Kesebelasan terkuat Raja gagal menumpaskan pasukan ranking 171 dunia

Kuala Lumpur: Memalukan!

Itu ungkapan ringkas dan tepat yang boleh disimpulkan selepas menyaksikan skuad Harimau Malaya kendalian Datuk K Rajagobal sekadar seri 1-1 dengan Bangladesh pada aksi persahabatan di Stadium Nasional, Bukit Jalil, malam tadi.

Kegagalan menumpaskan pasukan 171 ranking dunia itu - yang juga eksperimen terakhir daripada Rajagobal, sebelum empat hari menjelang sepak mula Piala Suzuki AFF 2012 bertemu Singapura, Ahad ini.

Rajagobal menurunkan kesebelasan terkuat pada firasatnya - Farizal Marlias, Bunyamin Umar, Aidil Zafuan Radzak, Fadhli Shas, Zubir Azmi, Khyril Muhymeen Zambri, Safiq Rahim, Amar Rohidan, S Kunanlan, Norshahrul Idlan Talaha dan Safee Sali.

Namun, persembahan babak pertama begitu membosankan dengan satu-satunya percubaan tepat dihasilkan skuad negara ialah gol pertama menerusi tandukan kemas Khyril Muhymeen yang menyambut sepakan sudut Safiq pada minit ke-22.

Bangladesh yang ternyata memang bukan lawan skuad negara hanya melakukan percubaan tepat pertama pada minit ke-45 hasil rembatan jarak jauh bek kiri, Waly Faisal yang bagaimanapun mudah diselamatkan Farizal.

Terdesak untuk mempamerkan persembahan lebih menghiburkan buat 2,000 penyokong yang hadir, Rajagobal melakukan empat pertukaran serentak sebaik babak kedua bermula, memasukkan Zaquan Adha Radzak, Baddrol Bakhtiar, Ahmad Hazwan Bakri dan Shakir Shaari menggantikan Safee, Norshahrul, Kunanlan dan Safiq.
Dua lagi pertukaran dibuat Rajagobal, memasukkan Ahmad Fakri Saarani dan Irwan Fadzli Idrus menggantikan Zaquan Adha yang cedera pada minit ke-56 dan Zubir minit ke-73, namun aksi skuad negara terus buntu tanpa mampu menghasilkan percubaan berbahaya bagi menambah jaringan.

Bangladesh kemudian terpaksa beraksi 10 pemain pada minit ke-78 selepas Pranotosh Kumer Das dilayangkan kad kuning kedua seterusnya kad merah.

Namun skrip sama seperti ketika seri 1-1 dengan Hong Kong berulang apabila Bangladesh berjaya menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-82 menerusi sepakan penalti Md Jahid Hasan Ameli selepas Irwan Fadzli menjatuhkan Mithun Chowdhry.

Sebagai perbandingan, Thailand mudah membelasah Bangladesh 5-0 di Bangkok, Sabtu lalu.