Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


QPR sedia uji Safee, Apek

Posted:

QPR sedia uji Safee, Apek

QPR sedia uji Safee, Apek

Oleh Khairuddin Mohd. Amin
sukan@utusan.com.my


SAFEE SALI


KUALA LUMPUR – Queens Park Rangers (QPR) bersedia memberi peluang kepada pemain negara, Safee Sali dan Khairul Fahmi Che Mat (Apek) untuk mengikuti latihan bersama kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris itu

Pembelian QPR oleh syarikat Malaysia, Tune Sports Sdn. Bhd. bukan hanya bertujuan komersial tetapi juga untuk meningkatkan mutu sukan tanah air.

Malah, Ahli Lembaga Pengarah QPR, Datuk Kamarudin Meranun berkata, pemilikan kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris (EPL) itu bukan hanya untuk mengetengahkan pemain kebangsaan sekarang tetapi juga memberi pendedahan kepada lebih ramai pemain muda pada masa akan datang.

Berita lanjut, sila rujuk edisi cetakan Utusan Malaysia atau langgani e-Paper di http://ebrowse.bluehyppo.com/utusan/index.asp

Terjun berpasukan wanita raih gangsa Universiade

Posted:

Terjun berpasukan wanita raih gangsa Universiade

Terjun berpasukan wanita raih gangsa Universiade


(Dari kiri) Leong Mun Yee, Pandelela Rinong , Cheong Jun Hoong dan Ng Yan Yee gembira bersama pingat gangsa yang dimenangi mereka dalam acara terjun berpasukan pada Sukan Universiti Dunia 2011 di Shenzen, semalam.


SHENZHEN - Skuad terjun negara menamatkan hari terakhir di Shenzhen Natatorium, semalam dengan merangkul pingat gangsa bagi kategori berpasukan wanita keseluruhan pada Sukan Universiti Dunia (Universiade 2011).

Pingat ketiga itu bermakna Malaysia setakat ini berpuas hati dengan satu perak dan dua gangsa; pencapaian yang jauh lebih baik jika dibandingkan dengan Universiade 2007 iaitu satu perak.

Pun begitu, masih ada harapan untuk kontinjen negara menambah pingat menerusi taekwondo lelaki 84 kilogram yang akan bertarung hari ini.

Dalam pada itu, kedudukan Leong Mun Yee dan Ng Yan Yee di tempat kelima pada acara 3 meter platform seiringan wanita, semalam ia tidak menghalang pasukan terjun wanita mengekalkan kedudukan ketiga 2336.23 mata keseluruhan.

Tuan rumah, China tetap unggul dengan memungut 2674.18 mata diikuti Amerika Syarikat (perak) dengan catatan 2373.08 mata.

Acara berpasukan wanita keseluruhan hanya mengambil tempat di Universiade sahaja, tidak dipertandingkan di Sukan Olimpik mahupun Kejohanan Dunia.

Mun Yee yang menjadi nadi penting kepada kejayaan pasukan terjun wanita berkata, dia gembira selepas penampilan ketiga di Universiade berjaya membawa pulang dua pingat gangsa.

''Saya puas hati kerana dapat membantu pasukan negara membawa pulang dua pingat kepada Malaysia memandangkan sebelum ini di Korea (2003) dan Turki (2005), saya tidak mendapat sebarang pingat.

Tambah manis, Mun Yee yang menjadi atlet terjun paling banyak mengambil bahagian di Universiade kali ini dalam empat acara, mengakui dia sebenarnya langsung tidak bersedia menyertai 10 meter platform dan 1 meter papan anjal individu.

''Jurulatih (Yang Zuliang) memberi arahan kepada saya untuk mengambil bahagian kedua-dua acara ini pada pusingan kelayakan sebaik tiba di sini bagi tujuan mengumpul mata (berpasukan).

''Masa acara 3 meter platform seiringan tadi pun saya ada sedikit tertekan bagi mengekalkan kelebihan ke atas Ukraine yang mengekori kedudukan di tempat keempat tetapi saya tetap tenang kerana tahu mempunyai kelebihan besar ke atas mereka (Ukraine), " jelasnya.

Sementara itu, pengurus pasukan terjun, Mohamad Muhd. Hanif mendedahkan rahsia kejayaan berpasukan wanita hasil semangat berpasukan dan disiplin yang tinggi di kalangan atlet terjun.

''Mereka semua mempunyai keazaman yang tinggi untuk berjaya ditambah dengan bimbingan jurulatih (Zhuliang) yang cukup hebat, persiapan kami semua berjalan lancar," katanya.

Dia juga berharap sukan terjun yang kali pertama menyertai Universiade 2011 kali ini mampu menjadi penyumbang pingat utama pada edisi seterusnya di Kazan, Rusia pada tahun 2013.

''Melalui perancangan rapi antara Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Majlis Sukan Negara (MSN), saya yakin sukan terjun akan terus cemerlang dalam masa dua tahun lagi di Kazan," katanya. - Utusan

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Wim akui banyak peluang tak berbuah gol

Posted: 22 Aug 2011 11:08 AM PDT

Wim Rijsbergen (ANTARA/Puspa Perwitasari)

Berita Terkait

Solo (ANTARA News) - Pelatih Tim Nasional Indonesia Wim Rijsbergen mengaku bahwa anak asuhnya banyak menciptakan peluang pada babak pertama namun gagal mencetak gol, meski akhirnya mampu mengalahkan Palestina 4-1 pada pertandingan persahabatan di Solo, Jawa Tengah, Senin malam.

"Tim pada babak pertama banyak menciptakan peluang, tetapi tidak sampai terjadi gol, dan masih ada yang harus diperbaiki," kata Wim Rijsbergen usai pertandingan.

Gol Timnas Indonesia dicetak oleh Haryono pada menit 64, Christian Gonzales (70) dan Bambang Pamungkas (77) dan 85, sedangkan satu-satu gol Palestina dicetak oleh Sulaiman Obaid menit 49.

Wim Rijsbergen mengatakan, meskipun, timnya menang pada pertandingan persahabatan ini, tetapi banyak pemainnya yang mengalami cedera.

Pada babak pertama, timnya tidak banyak konsentrasi dan bola passing dari belakang, sehingga sering terjadi kesalahan. Jika kesalah hanya sedikit, permaian timnya akan lebih baik.

Menurut dia, pemainnya kadang-kadang ingin bermain cepat untuk menunjukan yang terbaik, sehingga sering ada kesalahan sendiri yang diperbuat mereka.

Timnya dalam pertahanan jika pemainnya lebih disiplin menjaga daerahnya masing-masing, maka permainan akan lebih baik. Timnya juga tidak memiliki pemain untuk bermain bola lambung karena masalah postur tubuh atau tinggi badan kurang. Sehingga, mereka memaikan bola umpan-umpan pendek cepat.

Menyinggung masalah calon lawannya Iran pad Pra-Piala Dunia, kata dia, mereka memiliki pemain yang kuat, tetapi timnya tidak takut, karena yang dipersiapkan adalah mental untuk menghadapi mereka.

"Kita juga masih mempunyai pertandingan uji coba dengan Yordania, untuk melihat perkembangan timnya, kemudian melawan Bahrain," katanya.

Menyinggung mundurnya dari pemusatan pelatihan Timnas, striker andalan Boaz Solossa, kata dia, dirinya tidak mengetahui alasan dia, dan yang lebih tahu pihak manajemen.

Sementara keberhasilan Timnas Indonesia mengalahkan Palestina, salah satunya peran striker Bambang Pamungkas, yang ditempatkan posisi tengah atau bukan posisinya.

Menurut Bambang Pamungkas, dirinya sempat tegang menempati posisi gelandang serang tersebut karena tidak pernah menempati posisi itu.

Namun, dia yakin berkat dukungan teman-teman timnya mereka bercaya diri dan mampu membuat dua gol untuk timnya.

Sementara Pelatih Timnas Palestina Abdalnasser S.H. Barakat mengatakan, permainan sangat bagus untuk Palestina terutama pada babak pertama, dan babak kedua pemainnya kecapaian dan kehilangan konsetrasi sehingga sering menerima serangan tim Indonesia.

Menurut dia, Timnas Indonesia bermain bagus karena mereka telah dipersiapkan dengan matang untuk lolos ke Pra-Piala Dunia 2014.

"Kami berharap Timnas Indonesia dapat lolos ke babak-babak berikutnya," katanya.

Menyinggung penampilan kedua timnya bermain keras dalam pertandingan uji coba ini, kata dia, Indonesia harus menang untuk mendapat perhatihan dan meningkatkan kepercayaan diri untuk pertandingan selanjutnya.

Menurut dia, Timnas Indonesia melawan Iran cukup berat, dan mereka harus mengeluarkan semua kemampuannya.

Namun, dia berharapkan mudah mudah dapat hasil terbaik bagi Timnas Indonesia.

(ANTARA/S026)

Editor: Suryanto

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Timnas Indonesia tundukan Palestina 4-1

Posted: 22 Aug 2011 09:39 AM PDT

Pemain Indonesia Christian Gonzales (kiri) berebut bola dengan pemain Palestina Rafat K.M Ayad dan Haytham M.S. Theeb pada pertandingan persahabatan di Stadion Manahan, Solo, Jateng, Senin (22/8). (ANTARA/Andika Betha)

Berita Terkait

Solo (ANTARA News) - Tim sepak bola Nasional Senior Indonesia menundukkan Palestina 4-1, pada pertandingan uji coba di Stadion Manahan, Solo, Jawa Tengah, Senin malam.

Pertandingan persahabatan antara timnas Indonesia melawan Palestina yang disaksikan sekitar 24 ribu penonton yang memadati Stadion Manahan Solo itu, berjalan seru dan saling menyerang.

Firman Utina dan kawan-kawan pada awal babak pertama langsung melakukan inisiatif serangan balik melalui pemain sayapnya M Ridwan maupun Irfan Bachdim dan duet striker Christian Gonzales dan Bambang Pamungkas, sering merepotkan pertahanan Palestina.

Sejumlah peluang gagal dimanfaatkan pemain Indonesia, di antaranya pada menit ke-17 melalui Bambang Pamungkas yang tinggal berhadapan dengan kiper Palestina Muhammed Subair setelah mendapat umpan manis dari Christian Gonzales.

Tendangan keras Bambang Pamungkas melenceng tipis beberapa centi meter di sebelah kiri gawang Palestina sehingga skor masih berimbang.

Indonesia kembali mendapat peluang melalui Christian Gonzales, setelah mendapatkan bola umpan terobosan dari Bambang Pamungas yang mampu melewati barisan belakang Palestina.

Namun, bola sentuhan kaki kanan Gonzales kembali melenceng ke sisi kiri gawang Palestina, sehingga belum mengubah kedudukan tetap imbang 0-0.

Sebaliknya, dua peluang Palestina terjadi pada menit ketujuh dan 25 pada babak pertama yang dilakukan pemain depannya Ashraf N.O Alfawaghra.

Pada Menit ketujuh pemain Palestina tersebut yang mendapat bola muntah, tetapi bola tendangannya berhasil diblok pemain belakang Indonesia yang dikoordinir Hamka Hamzah.

Begitu juga pada menit ke-25, pemain Palestina Ashraf melakukan tendangan voli setelah mendapat umpan dati pemain sayapnya, tetapi lagi-lagi bolanya melenceng ke samping gawang Markus Harison.

Memasuki babak kedua Indonesia menurunkan Muhammad Robi menggantikan Ambrizal. Namun justru gawang Markus kebobolan menyusul keberhasilan striker tim tamu, Sulaiman Obaid, menembus pertahanan tuan rumah sekaligus membuat gol.

Setelah ketinggalan 0-1, Indonesia langsung melakukan serangan bertubi-tubi dan baru dapat menyamakan kedudukan pada menit ke-64 melalui sundulan Haryono.

Gol tersebut berawal dari tembakan bebas dari luar kota penalti yang dilakukan Gonzales. Sebenarnya bola berhasil diblok oleh kiper Palestina Muhammed Shbair, tetapi bolanya muntah dan disambar oleh Haryono.

Namun gol Haryono harus dibayar mahal karena gelandang timnas itu harus digotong keluar akibat cedera dan digantikan Tony Sucipto.

Gol kedua Indonesia terjadi pada menit ke-70 melalui tendangan kaki Gonzales setelah mendapat umpan silang dari M Ridwan, sehingga mengubah kedudukan menjadi 2-1 untuk tuan rumah.

Timnas kembali menambah gol tujuh menit kemudian, melalui Bambang Pamungkas, setelah mendapat umpan sodoran dari Gonzales. Tambakan keras Bambang merobek gawang Palestina, sehingga Indonesia unggul 3-1.

Bambang akhirnya menutup kemenangan Indonesia lewat gol pada menit ke-85 setelah tendangan keras kaki kanannya menggetarkan gawang Palestina, sehingga kedudukan akhir menjadi 4-1 untuk Indonesia.

Wasit Pechsri Mongkolchai dari Thailand dalam pertandingan itu, mengeluarkan lima kartu kuning untuk Ashraf Alfawaghra, Ali Khatib, dan Khader Abuhammad (Paletinas), sedangkan Timnas Indonesia, Hamka Hamzah dan Ambrizal.

Pelatih Timnas Palestina Abdalnasser S.H. Barakat, mengatakan, timnya pada babak pertama bermain bagus, tetapi babak kedua banyak menerima serangan dari tuan rumah.

Ia tetap memuji anak asuhnya yang mayoritas pemain muda yang bermain penuh semangat.

Pelatih Tim Nasional Indonesia, Wim Rijsbergen, menjelaskan, timnya penuh semangat dan termotivasi dengan dukungan penonton sehingga mereka banyak menciptakan peluang.  (B018/I007/K004)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Miquel: Lupakan Kekalahan dari Liverpool !

Posted: 22 Aug 2011 12:01 PM PDT

LONDON - Bek muda Arsenal Ignasi Miquel  memperingatkan rekan setimnya agar melupakan kekalahan menyakitkan 2-0 dari Liverpool pada akhir pekan lalu.

Pemuda berusia 18 tahun tersebut berharap teman-temannya bisa meninggalkan masa lalu dan menatap masa depan. Hal ini tentunya dikarenakan masih banyak tugas berat yang harus dihadapi, terutama kala melawat ke kandang Udinese yang dilanjutkan bertandang ke Old Trafford akhir pekan depan.

"Kami harus bekerja keras dan melupakan hasil (kekalahan) itu. Minggu depan kami memiliki partai melawan United dan yang pertama adalah bersua Udinese di Liga Champions. Tidak ada gunanya kami memikirkan tentang hasil (melawan Liverpool)," ujar Miquel seperti dilansir dari Goal, Selasa (23/8/2011).

"Kami harus tetap positif karena Udinese harus memasukan dua gol. Kami harus menjadi positif, berikan 100 persen (kemampuan) dan bila kami melakukan itu, saya yakin kami bisa memenangi itu," tandasnya.

Akhir pekan lalu adalah debut Miquel di ranah Premier League. Pemuda kelahiran Barcelona itu masuk untuk menggantikan Laurent Koscielny yang cedera ketika baru bermain 16 menit. Miguel tentu akan menjadi andalan di laga melawan Udinese bila hingga Kamis (24/8/2011) Koscielny belum bisa pulih dari cedera.
 
 
(seb)

RVD Yakin Spurs Mampu Curi Kemenangan

Posted: 22 Aug 2011 11:01 AM PDT

LONDON - Rafael van der Vaart nampaknya tengah dalam optimisme tinggi. Gelandang asal Belanda ini yakin Tottenham Hotspur mampu mencuri kemenangan dari Manchester United dini hari nanti, walau laga di gelar di Old Trafford.

Mantan pemain Real Madrid ini percaya diri dengan cara bermain mereka musim lalu yang dinilai dapat mengimbangi United. Karena hal itulah Van der Vaart percaya bukan hal mustahil untuk mencuri kemenangan di stadion kebanggan United tersebut.

"Kami bermain fantastis disana musim lalu. Upaya saya membentur tiang dan kami hanya sedikit kurang beruntung, saya pikir kami memiliki kesempatan yang bagus, Mengapa tidak (untuk meriah kemenangan)?" ujar Van der Vaart seperti dilansir dari Goal, Selasa (23/8/2011).

"Itu salah satu laga besar lain bagi kami di liga musim ini, kami telah siap dan menatap yang terbaik untuk itu," tambahnya.

Skuad Iblis merah adalah tim besar yang tentunya sulit untuk dihadapi terutama bila bermain di kandang sendiri. Hal ini disadari betul oleh pria berusia 28 tahun tersebut, walau dirinya tetap yakin bukanlah mustahil meraup hasil positif dalam laga nanti.

"Tentu saja itu adalah laga yang sulit tetapi kami memiliki banyak kepercayaan diri setelah menang di Hearts bahwa kami bisa mendapatkan hasil positif," pungkasnya.
(seb)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Anak Harimau dilamar

Posted:

Anak Harimau dilamar

Anak Harimau dilamar

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my

WAN ZACK antara tiga pemain skuad Olimpik yang mendapat perhatian di Slovakia.


PEMAIN bola sepak negara sebenarnya mampu mencipta nama di bumi Eropah.

Apa yang penting, mereka perlu berani serta ada keyakinan untuk bersaing.

Buktinya, tiga tonggak skuad Olimpik negara - Wan Zack Haikal Wan Nor, Irfan Fazail dan Fadhli Shas - telah mendapat perhatian sebuah kelab di Liga Corgon Slovakia, ViOn Zlate Moravce.

Sebagai permulaan, mereka akan menyertai kelab tersebut sebagai pemain pinjaman untuk selama tiga bulan hingga November depan.

Aksi cemerlang mereka sepanjang siri perlawanan persahabatan skuad Olimpik di Slovakia ketika ini telah menarik minat kelab yang menjadi lokasi pangkalan skuad negara sepanjang sebulan di sana.

Jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee berkata, urusan pinjaman ketiga-tiga pemain Harimau Muda A itu kini sedang diselesaikan dan andai sudah dimuktamadkan, Wan Zack, Irfan dan Fadhli tidak akan dapat pulang berhari raya.

"Saya harap ketiga-tiga pemain ini akan membuka lembaran baharu agar lebih ramai lagi pemain kita dapat beraksi di liga sekitar Eropah.

"Walaupun liga utama Slovakia ini kurang prestij jika dibandingkan dengan Liga Perdana England, ia tetap mempunyai kualiti yang baik.

"Biarlah pemain kita bermula di Slovakia dan kita berharap mereka ini membuktikan dahulu kemampuan di sini sebelum berfikir jauh untuk beraksi di liga lebih ternama," kata Kim Swee ketika dihubungi Kosmo! di Slovakia semalam.

Selepas enam perlawanan, ViOn kini menduduki tangga ketiga Liga Corgon dengan tiga kemenangan, dua seri dan sekali tewas, hanya dua mata di belakang pendahulu, Slovan Bratislava yang beraksi pada playoff Liga Europa.

Wan Zack, 20, yang beraksi di posisi sayap merupakan penjaring terbanyak skuad Olimpik selepas lima aksi persahabatan di Slovakia dengan menjaringkan tiga gol.

Irfan, 20, pula yang beraksi sebagai penyerang kedua atau pemain tengah menyerang telah menjaringkan satu gol, manakala Fadhli, 20, yang juga pemain kebangsaan beraksi di posisi pertahanan tengah.

Mereka bagaimanapun akan tetap diberi pelepasan untuk beraksi pada Kelayakan Olimpik 2012 dan Sukan SEA 2011, November depan.

Dalam pada itu, Kim Swee mahu menjadikan dua perlawanan terakhir di Slovakia bertemu kelab Liga Corgon, FC Nitra malam ini dan kelab Liga 1 Slovakia, Levice malam esok sebagai medan memilih 25 pemain bagi menghadapi Jepun, 21 September depan.

"Saya akan menggunakan dua set pemain berbeza. Nitra kini di tangga kedua Liga Corgon dan baik untuk kita mengenal pasti kekuatan dan kelemahan. Saya akan turunkan skuad utama dan selebihnya akan beraksi menentang Levice.

"Daripada 30 pelatih ketika ini, saya akan umumkan senarai akhir 25 pelatih sebaik tamat perlawanan menentang Levice dan sebelum kita berlepas pulang pada Sabtu ini," jelas Kim Swee.

Penyudah Kelantan makin berbisa

Posted:

Penyudah Kelantan makin berbisa

Penyudah Kelantan makin berbisa

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


NORSHAHRUL (dua dari kanan) mengakui jentera serangan Kelantan
semakin mantap.


PENGGEMPUR sensasi Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha atau 'Mat Yo' mengakui kehadiran dua penyerang pinjaman dari pasukan Pahang iaitu Azammuddin Akil dan R. Surendran menambah sengat di bahagian jentera serangan pasukan yang mendapat jolokan The Red Warriors itu.

Anak jati kelahiran Besut Terengganu itu berkata, kehadiran dua tonggak Pahang itu akan membantu Kelantan untuk menghadapi saingan Piala Malaysia kali ini.

"Setakat ini, saya tidak mempunyai masalah untuk bergandingan dengan mereka berdua dan persefahaman antara kami bertiga semakin mantap.

"Kehadiran dua pemain ini menjadikan jentera serangan Kelantan semakin mantap," katanya ketika ditemui pemberita ketika sesi latihan di Stadium Sultan Muhammed IV Kota Bharu malam kelmarin.

Dalam pada itu, Mat Yo memberitahu dalam saingan kali ini dia bertekad untuk membantu The Red Warriors layak ke separuh akhir seterusnya mempertahankan kejuaraan Piala Malaysia yang dimenangi pada tahun lalu.

"Saya sudah bersiap sedia untuk menghadapi saingan kali ini biarpun terpaksa berdepan dengan cabaran. Ini peluang terbaik buat saya untuk meneruskan rentak cemerlang Kelantan musim ini.

"Apa yang penting saya kena bagi yang terbaik dalam setiap perlawanan yang dilalui. Selain itu saya berharap rakan-rakan sepasukan dapat memberikan aksi terbaik dalam saingan kali ini," ujarnya.

Dalam saingan Liga Super musim ini, 'Mat Yo' muncul selaku penjaring terbanyak Kelantan dengan meledak 18 gol, sekali gus membantu The Red Warriors menjulang kejuaraan liga buat kali pertama sejak diperkenalkan pada tahun 1997.

Ketika diminta mengulas mengenai peluang Kelantan dalam saingan kali ini, 'Mat Yo' berkata, setiap pasukan mempunyai peluang dan Kelantan tidak boleh mengambil mudah kemampuan pasu- kan lawan.

"Semua pasukan yang ada dalam Kumpulan C mempunyai peluang sama rata, jadi kita kena bersedia dan perlu menggunakan kesempatan yang ada dalam setiap perlawanan untuk meraih kemenangan," jelasnya.

BSN penaja rasmi Maraton Malam Putrajaya 2011

Posted:

BSN penaja rasmi Maraton Malam Putrajaya 2011

BSN penaja rasmi Maraton Malam Putrajaya 2011


HASSAN ketika mengumumkan peranan BSN sebagai penaja rasmi
Maraton Malam Putrajaya 2011.


SESUAI dengan slogannya 'Bank Komuniti Anda', Bank Simpanan Nasional (BSN) kini tampil seba- gai penaja rasmi Maraton Malam Putrajaya (MMP) 2011.

Menerusi penajaan tersebut, BSN yakin matlamat mereka untuk mendekatkan diri dengan masyarakat berbilang kaum dan latar belakang akan tercapai.

Penglibatan dalam acara sukan seperti itu khusunya Maraton Malam Putrajaya, dilihat sebagai kekuatan kepada mereka untuk mengukuhkan lagi jenama dalam kalangan masyarakat setempat.

MMP 2011 dijadualkan berlangsung pada 15 Oktober depan.

BSN sentiasa memainkan peranan untuk membantu rakyat tempatan meningkatkan gaya hidup mereka dengan mempromosikan budaya menabung serta berjimat cermat dalam kalangan mereka.

Selain itu, BSN juga menyedia- kan pelbagai kemudahan mesra rakyat yang kesemuanya terarah kepada gaya hidup berjimat cermat.

Penglibatan mereka dengan MMP 2011 merupakan langkah pertama terhadap perancangan mereka untuk lebih mendekati rakyat melalui agenda sukan.

MMP 2011 dianjurkan oleh Twenty First Century Sports dan didokong sepenuhnya oleh Perba- danan Putrajaya, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta mendapat pengiktirafan daripada Persatuan Olahraga Amatur Wilayah Persekutuan (FTAAA) dan Kesa- tuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM).

"BSN berasa bangga untuk menjadi penaja rasmi MMP 2011. Ia menyediakan peluang kepada kami untuk mempromosikan produk-produk yang ditawarkan oleh BSN selain bertindak sebagai medan untuk mendekatkan diri dengan masyarakat setempat," kata Timbalan Ketua Eksekutif BSN, Hasan Mohamed dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada media semalam.

Menurutnya, pihak BSN bersama-sama Twenty First Century Sports menggalakkan semua orang daripada amatur sehingga kumpulan pelari profesional untuk sama-sama tampil memeriahkan MMP 2011.

"BSN sedar bahawa sukan merupakan saluran terbaik untuk mendekatkan diri dengan semua golongan masyarakat," tambahnya.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


Miquel: Lupakan Liverpool dan Fokus ke Udinese

Posted: 22 Aug 2011 06:12 PM PDT

LONDON, KOMPAS.com - Bek muda Arsenal, Ignasi Miquel, mengingatkan rekan-rekannya untuk segera melupakan kekalahan 0-2 dari Liverpool di ajang Premier League dan mulai fokus ke pertandingan melawan Udinese di leg kedua kualifikasi Liga Champions, 24 Agustus mendatang.

Arsenal sendiri hanya butuh hasil imbang 0-0 untuk bisa lolos ke babak putaran grup karena di leg pertama, di Stadion Emirates, menang tipis 1-0. Kalaupun kalah, mereka tak boleh kalah dengan selisih dua gol dan harus mencetak gol di kandang Udinese.

"Kami harus bekerja keras dan melupakan hasil tersebut (kalah 0-2 dari Liverpool). Pekan depan kami akan menghadapi Manchester United (di Premier League) dan, terlebih dulu, melawan Udinese di Liga Champions. Jadi tak ada gunanya memikirkan hasil melawan Liverpool," kata Miquel seperti dikutip dalam situs resmi klub.

"Kami harus berpikir positif karena Udinese harus menetak dua gol. Kami harus tampil positif dan memberikan seratus persen (kemampuan kami) dan, jika itu kami lakukan, aku yakin kami akan menang," lanjutnya.

Miquel sendiri diprediksi akan membuat debutnya di Liga Champions dan berduet dengan Thomas Vermaelen di lini pertahanan Arsenal dalam laga nanti. Maklum, saat ini manajer Arsene Wenger memiliki masalah di lini belakang setelah beberapa pemainnya mengalami cedera.

Terakhir, Paul Koscielny yang harus masuk ruang perawatan ketika mengalami cedera saat "The Gunners" berhadapan dengan Liverpool.

MU Tolak Lamaran PSG untuk Berbatov

Posted: 22 Aug 2011 05:49 PM PDT

PARIS, KOMPAS.com - Paris Saint Germain (PSG) mengaku berminat membeli penyerang Manchester United (MU), Dimitar Berbatov. Namun, menurut Direktur Olahraga PSG, Leonardo, MU menolak menjualnya.

"Saya menelepon Ferguson. Namun, ia mengatakan dirinya bergantung kepada Berbatov dan Berbatov tak dijual," ujar Leonardo.

Kontrak Berbatov habis akhir musim ini. Menurut media-medis Inggris, Berbatov mempertimbangkan hengkang, setelah dicoret Ferguson dari skuad yang menghadapi Barcelona, di final Liga Champions, di Wembley, 28 Mei silam.

MU kemudian disebut mempertimbangkan menjual Berbatov pada bursa transfer ini, demi mengurangi risiko kehilangannya secara gratis, di akhir musim. 

Baik Berbatov maupun Ferguson sebelumnya telah membantah pemberitaan tersebut.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

detikcom

sumber :-

detikcom


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPAS.com - Olahraga

sumber :-

KOMPAS.com - Olahraga


Schumacher Diharapkan Raih Prestasi

Posted: 22 Aug 2011 03:37 PM PDT

F1 di Belgia

Schumacher Diharapkan Raih Prestasi

Emilius Caesar Alexey | Agus Mulyadi | Senin, 22 Agustus 2011 | 22:37 WIB

LONDON, KOMPAS.com - Tim Mercedes berharap mantan juara dunia Michael Schumacher dapat berprestasi di F1 seri Belgia, untuk merayakan 20 tahun karir Schumacher di F1.

Karakter sirkuit Spa-Francorchamps yang didominasi lintasan lurus panjang dan tikungan berkecepatan tinggi, diharapkan membantu Schumacher meraih prestasi.

"Anggota tim kami sudah segar usai liburan, dan siap menghadapi perlombaan di sirkuit Spa-Francorchamps. Desain sirkuit cocok dengan paket teknik kami, dan semoga lebih baik dibanding dua seri sebelumnya," kata bos tim Mercedes, Norbert Haug, Senin (22/8/2011) di London.

Haug berharap, Schumacher mencapai prestasi terbaik di Belgia, agar dapat menjadi hadiah atas peringatan kiprahnya di F1. Schumacher memulai karirnya menjadi pebalap dengan berlaga di sirkuit Spa-Francorchamps pada tahun 1991.

"Lomba di sirkuit Spa-Francorchamps memberi sentuhan istimewa bagiku, karena aku mengikuti F1 pertama di sirkuit ini, 20 tahun lalu. Banyak perubahan selama 20 tahun ini, tetapi lintasannya tetap sensasional. Aku menyukai karakter alami sirkuit yang naik-turun ini," kata Schumacher.

Bagi Schumacher, Spa-Francorchamps adalah "ruang keluarganya" karena menjadi arena dari berbagai lomba sepanjang karir balapnya. Oleh karena itu, Schumacher berterima kasih kepada semua penggemar yang telah mendukungnya sejak 20 tahun lalu.

Schumacher juga berjanji akan mencetak prestasi di Belgia, yang bakal dikenang sebagai pencapaiannya setelah 20 tahun di F1.

3 Atlet Di Eropa Dpanggil

Posted: 22 Aug 2011 02:59 PM PDT

Berkuda SEA Games

3 Atlet Di Eropa Dpanggil

Emilius Caesar Alexey | Agus Mulyadi | Senin, 22 Agustus 2011 | 21:59 WIB

JAKARTA, KOMPAS.com - Equestrian Federation of Indonesia (EFI)/Federasi Berkuda Indonesia memanggil pulang tiga atlet yang sedang berlatih di Eropa. Mereka harus pulang bulan September, untuk memperkuat tim Indonesia di SEA Games, November mendatang.            

Menurut Sekjen EFI, Rafiq Radinal, Senin (22/8/2011) di Jakarta, ketiga atlet itu adalah  Larasati Gading dan Jolfi Momongan di kelas tunggang serasi, serta Putri Wulandari untuk kelas lompat rintangan. Larasati Gading dan Jolfi Momongan berlatih di Jerman, sedangkan Putri Wulandari berlatih di Jerman lalu pindah ke Belanda.            

"Mereka berlatih di Eropa untuk meningkatkan kemampuan dan menambah pengalaman bertanding. Di Jerman, misalnya, terdapat ratusan kejuaraan dalam setahun sehingga para atlet itu dapat mengasah kemampuan mereka," kata Rafiq.            

Prasetiana Sumiskun, Venue Manager tim berkuda SEA Games Indonesia, mengatakan, Larasati baru saja menjuarai sebuah kejuaraan di Jerman yang diikuti 70 atlet. Sementara, Putri selalu masuk di jajaran 10 besar dan terkadang tiga besar, dalam berbagai kejuaraan di Jerman dan Belanda.            

"Ketiga atlet itu akan pulang pada September, bersama dengan kuda-kuda mereka. Kepulangan mereka 1,5 bulan sebelum SEA Games diperlukan, agar semua kuda dapat menyesuaikan diri sebelum pertandingan," kata Prasetiana. 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi sport.okezone.com

sumber :-

Sindikasi sport.okezone.com


Operasi Sukses, Hopkins Masih Butuh Waktu

Posted: 22 Aug 2011 02:46 AM PDT

CALIFORNIA - Pembalap British Superbike, John Hopkins baru saja menjalani operasi jari tangannya dengan sukses. Namun konsekuensinya, pembalap Amerika Serikat tersebut harus menepi dari lintasan untuk beberapa waktu.

Hopkins mengalami cedera saat tengah melakoni persiapan jelang tampil di ajang MotoGP Brno di mana kesempatan itu didapatnya melalui fasilitas wildcard dari tim Rizla Suzuki. Sempat tampil ciamik di dua sesi latihan hari pertama, Hopkins mengalami kecelakaan di sesi latihan terakhir, yang membuat tiga jari tangan kanannya mengalami patah tulang.

Insiden ini pun memaksanya melupakan impian untuk bisa ikut balapan di Sirkuit Brno, medio Agustus lalu. Hopkins sendiri langsung diterbangkan ke Amerika Serikat untuk menjalani operasi yang berjalan cukup sukses. Pembalap yang membela tim Samsung Crescent Racing Suzuki BSB ini tidak membutuhkan terapi spesial untuk memulihkan cederanya.

Meski demikian, Hopkins masih harus bersabar untuk bisa kembali menggeber motor. Pasalnya, tim dokter menyarankannya untuk menjalani proses pemulihan.

"John (Hopkins) langsung diterbangkan ke AS setelah mengalami kecelakaan, dan dokter bedah segera mengoperasi kerusakan pada jari ketiganya," tutur Jack Valentine sang manajer tim sebagaimana dikutip Fullnoise.com.au, Senin (22/8/2011).

"Sekarang, John tengah rileks di rumahnya dan sesuai dengan rekomendasi dari dokter bedahnya, dia akan menjalani proses rehabilitasi secara normal seperti menjalani sesi latihan hyperbaric. Target utama John saat ini adalah kembali ke kondisi 100% fit," sambung Valentine yang menyatakan Hopkins memasang target juara BSB Championship tahun ini.

"Pekan depan, kami mungkin sudah bisa memberikan kabar terkini terkait perkembangan cederanya. Tapi, untuk saat ini semuanya hanya dia jalani sesuai rencana dan kami semua di sini berharap 'Hopper' (panggilan Hopkins) segera kembali ke lintasan," pungkasnya.

Pembalap yang sempat lama malang melintang di ajang MotoGP ini diketahui masih punya kans besar untuk bisa menjuarai British Superbike Championship. Saat ini, Hopkins nangkring di peringkat dua klasemen sementara dengan raihan 231 poin, sementara kompetisi musim balap musim ini masih menyisakan sembilan seri. (acf)

Sukseskan SEA Games, INASOC Gandeng Indosat

Posted: 22 Aug 2011 01:32 AM PDT

JAKARTA - Indonesia SEA Games Organizing Commitee (INASOC) hari ini, Senin (22/8/2011) menandatangani kerja sama dengan Indosat sebagai Prestige Partner di ajang olahraga terbesar di Asia Tenggara itu.

Dukungan Indosat pada gelaran SEA Games XXVI, 2011 di Indonesia sendiri dalam bentuk kebutuhan telekomunikasi panitia dan delegasi forum internasional ini.

"SEA Games merupakan ajang yang diperkirakan membuat kondisi kenaikan trafik telekomunikasi yang cukup signifikan," ungkap Menteri Pemuda dan Olahraga (Menegpora) Andi Mallarangeng, di Gedung Tower Indosat, Jakarta, Senin (22/8/2011).

"Kesiapan jaringan telekomunikasi sangat penting untuk dapat mengantisipasi kenaikan trafik," tambahnya.

"Kebanggaan kita saat menjabat sebagai Ketua ASEAN, kita juga menjadi tuan rumah SEA Games, semoga kita menjadi tuan rumah yang sukses," ucapnya.

Sementara itu, Presiden INASOC sekaligus Ketua Umum KONI dan KOI Rita Soebowo optimistis dengan dukungan seluruh komponen bangsa, Indonesia akan mencapai keberhasilan di SEA Games yang digelar di Kota Jakarta dan Palembang, mulai 11-22 November mendatang.

"Semoga komitmen Indosat terhadap kemajuan olahraga Indonesia terus berlanjut," katanya.

Ketua Harian INASOC Rahmat Gobel mengungkapkan, pihaknya bersyukur bertambahnya perusahaan-perusahaan secara signifikan yang menjadi sponsor SEA Games.

"Kami bersyukur dan tentu berharap akan masih ada lagi perusahaan yang mendukung pelaksanaan SEA Games ini," tukas Rahmat.

Indosat menyediakan solusi komunikasi untuk kegiatan SEA Games sejak persiapan hingga pelaksanaan di bulan November di Jakarta dan Palembang. (acf)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Harian Metro: Arena

sumber :-

Harian Metro: Arena


Buktikan masih relevan

Posted: 21 Aug 2011 12:26 PM PDT

PERSATUAN Persatuan Badminton Malaysia (BAM) perlu membuktikan ia badan yang masih relevan dalam memastikan kecemerlangan sukan badminton negara berterusan.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata jika lebih ramai pemain membuat keputusan untuk keluar dari BAM seperti yang diambil pasangan bekas beregu nombor dua negara, ia mungkin membayangkan badan itu sudah tidak lagi relevan.


Katanya beliau terkejut apabila membaca laporan mengenai bekas beregu negara keluar daripada naungan badan induk itu kerana sekali lagi kewibawaan BAM tercalar apabila tidak dapat mengekalkan pemain-pemain di bawahnya.

"BAM adalah badan yag diberi mandat untuk membangunkan pemain, jadi sekiranya mereka (pemain) putuskan keluar BAM, kita bimbang beberapa perkara yang dikait dengan luka lama berdarah kembali, seperti yang berlaku pada Muhammad Hafiz Hashim dan Misbun (Datuk Misbun Sidek) satu masa lalu yang akhirnya merugikan semua pihak," katanya.


Sehubungan itu, Ahmad Shabery yang juga Anggota Parlimen Kemaman berkata beliau meminta kerjasama Majlis Sukan Negara (MSN) untuk mengkaji secara terperinci perkembangan terbaru melibatkan BAM itu.


"Kita mahu lihat kesan baik buruknya kepada badminton negara, sama ada ini kes terpencil atau ia perkembangan yang boleh menular sekiranya lebih banyak pemain memilih untuk tidak lagi bersama BAM pada masa akan datang," katanya.

Kelmarin, Presiden BAM Datuk Seri Nadzmi Salleh memberitahu pasangan Mohd Zakry Abdul Latif dan Mohd Fairuzizuan Mohd Tazari telah mengemukakan permohonan untuk keluar daripada naungan badan induk itu pada 17 Ogos lepas.


Menurut Nadzmi, semua ahli jawatankuasa BAM pada Sabtu telah bersetuju melepaskan kedua-duanya tanpa syarat mahupun penalti.

Nadzri berkata pasangan itu memutuskan untuk bergerak sendiri kerana merasakan sudah sampai masanya untuk memberi peluang kepada pemain baru, selain faktor umur mereka yang semakin meningkat.


Mohd Zakry, 29, dan Mohd Fairuzizuan, 28, adalah bekas beregu negara sebelum jurulatih beregu Rexy Mainaky memutuskan untuk menggandingkan mereka masing-masing dengan Hoon Thien How dan Ong Soon Hock.

Usah mimpi satu emas

Posted: 21 Aug 2011 12:22 PM PDT

"JANGAN mimpi". Itu pengamatan bekas pemain negara, Suhaimi Yusof mengenai harapan tinggi yang diletakkan Presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM), Datuk Ahmad Ismail bahawa sekurang-kurangnya satu pingat emas mampu diraih skuad negara pada Sukan Sea di Indonesia, November ini.

Bekas pemenang pingat emas di Sea 1991 dan Sukan Asia 1990 itu menegaskan sasaran memenangi pingat emas pada temasya dwitahunan itu adalah masih terlalu awal sedangkan skuad kebangsaan yang dikendalikan ketua jurulatih, Jamaluddin Hassan baru dibentuk pada April lalu.


"Berdasarkan prestasi semasa, saya berpendapat ia adalah sesuatu yang sukar untuk direalisasikan. Tengok saja pada aksi Piala Dunia Istaf yang lalu, skuad kebangsaan sudah menurunkan regu terbaik namun masih gagal melakukannya (bergelar juara)," kata bekas pemain yang berusia 41 tahun itu.

Pada kejohanan yang berlangsung di Stadium Titiwangsa pada penghujung bulan lalu, regu negara jelas masih belum mampu menandingi musuh tradisi, Thailand apabila kecundang mudah dalam aksi tiga set 15-4,15-6 dan 15 -11.


Kegagalan menyaingi negara jiran itu berterusan apabila gagal mempertahankan kejuaraan Piala Egat dengan kali ini kelab Thailand mempamerkan keupayaan itu dan terbaru terdapat regu negara yang tewas mudah dengan keputusan 15-1 (satu set) kepada Indonesia pada Kejohanan Lima Penjuru di Pulau Pinang yang berakhir semalam.


"Sistem kiraan mata yang baru ini juga turut menyumbang kepada kekalahan regu negara. Mereka (pemain negara) sebenarnya sudah mendapat rentak dengan sistem kiraan mata 21 selepas sekian lama namun perubahan kepada sistem baru (kiraan 15 mata) menjejaskan mereka dan selepas Piala Dunia Istaf ia jelas menunjukkan mereka masih memerlukan masa untuk menyesuaikan diri," katanya.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Berita Harian: Sukan

sumber :-

Berita Harian: Sukan


'Sporting' sikit!

Posted: 21 Aug 2011 04:44 PM PDT

Sukan

LONDON: Andre Villas-Boas (kiri) merayu penyokong setia Chelsea supaya lebih bertolak ansur dengan pemain dalam usaha mereka merampas semula kejuaraan Liga Perdana Inggeris (EPL) daripada Manchester United.

Pengendali Blues yang berharap usaha membawa masuk penyerang Valencia, Juan Mata dapat disempurnakan secepat mungkin, mengecap kemenangan kompetitif pertama kelmarin apabila Chelsea bangkit sebelum menewaskan West Bromwich Albion 2-1 di Stamford Bridge.

West Brom mendahului babak pertama hasil jaringan Shane Leong dan sebahagian besar penyokong mula melaungkan "boo" kepada pemain Chelsea ketika rehat. Chelsea kemudian bangkit dengan dua gol menerusi Nicolas Anelka dan pemain gantian, Florent Malouda untuk kemenangan yang melonjak mereka ke tangga ketiga liga, empat mata daripada dua perlawanan.

Villas-Boas tampil meminta penyokong lebih "sporting" pada masa depan.

"Untuk mengharungi musim mencabar EPL, kami memerlukan sokongan," katanya. "Penyokong harus lebih "sporting" jika mahu melihat pasukan ini menjadi juara lagi," katanya.- AFP


'Saya tidak akan tinggalkan Arsenal'

Posted: 21 Aug 2011 04:43 PM PDT

Sukan

Wenger tidak tertekan, anggap kekalahan belum mencetuskan rasa panik

LONDON: Selepas Arsenal dimalukan Liverpool 2-0 di laman sendiri kelmarin, pengendalinya Arsene Wenger tampil menegaskan dia tidak berasa sebarang tekanan tambahan dan tidak akan sesekali meninggalkan kelab berkenaan.

Wenger mula dikritik selepas kegagalannya membawa masuk pemain sepanjang jendela perpindahan, dan bekas naib pengerusi Arsenal, David Dein memberi amaran minggu lalu yang rakan baiknya itu (Wenger) mungkin ditunjuk pintu keluar Stadium Emirates.

Namun Wenger yang agak kecewa tewas dengan dua gol lewat permainan selepas Emmanuel Frimpong dibuang padang, menafikan sebarang kemungkinan dia akan meninggalkan kelab itu. "Saya tidak akan berganjak dari sini," kata Wenger. "Saya akan terus memberikan usaha terbaik kepada kelab ini.

Kita masih di permulaan musim dan memang mengecewakan apabila kalah. Tetapi belum ada gempa bumi (untuk saya panik).

"Kita berada dalam persekitaran di mana setiap kekalahan dianggap sebagai sesuatu yang memalukan. Saya sentiasa merasai tekanannya, tetapi ia tidak lebih daripada biasa. Cuma saya setuju keputusan itu (buang padang) agak keras."

Wenger tetap menurunkan Samir Nasri dalam kesebelasan utama walaupun ada laporan mengatakan pemain tengah Perancis itu hanya beberapa hari daripada menyempurnakan perpindahannya ke Manchester City.
Laporan dari Perancis mengatakan rundingan terhenti sementara kelmarin, walaupun Wenger menegaskan dia tidak tahu menahu mengenai status rundingan berkenaan.

"Saya sudah cuba untuk mengekalkan Samir Nasri dan saya tidak pernah berubah fikiran," kata Wenger. "Dia sukakan kelab ini. Kami mungkin perlu menjualnya juga tetapi buat masa ini, dia gembira." - AFP


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS