Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Kumpulan maut

Posted:

Kumpulan maut

Kumpulan maut

Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN
dayne.ghazali@utusan.com.my

KUALA LUMPUR – Dalam kumpulan maut. Itulah hasil undian acara bola sepak Sukan SEA semalam apabila Malaysia sama kumpulan dengan tuan rumah, Indonesia, Singapura, Thailand dan Kemboja dalam Kumpulan A.

Daripada empat negara tersebut, hanya Kemboja lawan yang mungkin tidak memberikan banyak masalah kepada skuad negara untuk mempertahankan pingat emas.

Sebaliknya, Singapura, Thailand dan Indonesia pasti menghadirkan saingan sengit kepada anak-anak buah Ong Kim Swee dalam mencari tempat dua tempat teratas dalam saingan kumpulan.

Walaupun berada dalam 'kumpulan maut', Datuk Hamidin Mohd. Amin yang merupakan pengurus pasukan bola sepak Sukan SEA berpendapat keputusan undian semalam boleh dilihat kepada aspek positif.

"Keputusan undian ini sebenarnya boleh membuatkan para pemain lebih bersedia sekali ganda daripada biasa dan lebih fokus bagi mempertahankan pingat emas yang kita menangi pada Sukan SEA, di Laos dua tahun lalu

"Berada sekumpulan dengan Indonesia juga tidak memberikan kebimbangan kepada saya walaupun kita sedia maklum dengan situasi politik sekarang. Dalam masa sama sudah tentu para penyokong mereka mahu kekalahan semasa Piala AFF dapat ditebus.

"Biarpun saya jangka perlawanan akan berlangsung penuh ketegangan, para pemain Malaysia sentiasa bersedia menghadapi segala kemungkinan, " katanya ketika dihubungi, semalam.

Singapura akan menjadi lawan sulung anak-anak buah Ong Kim Swee pada 9 November sebelum diikuti Thailand, dua hari kemudian.

Malaysia akan berdepan Kemboja pada perlawanan ketiga pada 15 November sebelum bertemu tuan rumah, Indonesia pada 17 November, yang dijangka mahu membalas dendam atas kekalahan di perlawanan akhir Piala AFF tahun lalu.

Menyentuh saingan yang akan ditemui Malaysia, Hamidin berkata, beliau sempat berbincang dengan Kim Swee dan pengendali skuad Olimpik itu mengakui, Singapura dan Thailand bukanlah dua pasukan yang asing.

"Kim Swee pernah melihat aksi skuad Bawah 23 Singapura dan Thailand, lantas dia memberitahu saya bahawa dia mempunyai idea tersendiri untuk berdepan kedua-dua pasukan itu nanti, " katanya.

Jika Malaysia berjaya mara ke saingan separuh akhir, skuad Kim Swee akan beraksi pada 21 November dan perlawanan akhir serta penentuan tempat ketiga, dua hari kemudian.

Full content generated by Get Full RSS.

Harimau Muda bukan berjiwa kecil

Posted:

Harimau Muda bukan berjiwa kecil

Harimau Muda bukan berjiwa kecil

Oleh ABDUL HAFIZ AHMAD
hafiz.ahmad@utusan.com.my

KUALA LUMPUR - Skuad bawah 23 negara hanya akan dianggap berjiwa kecil sekiranya berasa nasib mereka bakal lebih baik sekiranya tidak diundi lebih awal untuk bertemu dengan lawan tertentu seperti Thailand, Indonesia dan Singapura apabila mempertahankan pingat emas bola sepak pada Sukan SEA Indonesia, bulan depan.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim berkata, sebagai juara bertahan, anak buah Ong Kim Swee sepatutnya sudah cukup bersedia untuk menghadapi siapa sahaja pada temasya dari 11 hingga 22 November ini, walaupun dalam masa yang sama, turut bersaing dalam pusingan akhir Kelayakan Olimpik 2012.

Mengulas mengenai undian Kumpulan A Sukan SEA, semalam, yang turut menemukan kita dengan Kemboja, kata beliau: "Bukan satu masalah untuk kita selaku juara bertahan dalam menerima sesiapa sahaja lawan.

"Sesiapa yang cuba mengelak jumpa pasukan tertentu, cuma layak dianggap berjiwa kecil.

"Yang membezakan setiap pasukan ialah kecergasan, kemahiran dan strategi pada hari perlawanan. Saya rasa tiada apa yang kurang dengan persediaan pasukan kita sekarang," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Bola Sepak di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil.

Razali percaya Kim Swee mempunyai perancangan terbaik dan keutamaan tertentu dalam menangani pertembungan jadual perlawanan Sukan SEA dengan Kelayakan Olimpik khususnya apabila menentang Syria dalam perlawanan kedua peringkat kumpulan, bulan depan.

Mesyuarat jawatankuasa memutuskan sasaran layak ke Piala Dunia Bawah 17 pada 2019 buat kumpulan pemain berusia bawah sembilan tahun dari sekarang yang dibentuk dan dicungkil daripada program pembangunan seperti MyKid Soccer, Juara Antara Juara dan Liga Kementerian Pelajaran.

"Semua program ini dibiayai dengan peruntukan RM10 juta tahun lalu bagi Tabung Pembangunan Bola Sepak Negara yang melibatkan 112 jurulatih dan 1,680 pemain dari 14 negeri, selain mendapat kerjasama Majlis Sukan Negara (MSN), Kementerian Pelajaran dan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

"Program lain di bawah tabung ini, turut menjalin kerjasama menempatkan pemain Harimau Muda A, Haziq Zikri Elias menjalani pengajian ijazah Pengurusan Perniagaan Sukan dengan Kolej Sukan Hartbury, United Kingdom (kira-kira 45 minit ke Cardiff City) sementara lima lagi mengambil pengurusan bola sepak di universiti tempatan Cyberjaya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Indonesia selangkah lagi ke semifinal piala AFF puteri

Posted: 19 Oct 2011 11:08 AM PDT

Jakarta (ANTARA News) - Tim Indonesia membidik tiket ke semifinal Kejuaraan Sepakbola Wanita Piala AFF 2011 saat berhadapan dengan Vietnam pada putaran akhir Grup A di Stadion Chao Anouvong, Laos, Kamis.

Indonesia harus memenangkan pertandingan itu dari Vietnam yang telah memastikan tiket ke semifinal dengan mengumpulkan nilai 6 hasil dua kemenangan atas Singapura (9-1) dan atas Laos (4-0).

Sebagaimana dikemukakan ofisial tim Indonesia, tim Merah Putih yang diasuh pelatih Bambang Nurdiansyah mengalami kekalahan telak 0-11 atas Laos pada laga pertama 16 Oktober lalu.

Tetapi pada laga kedua Selasa (19/10), Yudith Herlina Sada dan kawan-kawan menudukkan Singapura 3-1 sehingga membuka peluang ke semifinal.

Kejuaraan Piala AFF diikuti delapan tim, masing-masing Indonesia, Vietnam, Singapura, dan Laos di Grup A serta Myanmar, Thailand, Malaysia, dan Filipina di Grup B.

Putaran akhir Grup A pada Kamis (20/10), selain Indonesia berhadapan Vietnam di Stadion Chao Anouvong, Laos akan berhadapan Singapura di National Stadium sama-sama dimulai pukul 19.00 waktu setempat.

Sementara di Grup B, Thailand dan Myanmar sudah memastikan tiket semifinal setelah masing-masing mengumpulkan 6 poin dari hasil dua pertandingan.

Thailand memimpin klasemen Grup B setelah hasil kemenangan 8-1 atas Malaysia dan menggebuk Filipina 5-1. Sedangkan Myanmar unggul 2-0 atas Filipina dan memukul Malaysia 8-0.

Pada putaran akhir Grup B, Jumat (21/10), Myanmar akan berhadapan Thailand di National Stadium, dan Filipina berhadapan Malaysia di Stadion Chao Anouvong dengan waktu kick off bersamaan pukul 19.00 waktu setempat.

Klasemen Sementara

Grup A

1. Vietnam 2 2 0 0 13-1 6

2. Laos 2 1 0 1 11-4 3

3. Indonesia 2 1 0 1 3-12 3

4. Singapura 2 0 0 2 2-12 0

Grup B

1. Thailand 2 2 0 0 13-2 6

2. Myanmar 2 2 0 0 10-0 6

3. Filipina 2 0 0 2 1-7 0

4. Malaysia 2 0 0 2 1-16 0 (ANT-132)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full content generated by Get Full RSS.

Pengamat optimistis olahraga Indonesia bangkit

Posted: 19 Oct 2011 09:55 AM PDT

Jakarta (ANTARA News) – Pengamat olahraga, Ian Situmorang menyatakan optimis bahwa masih ada peluang kebangkitan olahraga Indonesia yang ditunjang pembinaan olahraga oleh Komite Olahrga Indonesia (KOI), dan pemerintah bertindak sebagai regulator dan  fasilitator.

"Khususnya menjelang SEA Games mendatang, semangat atlet harus terus ditingkatkan, dipelihara, walaupun kesiapan sarana dan prasarana masih terseok-seok, jangan sampai hal itu membuat semangat atlet kita jadi menurun," kata Ian dalam diskusi olahraga yang diadakan Yayasan Olahragawan Indonesia (YOI), di Jakarta. Rabu.

Dalam keterangan tertulisnya, Ian mengatakan, pemberitaan tentang persiapan sarana, prasarana dan fasilitas lainnya di SEA Games mendatang, cukup mempengaruhi kesiapan mental para atlet.

Dia mengharapkan, semua pihak agar bersama-sama membangkitkan semangat atlet dan semangat kesatuan masyarakat Indonesia untuk mendukung semua atlet agar mencetak prestasi terbaiknya di SEA Games.

"Sangat diharapkan juga peranan pihak swasta seperti Yayasan Olahragawan Indonesia (YOI), keperdulian YOI akan kehidupan mantan atlet, perlu kita  dukung untuk membantu meringankan beban pemerintah dalam membantu mantan atlet," katanya.

Seiring dengan prestasi-prestasi membanggakan yang tercetak, lahir juga atlet-atlet handalan yang cakap dan piawai. Dari cabang olahraga bulutangkis ada Rudi Hartono, Susi Susanti, Alan Budikusuma, Christian Hadinata, Tati Sumirah.

Sedangkan dari cabang olahraga renang, ada Richard Sambera, Lukman Niode, Elfira Nasution. Cabor atletik pun tidak mau ketinggalan. Mereka pernah memiliki atlet kebanggan seperti Eduard Nabunome, Jauhari Johan. Mereka semua adalah atlet-atlet hebat yang pernah dimiliki Indonesia dan telah banyak ikut andil dalam mengharumkan nama bangsa di mata dunia.

Sementara itu dalam diskusi yang sama, mantan taekwondoin nasional) Ina Febriana mengatakan para atlet harus tetap memperhatikan pendidikan formal, di sela-sela waktu luang, tetap harus mempersiapkan pelajaran sekolah / kuliah, agar pendidikannya tidak ketinggalan, dan ini akan jadi modal pada saat pensiun dari atlet untuk mencari pekerjaan.

"Dalam membantu mantan atlet, Yayasan Olahragawan Indonesia (YOI) diharapkan membantu dalam pembinaan usaha, pengelolaan keuangan, dan bantuan lainnya yang bersifat mendidik, yang bisa jadi bekal kehidupan mantan atlet untuk jangka panjang," demikian Ina Febriana.

Yayasan Olahragawan Indonesia (YOI) sebagai yayasan yang bergerak di bidang olahraga dan memfokuskan diri demi Indonesia Juara, mengerti betul akan aspek-aspek penting untuk kemajuan olahraga di Indonesia. Program YOI berpusat kepada mantan atlet yang kini sedang berprestasi maupun re-generasi, sarana dan prasarana yang memadai, dan bantuan kepada mantan atlet yang hidupnya memprihatinkan.(*)

Editor: Ruslan Burhani

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Terengganu tetap waspada

Posted:

Terengganu tetap waspada

Terengganu tetap waspada

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my

MANAF muncul wira Terengganu apabila meledak dua gol untuk memusnahkan impian Selangor pada aksi separuh akhir pertama kempen Piala Malaysia 2011 di Stadium Shah Alam, malam kelmarin.


"JANGAN terlalu selesa dengan situasi sekarang." Demikian peringatan jurulatih Terengganu, Irfan Bakti kepada anak-anak buahnya meskipun sudah memperoleh bekalan selesa selepas mencatat kemenangan 2-0 ke atas Selangor pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia 2011, malam kelmarin.

Irfan secara sinis mengakui dua gol yang diperoleh di Stadium Shah Alam itu bukanlah modal besar sehingga membolehkan para pemainnya bermain sambil lewa pada aksi kedua di Kuala Terengganu, Sabtu ini.

"Memang kami menang 2-0, tetapi permainan belum lagi berakhir. Masih ada 90 minit lagi yang perlu kami lalui dan dalam bola sepak, apa-apa boleh berlaku," katanya kepada Kosmo! semalam.

Justeru, kata pengendali kelahiran Kelantan itu, komitmen amat ditagih daripada kesemua pemain dalam misi mereka memburu tempat ke final Piala Malaysia pada 29 Oktober ini.

Jelasnya, kejayaan menumbangkan Kelantan pada suku akhir dan mendahului Selangor dengan kelebihan dua gol menjadi bukti terhadap kehebatan Terengganu ketika ini.

"Sekarang bukan masa yang sesuai untuk berpesta dan kami perlu mengelakkan diri daripada bersikap terlalu angkuh serta sombong. Kami perlu cekalkan hati kerana perjuangan kami masih belum selesai.

"Selangor akan hadir di Kuala Terengganu tanpa sebarang tekanan kerana mereka tahu kami memiliki kelebihan besar. Tetapi, situasi inilah yang membimbangkan saya kerana takut pemain akan leka sehingga membahayakan kedudukan pasukan," jelasnya.

Pada perlawanan di Stadium Shah Alam kelmarin, kesebelasan utama Terengganu sekali lagi menampilkan kelas tersendiri apabila mudah menjerat Selangor dengan dua gol menerusi sentuhan Abdul Manaf Mamat.

Kejayaan itu sekali gus mengulangi skrip yang sama di Kota Bharu minggu lalu apabila anak-anak buah Irfan mampu menyerap tekanan ribuan penyokong Gergasi Merah Kuning yang membanjiri stadium.

"Bukan mudah sebenarnya beraksi di Shah Alam kerana Selangor sama seperti Kelantan mempunyai kelompok penyokong yang sangat hebat. Namun, kami berjaya lepasi kesukaran ini dengan keputusan yang positif," katanya.

Mengulas perlawanan kelmarin, Irfan menjelaskan gol seawal minit pertama yang dijaringkan Manaf berjaya menaikkan semangat para pemain untuk terus bertahan mengekang asakan lawan.

Jelasnya, kehadiran Reshafiq Alwi dan Ahmad Nordin di bahagian tengah juga perlu diberikan pujian termasuk jentera tengah yang dikemudi Marzuki Yusof.

"Saya pilih Manaf sebagai pemain terbaik pada perlawanan semalam dan memberi kredit kepada Reshafiq dan Ahmad Nordin atas kesungguhan mereka membantu jentera tengah dan pertahanan.

"Inilah barisan terbaik saya dan pemain telah mempamerkan satu mutu permainan luar biasa sejak kebelakangan ini," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Amukan Hairuddin

Posted:

Amukan Hairuddin

Amukan Hairuddin

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


HAIRUDDIN (tengah) tampil dengan aksi yang menakjubkan pada aksi menentang T-Team di Kuala Terengganu malam kelmarin.


DUA tahun lalu, Hairuddin Omar dijulang bagaikan wira selepas membantu T-Team muncul juara Liga Perdana. Namun kelmarin, bekas penyerang kebangsaan itu seolah-olah dilabel sebagai 'musuh dalam selimut' oleh skuad kendalian Yunus Alif ekoran kejayaannya meledak dua gol ketika membantu Negeri Sembilan mencatat kemenangan 4-2 ke atas T-Team.

Kemenangan pada separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu itu sekali gus menyaksikan pasukan pelawat membawa bekalan cukup selesa menjelang aksi kedua di Paroi pada 22 Oktober ini.

Bagi Yunus, dia tidak terkejut dengan kemampuan Hairuddin yang mudah merobek gawang pasukannya kerana menyedari pengalaman yang dimiliki pemain kelahiran Terengganu ketika bersama T-Team dua tahun lalu.

Malah katanya, dia sendiri telah memberi peringatan kepada anak-anak buahnya agar sentiasa mengawasi pergerakan penyerang kental itu sepanjang 90 minit permainan.

"Sebenarnya banyak faktor yang menyebabkan kami mudah dibolosi empat gol walaupun beraksi di gelanggang sendiri. Salah satunya adalah perasaan gentar yang ada pada pemain apabila beraksi di peringkat genting seperti ini.

"Namun, faktor utama pasti kepada Hairuddin kerana dia merupakan bekas pemain T-Team dan tahu kemampuan pasukan ini. Dalam masa sama, pemain saya pula terutamanya penjaga gol begitu gugup apabila melihat Hairuddin memegang bola.

"Sebab itulah Hairuddin mudah menjaringkan dua gol menerusi tandukan kerana tiada pemain yang mengawalnya," jelas Yunus kepada Kosmo!.

Pada aksi semalam, pelawat terlebih dahulu membuka jaringan menerusi Shahurain Abu Samah pada minit kelima sebelum Indra Putra Mahyuddin menyamakan kedudukan pada minit ke-11.

Namun, pengalaman luas Hairuddin membolehkannya meletakkan Negeri Sembilan kembali di hadapan minit ke-25, sebelum tuan rumah sekali lagi menyamankan kedudukan hasil jaringan Nor Farhan Mohammad.

Detik kemusnahan T-Team bagaimanapun hadir pada minit ke-42 apabila Hairuddin meledak gol peribadi keduanya, diikuti jaringan keempat oleh S. Kunalan pada minit ke-50.

Mengulas lanjut, Yunus kini mengakui tugas sukar terpaksa dilalui anak-anak buahnya di Paroi, Sabtu ini dalam misi menyekat kelebihan besar tuan rumah yang berjaya meledak empat gol pada aksi kelmarin.

Katanya, pemain T-Team tiada jalan lain untuk mara ke final Piala Malaysia musim ini selain bangkit dengan satu corak permainan menyerang habis-habisan.

"Laluan kami begitu sukar dan sejak dari awal lagi saya sudah katakan Negeri Sembilan bukanlah pasukan yang mudah ditewaskan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kok Chi: Malaysia tidak terjejas

Posted:

Kok Chi: Malaysia tidak terjejas

Kok Chi: Malaysia tidak terjejas

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

SETIAUSAHA Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Sieh Kok Chi memberi jaminan kontinjen negara tidak akan menghadapi masalah kekurangan bilik penginapan pada temasya Sukan SEA 2011 di Indonesia.

Menurut Kok Chi, pihaknya telahpun menerima senarai penginapan daripada pihak penganjur berhubung penginapan buat atlet-atlet negara yang bakal bertanding pada temasya dwitahunan itu baik di Palembang mahupun di Jakarta.

"Setakat ini, tidak ada sebarang masalah yang dihadapi dan pihak penganjur pun telah menghantar senarai penginapan kepada kami (MOM) buat atlet-atlet Malaysia.

"Semuanya telah diatur mengikut perancangan dan tidak ada sebab untuk kita bimbang mengenai kekurangan bilik penginapan buat kontinjen negara," kata Kok Chi ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Semalam, media di Indonesia melaporkan kekurangan bilik penginapan di perkampungan atlet dan bilik hotel terutamanya di Palembang mungkin memaksa Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA (Inasoc) untuk menggunakan kapal tentera Republik itu sebagai hotel terapung.

Sehingga kini, 15,900 atlet dan pegawai dari 11 negara telah mendaftar untuk beraksi pada temasya dwitahunan itu dan separuh daripada mereka akan berada di Palembang.

Bagaimanapun perkampungan atlet di Bandar Sukan Jakabaring, Palembang hanya boleh menampung kira-kira 2,000 peserta dan terdapat kira-kira 4,500 bilik hotel di bandar itu.

Kok Chi yang diminta mengulas mengenai perkara tersebut berkata: "Kami tidak dimaklumkan apa-apa mengenai masalah tersebut.

"Malah, senarai penginapan buat atlet-atlet Malaysia yang kami terima daripada pihak penganjur tidak ada pula menyebut yang atlet-atlet kita akan menginap dalam kapal tentera.

"Saya percaya, selaku penganjur, Indonesia tahu apa yang perlu mereka lakukan kerana mereka sendiri sudah berjanji bahawa segala persiapan bagi Sukan SEA kali ini akan siap sebelum ia bermula," ujar Kok Chi.

Dalam pada itu, Kok Chi turut memberitahu bahawa Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2011, Datuk Naim Mohamed bersama beberapa lagi pegawai daripada Majlis Sukan Negara (MSN) akan berlepas ke Indonesia, Sabtu ini bagi membuat tinjauan terhadap persiapan penganjur menjelang temasya yang bakal membuka tirainya 11 November ini.

"Apabila Datuk Naim bersama beberapa pegawai MSN sudah melakukan tinjauan itu nanti barulah kita akan tahu sejauh mana persiapan Indonesia bagi menganjurkan Sukan SEA kali ini dan selepas itu baharu kita boleh membuat sebarang keputusan sekiranya ada masalah-masalah yang timbul," tambah Kok Chi.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


Liga Champions Asia Rusuh

Posted: 19 Oct 2011 06:41 PM PDT

SEOUL, KOMPAS.com - Pertandingan leg pertama semifinal Liga Champions antara tuan rumah Suwon Bluwings (Korea Selatan) lawan Al Sadd (Qatar), Rabu (19/10/2011), berakhir rusuh. Pemicunya gol Mamadou Niang yang mencederai prinsip fair play dan menentukan kemenangan Al Sadd 2-0.

Niang membua kejutan buat tuan rumah. Pada menit ke-70, dia mencetak gol dan membawa Al Sadd unggul 1-0. Sebelas menit kemudian, dia membuat gol kontroversial yang mengakibatkan kerusuhan.

Para pemain suwon memprotes wasit. Tak lama kemudian, muncul perdebatan kedua belah kubu dan para pemain terlibat perkelahian.

Awalnya, terjadi tabrakan antara Tahir Zakariya (Al Sadd) dengan Choi Sung-Hwan. Pemain Suwon pun membuang bola untuk memberi kesempatan tim medis dan wasit mengatasi kedua pemain yang bertabrakan tersebut.

Sebagai tradisi fair play, harusnya Al Sadd memberikan bola kembali kepada Suwon. Namun, Kader Keita justru membuat umpan terobosan kepada Niang.

Para pemain Suwon mengira Niang akan memberikan bola kepada Suwon. Namun, ternyata dia malah membawa bola dan melewati kiper Suwon dan membobol gawang yang sudah kosong.

Sontak, para pemain Suwon memprotes wasit yang mengesahkan gol tersebut. Sementara para pemain Al Sadd kemudian ikut campur. Perkelahian pun tak terhindarkan. Pemain cadangan dan ofisial kedua kubu pun sempat terlibat perkelahian.

Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC) akan mengumpulkan berbagai bukti. Kedua tim sudah pasti akan mendapatkan sanksi atas kejadian tersebut. (GL)

Full content generated by Get Full RSS.

Susunan Pemain Leverkusen Vs Valencia

Posted: 19 Oct 2011 06:32 PM PDT

LEVERKUSEN, KOMPAS.com - Berikut ini adalah susunan pemain Bayer Leverkusen dan Valencia, yang akan melakoni pertandingan fase Grup E, di BayArena, Rabu (19/10/2011).

Leverkusen: Bernd Leno; Omer Toprak, Stefan Reinartz, Michal Kadlec, Gonzalo Castro; Simon Rolfes, Lars Bender, Andre Schurrle, Sidney Sam; Stefan Kiessling, Michael Ballack

Cadangan: Nicolai Jorgensen, Hanno Balitsch, David Yelldell, Manuel Friedrich, Daniel Schwaab, Eren Derdiyok, Bastian Oczipka

Valencia: Diego Alves; Victor Ruiz, Adil Rami, Jordi Alba, Miguel; Ever Banega, David Albelda, Jeremy Mathieu, Pablo; Jonas, Roberto Soldado

Cadangan: Bruno, Aritz Aduriz, Ricardo Costa, Mehmet Topal, Vicente Guaita Panadero, Sofiane Feghouli, Sergio Canales Madrazo

Wasit: Craig Thomson

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

detikcom

sumber :-

detikcom


De Sanctis Ingin Terus Bersama Napoli

Posted: 19 Oct 2011 10:18 AM PDT

Full content generated by Get Full RSS.

Capello Beri Indikasi Terkait Rooney

Posted: 19 Oct 2011 09:20 AM PDT

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPAS.com - Olahraga

sumber :-

KOMPAS.com - Olahraga


Pedrosa Tetap Akan Kejar Dovizioso

Posted: 19 Oct 2011 04:03 PM PDT

KUALA LUMPUR, KOMPAS.com - Pebalap tim Repsol Honda, Dani Pedrosa, mengatakan, dirinya akan berusaha keras untuk dapat meraih sukses di Sepang, Malaysia.

Pedrosa juga tidak akan menyerah untuk merebut juara ketiga dari rekan setimnya, Andrea Dovizioso.

"Saya pernah sukses di Sepang, saat berlaga di kelas 125 cc dan 250 cc. Namun, saya belum sekalipun menjadi juara di Sepang saat berlaga di MotoGP. Saya berharap dapat mengulang kesuksesan masa lalu di akhir pekan ini," kata Pedrosa, Rabu (19/10/2011) di Kuala Lumpur.

Tahun lalu, Pedrosa tidak dapat tampil di Sepang, karena masih didera cedera tulang selangka. Oleh karena itu, pebalap Spanyol itu sangat bersemangat tampil maksimal di Malaysia.

Bagi Pedrosa, kemenangan di Sepang mutlak dibutuhkan untuk memenangi persaingan dengan Dovizioso, guna merebut tempat ketiga di akhir musim. Pedrosa, yang tahun ini sempat absen di beberapa seri karena cedera tulang selangka lagi, berhasil memangkas selisih 53 poin lebih dari Dovizioso hanya dalam empat seri.

Namun, di Australia, selisih poin keduanya kembali melebar, dari satu poin menjadi empat poin, karena Dovizioso finis di urutan ketiga dan Pedrosa di urutan keempat.

Jika mampu memenangi MotoGP seri Malaysia, Pedrosa akan merebut posisi ketiga dari Dovizioso. Jika kalah dari Dovizioso, peluang Pedrosa di tiga besar akan semakin mengecil.

Full content generated by Get Full RSS.

Mengejutkan, Awam Wahono Tembus 10 Besar

Posted: 19 Oct 2011 03:59 PM PDT

Catur

Mengejutkan, Awam Wahono Tembus 10 Besar

Emilius Caesar Alexey | Agus Mulyadi | Rabu, 19 Oktober 2011 | 22:59 WIB

JAKARTA, KOMPAS.com - Pecatur Indonesia Fide Master (FM) Awam Wahono membuat kejutan, dengan menembus posisi 10 besar Indonesia Open Chess Championship 2011, yang berakhir Rabu (19/10/2011) di Hotel Le Meridien, Jakarta.

Awam Wahono berhasil mengumpulkan enam poin, dengan mengalahkan para grand master dalam sembilan pertandingan.

Di pertandingan terakhir, FM Awam Wahono yang berelo-rating 2379 mengalahkan GM Mark Paragua dari Filipina, yang berelo-rating 2533. Awam yang memainkan bidak hitam menerapkan jebakan yang cerdik, sehingga Mark yang terburu-buru dapat dikalahkan.

Dalam delapan pertandingan yang lain, Awam berhasil mengalahkan Fahmi Jauhari dari Indonesia (2191), GM Reinderman Dimitri dari Belanda (2594), Kaisar Jenius Hakiki dari Indonesia (2272), FM Pitra Andhika dari Indonesia (2307), dan GM Moradiabadi Elshan dari Iran (2549).

Namun, Awam juga mengalami kekalahan dari GM Wesley So (2655) dan GM Oliver Barbosa (2538) dari Filipina, serta Aleksey Dreev dari Rusia (2711).

"Penampilan Awam kali ini sungguh luar biasa. Hasil ini membuat Awam berhak menyandang gelar Norm Master International," kata kata Rusdi Taher, Wakil Ketua Umum Percasi.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi sport.okezone.com

sumber :-

Sindikasi sport.okezone.com


India Siap Gelar F1

Posted: 19 Oct 2011 02:48 AM PDT

NEW DELHI - India telah menyatakan kesiapan menggelar balapan Formula One (F1), untuk pertama kalinya. Hari ini, India meresmikan Sirkuit Internasional Buddh yang memakan biaya sekitar USD400 juta tersebut.
 
Seperti diketahui, India untuk pertama kali akan menggelar balapan F1. Namun, India masih trauma dengan insiden turnamen Commonwealth Games. India tidak dapat menggelar turnamen itu karena sirkuit di Greater Noida belum jadi.
 
Pada saat itu, India tidak hanya jadi menggelar turnamen dan mengalami kerugian secara material. Tapi, panitia juga harus menanggung malu akibat hal itu. "Commonwealth Games memaksa kami pulang dengan tertunduk malu," kata ketua promotor Manoj Gaur.
 
Tak heran, panitia perlombaan bekerja keras untuk menyelesaikan lintasan. Gaur menganggap ini merupakan sebuah tantangan untuk menggelar F1. "Kami menganggap proyek Formula One ini sebagai sebuah tantangan," sambungnya.
 
"Kami memutuskan akan membuat lintasan begitu impresif, sehingga hal memalukan di turnamen Commonwealth Games akan dilupakan dan kebanggan kami akan kembali di mata dunia," tandasnya dilansir Emirates247, Rabu (19/10/2011).
 
Rencananya, India akan menggelar balapan F1 pada 30 Oktober mendatang, atau setelah balapan di Korea, pekan lalu.
(hmr)

Full content generated by Get Full RSS.

Senin, Stoner Jajal RC213V

Posted: 19 Oct 2011 12:36 AM PDT

SEPANG - Setelah mendapatkan gelar juara dunia MotoGP, tim Honda akan tetap di Malaysia untuk menjajal kemampuan motor RC213V. Hal ini dikatakan oleh Casey Stoner.
 
Sebagaimana dilaporkan Crash.net, Rabu (19/10/2011), dengan sudah dipastikannya gelar juara versi pembalap, maka tim Honda memang berpeluang untuk mengembangkan motor mesin 1000cc, yang akan digunakan musim depan.
 
"Kami akan menjajal motor mesin 1000cc setelah balapan di MotoGP. Dengan sudah dipastikan gelar juara, maka kami bisa mengembangkan motor mesin untuk kompetisi mendatang. Jadi saya sudah tidak sabar untuk menjajalnya," papar Stoner.
 
Dalam regulasi MotoGP musim ini, delapan pembalap per hari, diperbolehkan menjajal motor baru sebelum akhir musim 2011. Ducati sudah menggunakan delapan hari untuk melakukan ujicoba.
 
Tim Honda baru menggunakan lima hari dan Yamaha empat hari. Sementara itu, Suzuki sendiri belum mengonfirmasi apakah akan mengikuti balapan di MotoGP 2012 mendatang, atau tidak.
 
Balapan MotoGP 2011 sendiri akan berakhir di Valencia, 6 November mendatang. Setelah balapan itu, para pembalap diperbolehkan untuk mengikuti tes resmi yang akan berlangsung selama dua hari.
(hmr)

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Harian Metro: Arena

sumber :-

Harian Metro: Arena


Penyu berbisa

Posted: 18 Oct 2011 01:57 PM PDT

DUA jaringan berharga Abdul Manaf Mamat pada separuh masa pertama memastikan Terengganu selangkah ke pentas final Piala Malaysia 2011 sekali gus hampir memadam "Misi 33"yang membara di kalangan pemain Selangor.

Kemenangan 2-0 di Stadium Shah Alam malam tadi memberikan kelebihan selesa kepada skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim bagi menghadapi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Sabtu ini.


Kealpaan dan kelalaian pemain Selangor yang diketuai pemain pertahanan kiri, P Gunalan dalam merantai gerakan lawan jelas menghukum tuan rumah sehingga membolehkan pelawat menguasai sebahagian besar permainan.

Malah semangat membara Selangor yang mendapat sokongan 25,000 penyokong tersentak ketika perlawanan hampir memasuki minit pertama apabila penyerang sensasi Terengganu, Abdul Manaf membuka jaringan buat juara Piala FA itu.


Belum sempat barisan pemain Selangor mengemaskan permainan, Abdul Manaf sekali lagi menghukum anak-anak buah P Maniam menerusi rembatan kencang dari luar kotak penalti pada minit ke-32 untuk mengecewakan penjaga gol Selangor, G Jeevananthan buat kali kedua.


Dua jaringan itu menceriakan kira-kira 5,000 penyokong Terengganu dan jelas mengganggu perancangan awal Maniam yang menggunakan pemain tengah, Azidan Sarudin sebagai penyerang sehingga terpaksa memasukkan Rudie Ramli pada minit ke-36 untuk menguatkan jentera serangan.

Ketiadaan kapten berpengaruh, Mohd Amri Yahyah yang mengalami kecederaan jelas mengganggu rentak Selangor apabila gerakan mereka sering kali berjaya dipatahkan barisan pertahanan lawan sehingga menyaksikan penjaga gol Terengganu, Mohd Sharbinee Allawee Ramli jarang diuji.


Malah gandingan beberapa pemain tengah berpengalaman diketuai Mohd Safiq Rahim gagal merencanakan serangan berbahaya Selangor ke kubu lawan sebaliknya lawan tenang menguasai permainan.

Walaupun cuba meningkatkan rentak permainan, Selangor masih gagal mencari sebarang gol sebagai bekalan untuk dibawa ke Kuala Terengganu sekali gus menyaksikan mereka terpaksa mencari tiga gol tanpa bolos sekiranya mahu menempah tiket ke final.


Kemenangan itu membolehkan naib juara Liga Super yang menyingkirkan juara bertahan, Kelantan pada suku akhir minggu lalu semakin hampir untuk menjulang Piala Malaysia yang kali terakhir dijulang mereka pada 2001.

Full content generated by Get Full RSS.

Stander, Nathalie pamer penguasaan

Posted: 18 Oct 2011 01:47 PM PDT

PELUMBA Afrika Selatan, Burry Stander dan Nathalie Schneitter dari Switzerland menguasai peringkat pertama maraton merentas desa dalam kategori masing-masing pada saingan hari pertama Cabaran Basikal Bukit Antarabangsa Langkawi (LIMBC) 2011.

Dalam aksi penamat yang cukup dramatik membabitkan dua pelumba ranking terbaik dunia yang berada dalam kelompok hadapan, Stander berjaya menewaskan pelumba Jerman, Karl Platt dari pasukan Team Bulls untuk melepasi garisan penamat dengan catatan 2 jam 24 minit 20.5 saat di Stadium Langkawi. Stander menduduki ranking keenam dunia diiringi oleh bapanya, Charles nyata gembira dengan permulaan yang cemerlang itu.


"Pada babak awal perlumbaan cukup sukar untuk saya tapi ini adalah satu perlumbaan hebat dengan laluan yang menarik. Ia satu perlumbaan yang baik dan penamat yang dinantikan.

"Biarpun masih lagi keletihan akibat penerbangan dan cuba menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca yang sama seperti berlumba di altitud tinggi namun penguasaan hari pertama adalah sesuatu yang menakjubkan," kata Stander merangkul kejuaraan Cape Epic di Kejohanan Afrika dan kejohanan kebangsaan Afrika Selatan awal tahun ini.


Juara tiga kali Cape Epic, Platt dari Jerman yang menduduki ranking ketujuh dunia dalam kategori elit maraton ketinggalan satu roda di belakang Stander diikuti bekas juara Eropah dari Perancis, Thomas Dietsch di tempat ketiga dengan catatan 2:26.12.2s.


Sementara itu pasukan Colnago Fabre Sudtirol membuka saingan dengan cemerlang menerusi pelumbanya, Nathalie yang menjuarai kategori wanita dan menewaskan rakan sepasukan, Vivienne Meyer.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Berita Harian: Sukan

sumber :-

Berita Harian: Sukan


Negeri Sembilan benam T-Team

Posted: 18 Oct 2011 08:31 AM PDT

Sukan

TANDUKAN Indra Putra (dua dari kanan) menewaskan penjaga gol NS Mohd Farizal Marlias di Kuala Terengganu, malam tadi.

TANDUKAN Indra Putra (dua dari kanan) menewaskan penjaga gol NS Mohd Farizal Marlias di Kuala Terengganu, malam tadi.

BEKAL selesa dikutip Negeri Sembilan ketika bertandang ke Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah malam tadi apabila menundukkan T-Team, 4-2 dalam perlawanan separuh akhir pertama Piala Malaysia.

Pasukan kendalian Azraai Khor Abdullah mendahului tiga kali pada babak pertama tetapi anak buah Yunus Alif bingkas menyamakan kedudukan sebelum Negeri Sembilan yang turun dengan status naib juara, melebarkan jurang pada awal babak kedua.

Pelawat membuka jaringan seawal minit keenam menerusi rembatan Shahurain Abu Samah yang menerima hantaran cantik S Kunanlan sebelum menewaskan penjaga gol tuan rumah, Zairi Hafiezi Idris tetapi selang lima minit, Indra Putra Mahayuddin menyamakan kedudukan selepas menanduk masuk umpanan Fitiri Omar. T-Team berpeluang menambah jaringan tetapi rembatan Norfarhan Mohamad pada minit ke-22 ditepis penjaga gol Negeri Sembilan, Farizal Marlias dan penyerang veteran, Hairuddin Omar memastikan pelawat kembali di depan apabila menyempurnakan hantaran Shukor Adan dengan tandukan berbisanya.

Tuan rumah sekali lagi menyamakan kedudukan, kali ini menerusi Norfarhan yang rembatannya terkena tiang sebelum menerjah gawang tetapi sekali lagi Hairuddin tampil menambah jaringan dengan menanduk masuk hantaran lintang Kunanlan untuk kedudukan 3-2 sebelum rehat.

Sebaik babak kedua bersambung, Negeri Sembilan meneruskan asakan dan selepas enam minit, kelalaian benteng pertahanan T-Team mengeluarkan bola membolehkan Kunanlan mara ke dalam kotak penalti sebelum melepaskan sepakan lencong untuk gol keempat Negeri Sembilan.

Dibolosi empat gol, Yunus mengambil keputusan menggantikan penjaga gol dengan memasukkan Jibrail Kamaron Baharin bagi menggantikan Zairi dan ternyata percaturan itu memberi kesan dengan pelawat gagal menambah jaringan untuk kedudukan 4-2 kekal hingga tamat.
T-Team perlu bekerja keras di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi pada perlawanan timbal balik Sabtu ini untuk mencari sekurang-kurangnya kemenangan 3-0 andai mahu mara ke final buat pertama kali.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

Den

Boleh pun kau jang!.... kek paroi nanti belasah lagi banyak. NS Boleh!!! T Team tak boleh.

hulubalang75

saya harap pihak FAM akan memilih stadium selain dari shah alam untuk perlawanan akhir piala malaysia kerana mutu padang yg teruk tidah sesuai untuk permainan akhir...lebih baik guna stadium luar lembah klang kerana mutu padang yg lebih bermutu..permainan lancar

bdk nogori

hoben jang hobennnn......

Saiful Anwar is playing poker!

HOBENG JANG HOBENG..
HOBENG SAMPAI ABIS....
TANIAH BT PLAYER2 NS..
HARAP DI LAMAN SENDIRI NANTI
JGN LEKA.....HOBENG JANG HOBENG...
HIDUP NS...HIDUP NS.....HIDUP NS....
PENYOKONG SETIA NS.....

Penyokong Selangor

Tahniah N9 dan Terengganu untuk perlawanan malam tadi. Permainan yang cukup mantap. Buat pasukan Selangor, perlu buat rombakan besar-besaran, kalau diikutkan permainan malam tadi adalah tidak ubah macam kanak-kanak sekolah berlatih pada masa pendidilan jasmani. Kami penyokong tersangat hampa dengan persembahan malam tadi.

irfan

pemain liga tempatan main bola macam pondan..bila nak maju kalau main macam nih,syok sendiri!!

one lepar

final piala malaysia....terengganu lwn negeri 9,.tgk selangor main xde penyudah, kna perbaiki penyerang lebih garang dpn pintu gol, br blh msk final....

labu

semangat sikitla t.tim


Full content generated by Get Full RSS.

Teguh di benteng

Posted: 18 Oct 2011 08:28 AM PDT

Sukan

Barcelona resah barisan depan kian goyah

BARCELONA: Tatkala kebanyakan tumpuan diberikan kepada gandingan serangan Barcelona, pertahanan mereka kini tampak jauh lebih mantap untuk memburu kemenangan kelima berturut-turut apabila menanti kunjungan juara Republik Czech, Viktoria Plzen dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah, awal pagi esok.

Anak buah Pep Guardiola menampilkan permulaan goyah dalam kempen Liga Juara-Juara, dengan kelemahan pertahanan menyaksikan mereka seri dua daripada tiga perlawanan awal termasuk seri 2-2 di laman sendiri ketika menentang AC Milan pada perlawanan pembukaan Kumpulan H.

Kecederaan melanda Carles Puyol, Gerard Pique dan Eric Abidal memburukkan lagi keadaan tetapi tatkala juara Eropah itu berdepan satu lagi kekecewaan Sabtu lalu apabila Pique terhincut-hincut ketika menewaskan Racing Santander 3-0, mereka kini tampak lebih mantap di bahagian pertahanan. Penjaga gol, Victor Valdes tidak bolos sebarang gol dalam empat perlawanan sejak Barca seri 2-2 di tempat lawan kepada Valencia, bulan lalu.

Kecederaan secara amnya satu masalah utama buat pasukan Catalan itu dengan sembilan pemain dilaporkan mengalami cedera sejak Ogos, dan Pique akan tersisih dua minggu akibat kecederaan pangkal paha.

Bagaimanapun, Andres Iniesta kembali ke kesebelasan utama selepas tersisih sebulan. Cesc Fabregas juga kembali berlatih tetapi dijangka tidak cergas untuk tempoh dua minggu lagi selepas permulaan cemerlangnya bersama Barca tersekat akibat kekejangan otot, manakala Alexis Sanchez dan Ibrahim Afellay juga tersisih untuk jangka panjang.

Adalah penting berehat untuk pulih sepenuhnya dan tidak menjadikan kecederaan bertambah teruk, akui Abidal.
Kami perlu berhati-hati kerana ada banyak perlawanan musim ini dan kami perlu berada dalam prestasi terbaik. AFP

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Republika Online

sumber :-

Republika Online


Mourinho: Singkirkan Egomu, Ronaldo

Posted: 19 Oct 2011 12:02 AM PDT

REPUBLIKA.CO.ID,MADRID - Jose Mourinho, manajer Real Madrid, memperingatkan pemain bintangnya, Cristiano Ronaldo, untuk menyingkirkan ambisi pribadinya. CR7, julukan bagi Ronaldo, diminta untuk menyingkirkan egonya demi kepentingan tim.

usai melibas Lyon 4-0 di Liga Champions pada Selasa (18/10), Mourinho mengingatkan Ronaldo tentang pentingnya kerjasama tim. ''Musim ini mungkin ada hal yang lebih penting daripada menjadi topskorer atau Ballon d'Or,'' ujar Mourinho.

Mourinho secara tidak langsung ingin Ronaldo menyingkirkan ambisinya menjadi pemain terbaik dunia. Semua ini demi kepentingan tim.

Pada FIFA Ballon d'Or 2010, Lionel Messi terpilih sebagai pemain terbaik dunia. Ronaldo sebaliknya terlempar dari posisi tiga besar. Posisi kedua dan ketiga ditempati oleh Andres Iniesta dan Xavi Hernandez yang merupakan rekan setimnya di Barcelona.

Messi, striker andalan Barcelona, setahun sebelumnya juga sukses merebut penghargaan Ballon d'Or 2009. Keberhasilan Messi meraih Ballon d'Or 2009 sekaligus menjadi balasan atas kekalahannya dari Ronaldo pada Ballon d'Or 2008.

Sementara, rekan setimnya merasa kesal dengan sikap Ronaldo saat Real Madrid menggulung Real Betis pada pekan lalu. Ronaldo merayakan sendiri saat rekan setimnya, striker Gonzalo Higuain, mencetak hattrick dalam laga tersebut.

Ronaldo tidak berbaur dengan pemain Real Madrid lainnya yang memberi selamat kepada Higuain. Mantan winger Manchester United itu malahan berlari ke sudut lapangan untuk merayakan assist-nya yang berperan atas terciptanya hattrick Higuain.

Full content generated by Get Full RSS.

Gerrard: Enam Bulan Terberat

Posted: 19 Oct 2011 12:00 AM PDT

REPUBLIKA.CO.ID, LIVERPOOL – Kapten Liverpool, Steven Gerrard, mengaku sempat tertekan dengan cedera yang menimpanya selama enam bulan terakhir. Setelah bermasalah dengan hamstring musim lalu, ia kembali mengalami cedera pangkal paha.

Ketika mendapatkan cedera pada Maret lalu, Gerrard berpikir, hal tersebut akan menjadi sesuatu yang serius dan tidak biasa dalam karir sepakbolanya.

Pemain tim nasional Inggris ini mencoba berpikir positif, namun tetap membuat kondisi psikologisnya menurun. "Tanpa diragukan lagi, enam bulan terakhir menjadi yang tersulit dalam karir saya," ujarnya seperti dikutip The Sun, Rabu (19/10).

Sebelum menjalani operasi, Gerrard masih mencoba turun di pertandingan untuk memperkuat Liverpool. Pemain kelahiran Whiston, Inggris ini mendapatkan beberapa suntikan untuk bisa membuatnya bermain. Akan tetapi, Gerrard merasa hal itu tidak tepat dan membuatnya tidak bisa tampil dalam performa yang diinginkannya.

Cedera pangkal paha itu terus mengganggu Gerrard hingga akhirnya memutuskan untuk melakukan operasi. Hasilnya, pemain yang membela The Reds sejak 1997 itu mulai merasakan perubahan signifikan "Perasaan positif mulai kembali," ujarnya.

Akhirnya, Gerrard kembali bisa merumput pada akhir pekan lalu dalam laga Liga Primer. Ia memimpin rekan-rekannya saat menghadapi Manchester United dan berhasil mencetak satu gol.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS