jurulatih beregu wanita, Rexy Mainaky mungkin terpaksa memikirkan semula rancangannya. Opsyen yang dimiliki ketika ini, tetap menurunkan Khe Wei-Vivian tetapi merehatkan beregu utama, Wong Pei Tty-Chin Eei Hui yang langsung tidak bermaya ketika tumpas 10-21, 9-21 kepada beregu No. 2 dunia, Tian Qing-Zhao Yunlei, semalam.

"Yin Loo-Liu Ying bermain bagus malam ini dan saya gembira melihat kesungguhan mereka untuk mengalahkan pasangan China, biarpun pada kedudukan kita sudah kalah.

"Bagaimanapun bertemu India esok, situasinya berbeza. Semua orang tahu perlawanan itu amat genting, jadi siapa yang mampu menangani tekanan akan jadi pilihan.

"Apakah Yin Loo-Liu Ying boleh main sebaik hari ini dalam keadaan lebih tegang ? Itu yang kami perlu bincang,'' ujar Rexy.

Semalam, Tee Jing Yi nyata bukan tandingan pemain No. 6 dunia, Jiang Yanjiao apabila kalah mudah 11-21, 7-21 untuk menghadiahkan mata pertama China.

Aksi longlai Pei Tty-Eei Hui dalam beregu pertama membolehkan China mendahului 2-0, sebelum Liu Xin mengesahkan kemenangan dengan menundukkan Lydia Cheah 21-12, 21-19 dalam masa 37 minit.

Sannatasah Saniru turut kecundang mudah 11-21, 13-21 kepada juara dunia 2010, Wang Lin dalam perseorangan ketiga.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Republika Online

sumber :-

Republika Online


Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin

Posted: 13 Feb 2012 09:52 AM PST

SPORTKU.COM - Ada tujuh hal yang bisa dipelajari dari Jeremy Lin. Kisah sukses Jeremy Lin begitu populer dan trendy saat ini karena kita bisa memetik pelajaran dari perjuangan Lin yang begitu berliku sampai akhirnya meraih sukses. Sejak mencetak 38 points melawan Lakers, sekarang Lin sudah mempunyai 200,000 followers di Twitter. 

Apa yang bisa kita pelajari dari pria muda ini - dan bagaimana kita bisa mempraktekkannya dalam kehidupan sehari-hari atau bekerja? Berikut adalah tujuh hal yang bisa dipelajari dari Jeremy Lin:

1. Percaya terhadap diri anda sendiri, ketika orang lain tidak. Lin adalah lulusan Harvard ketiga yang berhasil masuk ke NBA. Ia juga adalah sedikit dari sejumlah pebasket Asian-Americans yang bermain di NBA [orang tua Lin berasal dari Taiwan].

Lin dikirim oleh Knicks untuk bermain di tim D-League mereka tiga minggu yang lalu. Lin juga sudah pernah dibuang oleh dua tim NBA lain [Rockets dan Warriors] sebelum bergabung dengan Knicks pada musim 2011-2012 ini. Anda harus tetap percaya terhadap diri anda sendiri, ketika orang lain tidak.

2. Ketika kesempatan datang, manfaatkan peluang yang ada semaksimal mungkin. Lin bisa menjadi starter Knicks karena mereka tidak punya pilihan lain. Pemain Knicks terlalu banyak yang mengalami cedera. Baron Davis masih belum siap bermain. Carmelo Anthony cedera. Amare Stoudemire tidak bisa bersama tim karena ada keluarganya yang meninggal.

Kita tidak akan pernah tahu kapan kesempatan akan datang dalam hidup, bahkan kesempatan itu bisa muncul ketika kita tidak menantikannya. Namun ketika kesempatan itu datang, manfaatkan peluang yang ada semaksimal mungkin.

3. Selalu mendukung keluarga anda. Kontrak Lin sampai akhir musim 2011-12 baru saja dijamin oleh Knicks beberapa hari yang lalu. Sebelum itu, Lin masih sampai harus menumpang tidur di sofa kakaknya [di Lower East Side].

Keluarga Lin selalu mendukung dan percaya kepadanya. Hal tersebut ikut mendorong Lin untuk terus percaya dengan kemampuan dirinya sendiri. Jika anda ingin agar keluarga anda percaya terhadap diri anda, anda pun harus selalu mendukung keluarga anda ketika mereka sedang membutuhkan.

4. Cari sistem yang sesuai dengan anda. Sistem offense Mike D'Antoni bekerja dengan sempurna untuk menunjukkan kekuatan Jeremy.

5. Bekerja keras. Lin tidak akan bisa memanfaatkan peluang bermain yang ada, apabila ia tidak bekerja keras seumur hidupnya untuk menyempurnakan skill bermain basket. Tidak ada jalan pintas menuju sukses. Datang ke pusat latihan paling pagi, dan selesai dari latihan paling terakhir. Anda hanya bisa mengkontrol kemampuan anda untuk bekerja lebih keras dari orang lain.

6. Puji rekan-rekan kerja anda, dan mereka akan mencintai anda selamanya. Ketika rekan-rekan media bertanya kepada Lin tentang rahasia keberhasilannya, Lin akan bercerita tentang betapa hebat rekan setimnya di Knicks.

7. Tetap rendah hati. Sungguh luar biasa jika melihat bagaimana Lin tetap rendah hati, walaupun sudah dikenal publik lebih luas sekarang ini. Hal tersebut akan membuatnya lebih dicintai fans dan rekan-rekan setim. Tetap selalu rendah hati ketika melayani permintaan dari fans untuk berfoto [foto 1] ketika anda belum terkenal maupun ketika sudah meraih popularitas tinggi.

Video courtesy of: http://www.nba.com/video/channels/nba_tv/2012/02/07/20120207_nyk_lin_feat.nba/index.html

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin drives. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin drives. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Supporter dengan topeng Lin. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Supporter dengan topeng Lin. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Fans Jeremy Lin. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Fans Jeremy Lin. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin menjaga Kobe. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin menjaga Kobe. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin is happy. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin is happy. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin's reverse layup. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Tujuh Hal Yang Bisa Dipelajari Dari Jeremy Lin - Lin's reverse layup. Sumber foto: http://goo.gl/njgi1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni

Posted: 13 Feb 2012 09:52 AM PST

SPORTKU.COM - Jeremy Lin sukses bermain dengan sistem Mike D'Antoni. Bagaimana ceritanya seorang pemain yang dikeluarkan dari klub Golden State Warriors dan Houston Rockets bisa mencetak lebih banyak points [38 pts] dari Kobe Bryant [34 pts] pada tanggal 10 Feb 2012?

Jeremy Lin mencetak 89 points dalam tiga game pertama dimana ia menjadi starter. Lin mencetak jumlah point terbanyak sepanjang sejarah NBA [sejak mergernya NBA dan ABA di musim 1976-77] dalam tiga pertandingan sebagai seorang starter. Yap, bahkan melebihi Michael Jordan, Shaquille O'Neal, Kobe Bryant, dan LeBron James.

Salah satu kunci kesuksesan Lin adalah karena ia bermain dalam sistem Mike D' Antoni yang bisa membuat PG biasa bermain lebih baik di offense.

Masih ingat Chris Duhon ketika bermain untuk D'Antoni dan Knicks? Tiga tahun lalu, ia mencetak rata-rata 11.1 points dan 7.2 assists dengan FG 42 percent [rataan tertinggi dalam karirnya]. Sekarang ia hanya mencetak tiga points per game, dan bermain sebagai cadangan Jameer Nelson di Orlando.

Bagaimana dengan Raymond Felton? Felton hampir menjadi All-Star musim 2010-11 lalu ketika bermain sebagai starter Knicks. Lagi-lagi sistem D'Antoni membuat Raymond mencetak rataan tertinggi dalam karirnya - 17 ppg dan 9 apg. Sejak Raymond meninggalkan D'Antoni, karirnya tidak berjalan begitu mulus. Pertama, Felton menjadi cadangan dari PG Ty Lawson di Denver. Sekarang Felton hanya mencetak 10 points dan kurang dari tujuh assists dengan FG 37 percent bersama Portland.

Bahkan Mr Fantastic Steve Nash tidak sefantastis sebelum bermain untuk D'Antoni. Mark Cuban sampai tidak mau memperpanjang kontrak Nash di Dallas dengan rataan 14 ppg dan 8 ppg. Bersama Mike, ia menjadi MVP regular season dua kali.

Pendahulu Lin di New York untuk posisi PG adalah Toney Douglas dan Iman Shumpert. Permainan mereka tidak buruk, namun tidak satupun dari mereka adalah seorang point guard murni.

"Mike memberi PG kebebasan bermain dalam sistemnya," ujar pelatih Warriors Mark Jackson. "Kebanyakan waktu, bola dikuasai oleh point guard dalam sistem D'Antoni. Sistem menyerang D'Antoni menggunakan banyak pick-and-rolls dan Mike menaruh beberapa shooter di luar garis tiga angka. Menjadi sulit buat defense untuk membantu apabila PG musuh berhasil menerobos, karena musuh menempatkan banyak pemain di luar dengan ancaman menembak tiga angka. PG dalam sistem D'Antoni mempunyai ruang untuk berkreasi. Jadi itulah kuncinya. Strategi menyerang Mike bekerja dengan baik untuk point guard dengan kemampuan playmaking tinggi."

Namun jangan lupa, kuncinya bukan hanya di sistem offense yang diciptakan D'Antoni, karena bukan D'Antoni yang menembak atau mengoper di lapangan, Jeremy-lah yang melakukan hal tersebut. Jadi keberhasilan Lin di Knicks adalah kombinasi dari sebuah sistem offense yang baik dan seorang pebasket yang tahu bagaimana cara bermain.

Video courtesy of Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=G0oaqWMLdwk&feature=related

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Jeremy Lin diasosiasikan dengan brand Li Ning. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Jeremy Lin diasosiasikan dengan brand Li Ning. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Coach Mike. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Coach Mike. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin celebrates. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin celebrates. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin dengan gaya Bruce Lee. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin dengan gaya Bruce Lee. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin dengan Melo. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin dengan Melo. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin di Harvard. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

Jeremy Lin Sukses Bermain Dengan Sistem Mike D'Antoni - Lin di Harvard. Sumber foto: http://goo.gl/W4GF1

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Anzhi terima pengunduran diri pelatihnya

Posted: 13 Feb 2012 08:58 AM PST

Moskow (ANTARA News) - Klub Liga Utama Rusia, Anzhi Makhachkala, mengonfirmasi pada Senin, bahwa mereka telah menerima pengunduran diri pelatih kepala, Yury Krasnozhan, setelah kurang dari dua bulan menangani tim itu.

Ofisial-ofisial Anzhi pada akhir pekan lalu menolak laporan bahwa klub tersebut memutuskan untuk berpisah dengan Krasnozhan (48), yang melatih klub itu sejak Desember, lapor AFP.

Media-media lokal melaporkan bahwa Anzhi menawari Krasnozhan jabatan sebagai wakil presiden, namun ia menolak tawaran tersebut dan memilih untuk meneruskan karir kepelatihannya.

"Saya hanya dapat berkata bahwa pendekatan yang berbeda dalam prinsip-prinsip utama pengelolaan tim dengan petinggi-petinggi klub merupakan alasan pengunduran diriku," demikian media Anzhi mengutip pernyataan Krasnozhan.

Laporan-laporan menyatakan bahwa asisten pelatih, Andrei Gordeyev, yang mempersiapkan tim untuk liga domestik tahun lalu bersama dengan pemain veteran Brazil, Roberto Carlos, akan melatih Anzhi pada pemusatan latihan pra musim di Turki.

Anzhi, yang didirikan pada 1991, baru sedikit menikmati kesuksesan di Rusia, setelah diambil alih oleh Suleyman Kerimov, yang rela mengeluarkan banyak uang untuk mendatangkan penyerang Kamerun, Samuel Eto`o serta Roberto Carlos.

Anzhi sekarang menghuni peringkat tujuh di klasemen Liga Rusia, dengan koleksi 52 poin dari 32 pertandingan, 13 poin di belakang pemuncak klasemen, Zenit St Petersburg.

Sebelumnya dilaporkan bahwa pelatih asal Italia, Fabio Capello, yang baru mengundurkan diri dari jabatannya sebagai pelatih Timnas Inggris, dipertimbangkan oleh petinggi-petinggi Anzhi sebagai salah satu kandidat kuat untuk mengisi jabatan pelatih yang saat ini lowong.

Anzhi, yang para pemainnya tinggal dan berlatih di Moskow untuk alasan keamanan, melakukan perjalanan sejauh 2.011,68 kilometer untuk pertandingan-pertandingan kandang di Liga Rusia.  (RF/I015)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2012

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

PSM kalahkan PSMS Medan 2-1

Posted: 13 Feb 2012 08:43 AM PST

Makassar (ANTARA News) - Tuan rumah PSM Makasssar berhasil memetik angka penuh setelah mengalahkan PSMS Medan dengan skor 2-1, pada lanjutan Indonesia Premier League (IPL) di Stadion Andi Mattalatta Makassar, Senin malam.

Dua gol kemenangan PSM dipersembahkan striker andalannya M Rahmat pada menit ke 78 dan menit 85. Adapun gol semata wayang PSMS Medan lahir dari Andre Abukabar di menit ke- 10.

Tuntutan wajib memenangkan pertandingan kandang membuat tim Juku Eja-julukan PSM tidak memiliki pilihan sehingga berinisiatif menyerang. Namun sayang upaya memburu gol cepat justru meninggalkan lubang dipertahanan PSM.

Alhasil melalui satu serangan cepat, tim PSMS Medan yang tampil tanpa beban justru berhasil mencuri gol lebih dulu melalui tendangan akrobatik gelandang Andre Abubakar pada menit ke-10.

Tertinggal 0-1 dari tamunya membuat PSM semakin bernafsu untuk mencetak gol penyeimbang. Sejumlah peluang pun sempat lahir dari kaki pemain PSM meski akhirnya gagal menyamakan kedudukan.

Sebaliknya tim PSMS Medan yang datang dengan mengusung target minimal mencuri satu angka seakan tidak mau kalah dengan sesekali melakukan penyerangan meski skor 0-1 tetap tidak berubah hingga berakhirnya babak pertama.

Memasuki babak kedua, PSM yang tidak ingin dipermalukan dihadapan pendukungnya sendiri kembali bermain menyerang. Beberapa peluang kembali didapatkan duet penyerang PSM M Rahmat dan Ilija Spasojevic.

Gol yang ditunggu para pendukung PSM sejak lama akhirnya datang di menit ke 78. Berawal dari sepak pojok, M Rahmat yang berdiri cukup bebas berhasil menyambut umpan tersebut untuk menyamakan kedudukan 1-1.

Penyerang asal Takalar Sulsel itu akhirnya memastikan kemenangan PSM melalui golnya lima menit sebelum pertandingan berakhir. Gol kedua M Rahmat juga semakin membuktikan ketajamannya ketika tampil di Stadion Andi Mattalatta.

Pelatih PSM Makassar Petar mengaku bangga dengan perjuangan timnya pada pertandingan tersebut. Mantan Pelatih Bali Devata itu juga meminta agar kemenangan bisa dijadikan modal untuk menghadapi laga selanjutnya.  (DF/F003)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2012

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Lawan Ajax, Nani Siap Diturunkan

Posted: 13 Feb 2012 01:04 PM PST

MANCHESTER – Kondisi kesehatan Luis Nani telah berangsur pulih dari cedera yang mendekapnya. Dengan kondisi seperti ini Nani pun diperkirakan siap untuk turun dalam laga melawan Ajax Amsterdam di ajang Europa League, Jumat (17/2).

Seperti diketahui, Nani harus menjalani pemulihan karena mendekap cedera pada engkelnya saat menghadapi Arsenal. Cedera tersebut didapatnya ketika bertabrakan dengan pemain Arsenal, Laurent Koscielny.

Semula dirinya diperkirakan akan absen cukup lama dengan cedera yang didapatnya itu. Namun, akhirnya pemain yang kini berusia 25 tahun tersebut malah pulih lebih cepat diperkirakan dapat memperkuat Setan Merah saat menghadapi Ajax Amsterdam. Tetapi, ia dipastikan lebih fit saat leg kedua berlangsung di Old Trafford.

"Dirinya telah mengalami cedera pada engkelnya saat laga melawan Arsenal. Namun, cederanya tidak terlalu parah," kata Ferguson seperti dilansir situs resmi klub, Selasa (14//2/2012).

"Nani telah fit kodisinya untuk laga melawan Ajax pada tengah pekan ini. Akan tetapi, kondisinya 100 persen akan lebih fit pada leg kedua lawan Ajax" sambung Ferguson.
(acf)

Pep: Belum Saatnya Barca Menyerah

Posted: 13 Feb 2012 12:33 PM PST

BARCELONA – Barcelona harus puas kalah 3-2 saat bertandang ke markas Osasuna dalam lanjutan La Liga, pekan kemarin. Kekalahan tersebut membuat mimpi El Barca dalam meraih gelar juara sedikit terhambat. Tetapi, pelatih Josep Guardiola enggan untuk menyerah pada saat ini.

Perlu diketahui, jarak Barcelona dengan sang rival abadi, Real Madrid adalah sepuluh poin. El Real sukses bertengger di puncak klasemen dengan raihan 58 poin saat ini. Oleh karena itu, Pep siap untuk memenangkan laga berikutnya dan berhasil menggeser Madrid dari puncak klasemen.

Meski, poin tersebut cukup sulit untuk dikejar oleh El Barca. Namun, Pep enggan untuk menyerah begitu saja dalam perburuan gelar juara La Liga musim ini dan ia akan kembali fokus ke laga-laga berikutnya.

"Dalam kenyataannya saat ini terdapat jarak yang cukup lebar antara kita dengan Real Madrid. Namun, kita akan terus berjuang hingga akhir kompetisi ini. Saat ini kita hanya ingin memainkan pertandingan berikutnya dengan sebaik mungkin," jelas Pep seperti dilansir Marca.

Walaupun, dirinya enggan untuk melempar handuk pada kompetisi domestik, ia jua ingin fokus ke Liga Champiosn. Ia ingin tim asuhannya dapat mempertahankan gelar juara Liga Champions pada musim ini.

"Saat ini kita akan berusaha untuk mempertahankan gelar juara Liga Champions. Kita harus harus mempertahankan posisi kita dengan cukup baik di Liga Champions. Kemudian, kita akan kembali bermain dengan baik lawan Valencia akhir pekan nanti," pungkasnya.

"Kini kami akan berusaha mempertahankan gelar juara Liga Champion. Kami harus menjaga posisi kami di Liga Champion dan bermain bagus melawan Valencia pada akhir pekan nanti (20/2/2012)." (acf)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Wajib menang

Posted:

Wajib menang

Wajib menang

MACAU - Apa juga situasi sekali pun, skuad negara tidak mempunyai pilihan selain mencatatkan kemenangan ke atas Hong Kong pada aksi sulung peringkat Kumpulan D kempen kelayakan Kejohanan Badminton Piala Thomas 2012 hari ini.

Ia perlu, bagi mengesahkan slot automatik ke peringkat suku akhir.

Terdahulu, Hong Kong tewas kepada pasukan pilihan kedua kejohanan, Korea Selatan 0-5 dalam satu pertemuan Kumpulan D semalam.

Justeru, jika menang, skuad negara secara automatik akan mara ke peringkat suku akhir dan aksi menentang Korea Selatan esok akan menjadi penentu siapa yang bakal muncul juara dan naib juara Kumpulan D.

Ketua jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek berkata tidak kira berapa sekali pun keputusan pada pertemuan dengan Hong Kong hari ini, yang paling penting adalah skuad negara perlu menang.

"Saya tidak kisah keputusannya sama ada 5-0 atau 3-2, yang penting skuad negara menang ke atas Hong Kong.

"Jika menang 5-0 ia lebih bagus bagi meningkatkan moral pemain. Ia akan meningkatkan lagi tahap keyakinan mereka sebelum pertemuan dengan Korea Selatan pada hari Rabu nanti (esok).

"Begitupun, saya lebih gemar pemain-pemain memberikan tumpuan terlebih dahulu terhadap pertemuan dengan Hong Kong. Ini kerana, kita perlu mara ke peringkat suku akhir dahulu.

"Jika menang dengan Hong Kong, barulah nanti kita memikirkan mengenai perlawanan dengan Korea Selatan pula," katanya ketika ditemui di Macau semalam.

Ditanya mengenai peluang skuad negara untuk menewaskan Hong Kong hari ini, Rashid menjawab: "Dalam acara perseorangan memang sukar untuk kita mengutip tiga mata.

"Ini kerana, barisan pemain perseorangan Hong Kong juga kuat. Untuk acara perseorangan hanya Datuk Lee Chong Wei yang mampu memberi jaminan menyumbangkan mata manakala peluang dua lagi pemain perseorangan adalah 50-50.

"Namun, kita menjangkakan dua mata dapat diperoleh menerusi acara beregu kerana berdasarkan rekod sebelum ini, kita ada kelebihan," ujar Rashid lagi.

Tambah beliau, pemain-pemain kini berada pada tahap prestasi terbaik dan penuh bersemangat untuk turun beraksi pada aksi pertama menentang Hong Kong.

Selain Chong Wei, skuad negara kali ini turut dibarisi tiga lagi pemain perseorangan, Muhamad Hafiz Hashim yang hampir pasti menggalas tugas selaku perseorangan kedua, Liew Daren (ketiga) dan Mohamad Arif Abdul Latif (keempat).

Dalam acara beregu, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong selaku beregu pertama, Goh V. Shem-Lim Khim Wah (kedua) dan Hoon Thien How-Teo Kok Siang (ketiga).

Wan Jamak ibarat 'mati hidup semula'

Posted:

Wan Jamak ibarat 'mati hidup semula'

Wan Jamak ibarat 'mati hidup semula'

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my


WAN JAMAK kembali membimbing skuad Kedah selepas selesai tempoh penggantungan.


SETELAH hanya menjadi 'penonton' dalam tempoh penggantungan tujuh perlawanan, Wan Jamak Wan Hassan kembali 'menyentuh' bola.

Kembalinya ketua jurulatih Kedah ke padang itu bagaikan 'mati hidup semula' dan seakan memberi semangat baru kepada pembimbing skuad Hijau Kuning itu.

Beliau yang pertama kali menjejakkan kaki di rumput hijau Stadium Darul Aman, Alor Setar musim ini memantau latihan ringan pemain menerusi segmen latihan berbeza berbanding pembantu jurulatihnya sebelum ini.

Wan Jamak yang ditanya perasaannya sepanjang tempoh penggantungan hanya tersenyum.

"Saya rasa bagai mati hidup semula dalam sukan bola sepak ini," katanya.

Dalam tempoh penggantungan itu, Kedah dibimbing jurulatih skuad Piala Presiden, Mohd. Nidzam Adzha Yusof sebelum diambil alih oleh penolong jurulatih, Radzi Mat Din.

Wan Jamak didakwa mengkritik mutu pengadilan ketika menyaksikan anak-anak didiknya beraksi sekadar seri 1-1 menentang Perak pada perlawanan terakhir Kumpulan A saingan Piala Malaysia pada 28 September tahun lalu.

Tambahnya, selepas mengharungi tujuh perlawanan, sesuatu perlu dilakukan bagi mengembalikan semangat dan moral pemain selain mereka perlu kembali kepada latihan sebenar.

Katanya, kehadiran Safi Abdel Fatah juga dilihat mampu meningkatkan momentum jentera serangan bagi memburu gol dan meraih kemenangan.

"Pada perlawanan menentang Sabah kita mampu lakukan sesuatu dan kehadiran Safi banyak memberi kesan positif kepada corak permainan Kedah, terutamanya di bahagian serangan.

"Safi adalah pemain yang bijak dan berkemahiran tinggi. Pemain tempatan memerlukan masa bagi menyesuaikan diri dengan corak permainan masing-masing," katanya.

Skuad Kenari itu juga berkemungkinan diperkuatkan dengan seorang lagi penyerang import dari Ghana, Mohammed Hamidan sekiranya pendaftaran pemain itu dapat dilakukan segera bagi menghadapi Terengganu malam ini.

Menyentuh pertemuan dengan skuad Penyu itu, Wan Jamak memberitahu, beliau mempunyai ramuan tersendiri dan akan menyusun strategi bagi meraih tiga mata penuh.

Irfan waspada helah Kelantan

Posted:

Irfan waspada helah Kelantan

Irfan waspada helah Kelantan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


KREATIVITI Safiq Rahim amat ditagih dalam usaha Selangor menyekat kemaraan Kelantan.


HELAH peneraju Liga Super, Kelantan pastinya sentiasa tersimpan utuh di dalam 'kocek' pengendali Selangor, Irfan Bakti Abu Salim.

Irfan pula pastinya tidak duduk diam menjelang pertemuan kedua-dua pasukan pada aksi Liga Super di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini kerana beliau sedang memikirkan strategi terbaik untuk menyekat kemaraan Kelantan.

Biarpun bersedia untuk 'direhatkan' gara-gara prestasi hambar Selangor setakat ini, keputusan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) yang masih mempercayai kredibiliti Irfan pastinya mahu dibalas pengendali kelahiran Perak itu dengan kemenangan.

Duka dimalukan 'adik', Selangor PKNS dengan keputusan 0-2, Sabtu lepas juga sukar diterimanya.

Justeru, Irfan serta seluruh anak didiknya pastinya tahu apa yang perlu mereka lakukan malam ini jika berhasrat mengejar The Red Warriors yang ketika ini cukup selesa di persada liga dengan 17 mata, lapan mata meninggalkan Selangor.

Kehadiran semula bek kiri kental, P. Gunalan yang sebelum ini tersisih dalam dua perlawanan terdahulu gara-gara kecederaan juga pastinya menjadi aset yang paling bernilai buat Gergasi Merah untuk mengutip tiga mata berharga.

Larian deras Gunalan di sebelah kiri serta kemampuannya melakukan hantaran tepat ke kubu lawan dilihat sebagai senjata sulit Merah Kuning, tambahan pula 'malapetaka' ketumpulan penyudah dilihat masih menghantui pasukan itu apabila sekadar meledak enam gol dalam tujuh perlawanan setakat ini.

"Kepulangan Gunalan sememangnya cukup melegakan kami terutamanya ketika cuba mengekang asakan Kelantan menerusi 'ayam tambatan' mereka, Norshahrul Idlan Talaha.

"Pada masa sama, saya juga berharap supaya barisan serangan kami dapat menamatkan kemarau jaringan, sekali gus mencatatkan kemenangan ke atas Kelantan," kata Irfan kepada Kosmo! semalam.

Untuk rekod, Selangor tewas dalam kedua-dua pertemuan kepada Kelantan pada saingan Liga Super musim lepas, selain turut kecewa ditunjukkan jalan keluar oleh Sang Kijang pada peringkat separuh akhir Piala FA 2011 apabila tewas dengan agregat 2-5.

Irfan memberitahu, beliau tidak akan membuat rombakan besar-besaran dan yakin dengan kemampuan kesebelasan utama yang sering diturunkan sebelum ini termasuk kapten, Amri Yahyah, Safiq Rahim, K. Soley, Nasriq Baharom, Fitri Shazwan dan Azidan Sarudin.

"Pada masa sama, saya juga harap pemain tidak mengulangi kesilapan seperti mana ketika menentang PKNS tempoh hari apabila akhirnya dihukum akibat terlalu ghairah menyerang," katanya.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


Crouch Cukur di Bekas Lokasi Kerusuhan

Posted: 18 Aug 2011 06:12 AM PDT

LONDON, KOMPAS.com — Penyerang Tottenham Hotspur, Peter Crouch, memangkas rambutnya di tempat cukur milik Aaron Biber, yang menjadi korban penjarahan dalam kerusuhan London, pekan lalu. Menurut Telegraph, tempat cukur ini memang langganan Crouch.

Biber adalah pria berusia 89 tahun dan telah menekuni profesi itu di tempat tersebut selama 40 tahun. Ketika kerusuhan terjadi, tempat usahanya menjadi korban.

Penjarah masuk dengan memecahkan kaca jendela dan mengambil pengering rambut. Sebuah foto Crouch yang dibubuhi tanda tangan pemain itu luput dari penjarahan.

Biber tidak punya asuransi dan tak mampu memperbaiki kerusakan tokonya. Sejumlah orang kemudian menggelar kampanye "Ayo Bantu Aaron supaya Terus Mencukur" untuk menggalang dana yang, menurut Telegraph, terkumpul sampai 35.000 poundsterling atau sekitar Rp 493 juta.

Menurut Crouch, ia sebetulnya mengunjungi Biber untuk melihat keadaan dan membantu kampanye pengumpulan dana. Namun, menurutnya, ia kemudian berpikir tak ada salahnya meminta bantuan Biber merapikan rambutnya.

"Aku tak berharap potong rambut, tetapi aku perlu dan berada di tempat cukur. Jadi, aku pikir, 'Kenapa tidak?'," ujar Crouch.

"Sedih melihat apa yang telah terjadi kepadanya dan banyak pebisnis dan orang lain, setelah masalah yang terjadi baru-baru ini. Namun, senang melihat respons yang ditunjukkan begitu banyak orang."

"Dari obrolan bersama Aaron, tak perlu diragukan bahwa ia adalah pendukung setia 'Spurs' dan tempat cukurnya bisa ditempuh berjalan kaki dari stadion. Jadi, kami harus membantunya."

"Klub melakukan banyak hal bagus di komunitas ini dan ini adalah sesuatu yang akan terus kami lakukan untuk membantu memulihkan Tottenham dari apa yang telah terjadi," tuturnya.

Arema Kontrak 18 Pemain

Posted: 18 Aug 2011 03:54 AM PDT

MALANG, KOMPAS.com Persiapan terus diintesifkan Arema Malang menjelang deadline assessment PSSI untuk ikut kompetisi level satu Liga Indonesia. Hingga Kamis (18/8/2011), sudah 18 pemain dikontrak.

"Kami masih butuh sedikitnya tujuh pemain lagi di pelbagai posisi karena target kami minimal memiliki 25 pemain," kata Media Officer Arema Singo Edan Malang, Sudarmaji.

Pemain yang sudah resmi dikontrak adalah Kurnia Mega, Dian Agus, Ajisaka, Purwaka, Waluyo, Zulkifli, Beny, Leonard, Bustomi, Revi, Sunarto, Alfarizi, Hendro, Siswanto, Dendy, Musafri, Saktiawan Sinaga, dan Arif Suyono.

Sudarmaji tidak bersedia membeberkan nilai kontrak dan masa kontrak para pemain itu dengan alasan untuk menjaga komitmen bersama. Hanya untuk Saktiawan Sinaga, mantan striker timnas dan Semen Padang, dikontrak untuk tiga  tahun.

Adapun untuk pemain asing, klub kebanggaan genaro Ngalam (orang Malang) ini masih menunggu regulasi dari PSSI. Arema kini sudah berbicara dengan dua pemain Singapura. "Pemain asing yang sangat kami butuhkan itu adalah untuk posisi striker dan stopper," katanya.

Jika PSSI membatasi setiap klub hanya boleh memiliki tiga pemain asing, berarti Arema masih membutuhkan empat pemain lokal. Menurut Sudarmaji, Arema terus memburu pemain tim nasional.

Beberapa pemain tim nasional yang sudah didekati Arema adalah striker Christian Gonzales, gelandang M Ridwan, dan striker Boas Salossa.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi sport.okezone.com

sumber :-

Sindikasi sport.okezone.com


Tampilan Mobil F1 Sangat Buruk

Posted: 13 Feb 2012 03:26 AM PST

JEREZ - Sejumlah pengamat, mengkritik tampilan mobil Formula One (F1) 2012. Menurut mereka, tampilan mobil F1 tahun ini sangat jelek sekali.
 
Adalah mantan pembalap Hans-Joachim Stuck yang dengan terang-terangan mengkritik tampilan mobil F1. Stuck mengaku tampilan mobil F1 tahun ini, rata-rata sangat jelek sekali.
 
"Bannya terlalu sempit, sayap belakang terlalu kecil dan sayap depan terlalu besa, sedangkan hidungngya sudah sangat gagal," cetus Stuck.
 
"Mobil ini sama seperti membayangkan Heidi Klum tanpa pantat dan dada. Sayang, itu yang sudah mereka lakukan dengan mobil F1 yang baru. Mari berharap paling tidak mobilnya cepat."
 
Stuck bukan orang pertama yang mengkritik mobil F1. Sebelunya, direktur motor sport Pirelli Paul Hembery juga mengkritik penampilan mobil F1 tahun ini.
 
Hemberly mengatakan kepada The Sun, Senin (13/2/2012), tampil mobil yang jelek akan menghilangkan respek penonton dan sponsor.
(hmr)

Venue PON Baru 60, Bukan 96 Persen

Posted: 13 Feb 2012 02:42 AM PST

PEKANBARU - DPRD Riau menyebut, pembagunan venue untuk Pekan Olahraga (PON) baru selesai sekitar 60 persen. Ini bertentangan dengan pernyataan Gubernur Riau,Rusli Zainal yang menyebut sudah 96 persen.

Hal tersebut setelah sejumlah anggota DPRD dari komisi D melakukan peninjauan langsung ke berbagai daerah.

"Yang kita dapat sangat ironis, masih banyak venue yang terbangkalai. Jika ditotalkan baru kira-kira 60 persen saja pembangunannya selesai,"kata AB Purba anggota komisi D Senin (13/2/2012).

Dia menuturkan,sejumlah arena yang akan dijadikan pertarungan bagi atlet diantaranya venus futsal di Pelalawan. "Di sana pengerjaannya baru penimbunan. Dan yang ada hanya tumpukan pasir. Paling pengerjaan baru 15 persen," lanjutnya.

Selain itu pembangunan aeromodeling juga terbengkalai di Kabupaten Inhu. Yang ada hanya landasanya. Menurut Purba pengerjaan baru 9 persen. Selain itu stadion bola disana juga terbengkai. Yang ada baru pemasangan batu untuk tribun.

"Venue untuk pacu jalur di Kabupaten Kuansing juga kacau. Pengerjaan baru 15 persen. Padahal dana telah dikucurkan 14 miliar. Parahnya kontraktornya yakni Istaka Karya sudah kabur" tambahnya.

Untuk itu dia berharap kepada Gubernur Riau yang juga ketua PB PON tidak melakukan pembohongan publik. " Karena satker hanya meloporkan yang baik saja. Padahal dilapangan bertolak belakang. Mereka yang penting asal bapas senang (ABS)," tukasnya.
(hmr)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Harian Metro: Arena

sumber :-

Harian Metro: Arena


Penyudah bergaya

Posted: 12 Feb 2012 12:21 PM PST

PENAMAT satu dua acara keirin pada hari terakhir Kejohanan Berbasikal Asia (ACC) di Velodrom Cheras dianggap satu penyudahan yang cukup simbolik buat pelumba negara, Josiah Ng.

Pelumba yang baru menyambut ulang tahun ke-31 pada 2 Februari lalu menyifatkan kemenangan itu sesuatu yang cukup bermakna buat dirinya, apatah lagi dia tidak pernah menyumbang sebarang pingat di ACC sebelum ini.


"Lebih baik lambat daripada langsung tidak pernah meraih apa-apa. Saya cukup gembira dengan kemenangan ini. Ia memberi banyak makna buat saya. "Tidak kiralah siapa menang dalam perlumbaan itu, sama ada saya atau Azizul(hasni Awang), yang pasti kami akan gembira atas kejayaan masing-masing. Kami berdua begitu rapat, seperti adik dan abang. Bersaing sesama sendiri dalam dunia basikal dan banyak kongsi waktu gembira bersama.

"Saya pasti jika saya menang, dia gembira dan jika dia menang, saya juga gembira. Penamat satu dua, membuktikan penguasaan kita dalam acara keirin sejak dari Sukan Komanwel," kata pelumba kelahiran Filipina itu.


Josiah melepasi garisan penamat dengan catatan 10.985 saat untuk mengatasi Azizul yang memenangi perak dan Yudai Nitta dari Jepun, gangsa. Josiah berkata, jika dulu Azizul menjadikan dirinya sebagai idola, tapi hari ini sebaliknya apabila Azizul pula yang menjadi sumber inspirasi kepadanya.


Azizul dianggap sebagai pencetus fenomena baru dalam dunia berbasikal dan Josiah menyifatkan apa yang diperolehnya ketika ini adalah kerana didorong beberapa faktor.

"Kita mempunyai satu pasukan kuat. Kehadiran Azizul memberi kehidupan kedua kepada saya dan tidak lupa kepada isteri saya, Kim Ong yang sentiasa menyokong di saat saya susah dan senang," katanya.


Bagi Azizul, biarpun sekadar menduduki tempat kedua dan gagal menebus kekecewaan dalam acara pecut, Azizul tetap gembira kerana pingat emas masih lagi menjadi milik negara.

Mengulas mengenai strateginya, Azizul berkata, dia tidak sempat mencari posisi terbaik apabila dikepung dan dihalang pelumba Jepun.


"Saya tak kisah biarpun nombor tiga, sebab saya tengok Josiah sudah berada di depan. "Tapi saya tetap cuba mempamerkan kayuhan terbaik untuk membuktikan dominasi Malaysia dalam acara keirin," katanya.


Selepas menamatkan saingan dalam acara trek, Malaysia setakat ini berada di tempat ketiga keseluruhan dengan tiga emas, tiga perak dan dua gangsa, manakala Hong Kong mendahului dengan 5-3-4 dan China, 4-2-2.


Kejohanan Berbasikal Asia dan Kejohanan Berbasikal Remaja Asia akan diteruskan dengan acara perlumbaan lebuh raya yang akan bermula esok.Jengking mahu sengat Tentera

Posted: 12 Feb 2012 11:40 AM PST

BERSTATUS pasukan bukan pilihan tidak harus dijadikan alasan buat Johor untuk mudah menyerah kalah kepada ATM yang kini selesa mengungguli takhta Liga Perdana di Stadium Pasir Gudang, malam ini.

Selepas tewas 0-2 kepada Pahang, tempoh hari, skuad bergelar Jengking itu harus bangkit mengetepikan rasa hormat terhadap lawan, sebaliknya bersiap sedia bagi mengelak terus menghuni kelompok pertengahan liga.


Kehadiran dua pemain import baru yang akan diturunkan iaitu Andre Francisco de Silva yang pernah beraksi dengan kelab Ferencvarosi TC di Liga Divisyen Satu Hungary di bahagian tengah dan penyerang muda, Juan Muriel Orlanda dari kelab Atletico Huracan di Liga Divisyen Satu Argentina, diharap menyelesaikan masalah ketumpulan jentera serangan.

Jurulatih Jengking, K Sukumaran menarik nafas lega melihat corak permainan kedua-dua pemain itu yang pantas menyesuaikan diri dengan corak taktikal Johor dan berharap segala urusan berhubung Sijil Perpindahan Antarabangsa (ITC) dapat diselesaikan sebelum aksi menentang ATM, malam ini.


"Buat masa ini hanya Orlando akan disenaraikan dalam kesebelasan utama, hanya menunggu status Andre de Silva sama ada boleh diturunkan atau sebaliknya kerana saya mahu kedua-dua pemain itu beraksi," katanya.


Benteng pertahanan yang menggandingkan Nazrulerwan Makmur-Ahmad Tharmini Saiban pasti menjadi pemain paling sibuk di benteng pertahanan kerana harus menyekat rangkaian serangan Marlon Alex James dan Hairuddin Omar, namun Sukumaran melihat kedua-dua pemain itu sudah bersedia.

"Ketajaman barisan serangan juga harus bijak merebut peluang dan tidak mensia-siakan percubaan ke pintu gol kerana kami perlu menang untuk berada dalam kelompok teratas liga," katanya.


Johor kini menghuni tangga keenam, perlu bangkit mengejar tiga kelompok teratas liga dan kesempatan beraksi di laman sendiri harus digunakan sepenuhnya untuk mencari tiga mata berharga.

"Latihan terakhir petang ini (petang semalam) lebih tertumpu kepada corak permainan taktikal secara berpasukan dan saya harap tidak timbul sikap individu yang boleh merosakkan strategi," kata Sukumaran. • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Berita Harian: Sukan

sumber :-

Berita Harian: Sukan


Butler puji aksi mantap Nurul

Posted: 12 Feb 2012 11:53 AM PST

Sukan

 KAPTEN  Kelantan,  Mohd Badri (dua dari kiri) cuba melepasi pertahanan Terengganu dalam saingan Liga Super, kelmarin.

KAPTEN Kelantan, Mohd Badri (dua dari kiri) cuba melepasi pertahanan Terengganu dalam saingan Liga Super, kelmarin.

Bermain cemerlang ketika bantu Kelantan tewaskan Terengganu 2-1

PEMAIN sayap kiri Kelantan, Nurul Azwan Roya mendapat pujian daripada ketua jurulatihnya, Peter James Butler selepas mempamerkan aksi cemerlang ketika membantu Kelantan menewaskan Terengganu 2-1 dalam saingan Liga Super di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu semalam.

Nurul Azwan berkata, dia tidak menyangka akan disenaraikan dalam kesebelasan utama namun selepas diberi kepercayaan daripada jurulatih, pemain berasal dari Pasir Puteh itu tekad membuktikan kemampuan supaya tidak menghampakan pasukan. Pemain dari Pasir Puteh dikenali dengan kelincahannya membantu The Red Warriors di bahagian tengah selain ketua pasukan, Mohd Badri Radzi dan Mohd Shakir Shaari untuk mencipta ruang bagi mengasak kubu Terengganu.

"Saya hanya melaksanakan arahan jurulatih dan berusaha memastikan Kelantan tidak tewas kepada Terengganu selain tidak mahu menghampakan penyokong yang pastinya mahu melihat permainan terbaik daripada pemain.

"Saya akan cuba mengekalkan prestasi cemerlang ini berikutan Kelantan bakal berdepan Selangor, Selasa ini (esok)," katanya ketika dihubungi, semalam.
Sementara itu, Butler juga menganggap persembahan mantap daripada Nurul yang diturunkan dalam kesebelasan utama pada perlawanan terbabit menjadi faktor penting di sebalik kejayaan Kelantan.
"Saya gembira dan berpuas hati dengan aksi Nurul malam ini dan saya tahu dia memang bagus pada perlawanan malam ini (kelmarin).

Cemas disyaki 'keldai dadah' tidak jejas semangat Arif

Posted: 12 Feb 2012 11:49 AM PST

Sukan

MOHD Arif Latif harus pasti sukar melupakan penyertaannya bersama skuad negara di pusingan kelayakan Piala Thomas di Macau yang akan disingkap tirainya, hari ini.

Sudahlah naib juara remaja Asia 2007 itu terpaksa menaiki pesawat seorang diri pada penerbangan sebelah petang selepas rakan lain berlepas tengah hari gara-gara pasportnya dipegang kerani Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

Tetapi, lebih malang pemain berusia 23 tahun itu ditahan setengah jam dan beg diselongkar kerana disyaki sebagai 'keldai dadah' oleh pegawai polis setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Macau, malam kelmarin.

Ini insiden pertama kali saya hadapi sepanjang penyertaan bersama skuad negara, tetapi ia tidak jejaskan semangat membantu skuad negara melepasi pusingan kelayakan ini. - Mohd Arif Latif, Pemain badminton negara

"Ini insiden pertama kali dihadapi saya sepanjang penyertaan bersama skuad negara ke luar negara, tetapi ia tidak menjejaskan semangat membantu skuad negara melepasi pusingan kelayakan ini.

"Cemas juga terutama apabila ditahan, tetapi selepas saya menerangkan kedatangan saya dan mereka tidak menemui sebarang bahan larangan dalam beg saya yang diselongkar, mereka kemudian membebaskan saya," katanya.

Menjelaskan mengenai pasport dipegang kerani BAM, Mohd Arif yang tampil kali kedua bersama skuad Piala Thomas negara berkata, dia menghantar pasport kepada pejabat BAM bulan lalu untuk membuat visa bagi pertandingan di Eropah bulan depan.

"Selalunya setiap kali pertandingan di luar negara, kerani BAM akan datang menghantar pasport di lapangan terbang. Saya terpaksa menunggu penerbangan sebelah petang untuk ke Macau selepas Pengurus Besar BAM (Kenny Goh) mengambil dan datang menyerahkan pasport saya," katanya.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Republika Online

sumber :-

Republika Online


Suarez Kecewakan Legenda Liverpool

Posted: 13 Feb 2012 12:16 AM PST

REPUBLIKA.CO.ID, Legenda Liverpool Alan Hansen mengakui Luis Suarez mengecewakan banyak pihak ketika dia menolak untuk berjabat tangan dengan pemain Manchester United (MU) Patrice Evra.

Seperti diketahui, Suarez juga telah meminta maaf atas sikapnya tersebut. "Liverpool telah membuat pernyataan bahwa akan terjadi jabat tangan dalam pertandingan tersebut," ujar Hansen.

"Luis Suarez juga turut dalam pernyataan tersebut. Dia mengetahui hal tersebut dan tentu saja menyetujuinya. Menolak menjabat tangan Patrice Evra, dalam pandangan saya, sangat tidak dapat diterima," ungkapnya.

"Liverpool dan pelatih telah memberinya dukungan penuh ketika dia melewati masa-masa sulit. Dia telah membuat Kenny Dalglish kecewa, klub kecewa dan dia juga mengecewakan dirinya sendiri," tandas sang legenda.

Bantai Levante, Madrid 'Tinggalkan' Barcelona

Posted: 13 Feb 2012 12:05 AM PST

REPUBLIKA.CO.ID, Hat-trick Cristiano Ronaldo benar-benar memberikan angin segar dalam kemenangan 4-2 timnya, Real Madrid, atas Levante, Senin (13/2) WIB, di Santiago Bernabeu. Pasalnya, tambahan tiga angka ini semakin memperlebar gap Los Blancos dengan rival bebuyutan sekaligus lawan dalam perburuan titel juara, Barcelona.

Kini kedua tim terpisah dengan 10 angka, di mana Madrid duduk dengan gagah di tampuk klasemen La Liga Spanyol dengan perolehan poin 58, sementara Barca 48.

Meski meraih poin krusial ini, bukannya tuan rumah bisa dengan mudah mengalahkan tamunya, Levante. Pada menit ke-22 gawang Iker Casillas harus dijebol duluan melalui aksi Gustavo Cabral. Dia meneruskan bola hasil tendangan bebas yang dilesatkan Francisco Farinos.

Di pengujung babak pertama tuan rumah bangkit via pergerakan Ronaldo. Penalti winger Portugal itu berhasil menutup paruh pertama dengan keadaan sama kuat.

Sepuluh menit setelah turun minum, Ronaldo membalikkan keadaan. Diawali dari sebuah kreasi di sisi kanan, Gonzalo Higuain memberikan assist yang dituntaskan oleh Ronaldo dengan tandukannya. 2-1 Madrid memimpin.

Pada menit ke-57, Ronaldo pun menggenapkan hat-trick-nya usai memanfaatkan bola sodoran dari Fabio Coentrao. CR7 melepaskan tembakan terukur dari luar kotak penalti.

Defisit dua gol, Levante bukannya menyerah. Di menit ke-63 Arouna Kone mempertipis jarak setelah dia mengoptimalkan skema serangan balik yang mulus untuk menaklukkan Casillas.

Namun niat bangkit Levante harus pupus saat lagi kali keempat gawang mereka dibobol anak-anak Jose Mourinho. Kali ini melalui kaki Karim Benzema persis tiga menit setelah gol kedua Levante.

Umpan terobosan dari Ronaldo diteruskan oleh Benzema dengan tendangan yang tak sanggup ditangkal oleh kiper Munua. Sampai peluit panjang dibunyikan, skor 4-2 tetap milik Madrid.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS