Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Banyak terlepas pandang

Posted: 09 Jul 2013 11:30 AM PDT

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my

KELINCAHAN Zainal Abidin Hassan ketika membantu Malaysia muncul juara Pestabola Merdeka 1986 akan sentiasa diingati oleh peminat bola sepak tempatan.

KUALA LUMPUR - Legenda bola sepak negara, Zainal Abidin Hassan menegaskan, pemilihan skuad kebangsaan sepatutnya dibuat berdasarkan prestasi semasa pemain dalam liga tempatan, bukan sepenuhnya disandar kepada pengalaman mereka.

Bukan berniat untuk menegur cara pemilihan pengendali skuad kebangsaan, Datuk K. Rajagobal, tetapi bekas bintang penyerang kebangsaan itu percaya, ada beberapa nama besar yang terlepas daripada pandangan jurulatih tersebut dalam skuad yang dihimpunkan minggu ini.

Zainal, 50, menyifatkan ketiadaan Razman Roslan dalam senarai 27 pemain yang diumumkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) minggu lalu sebagai kesilapan besar kerana percaya tonggak Pahang itu adalah pertahanan terbaik Malaysia ketika ini.

Malah, beliau turut menganggap bekas pemain tengah kebangsaan, Mohd. Amirul Hadi Zainal telah menunjukkan prestasi baik dan sepatutnya diberi peluang menyarung jersi kebangsaan.

Saya tidak bermaksud untuk mempertikaikan pemilihan Rajagobal, saya percaya setiap jurulatih ada kriteria sendiri dalam menentukan pemain bagaimana yang mereka mahukan, tetapi saya fikir dalam apa keadaan sekalipun apabila kita membuat pemilihan pemain ia sepatutnya berdasarkan kepada prestasi semasa, itu sangat penting.

Kadang kala mungkin kita memerlukan satu atau dua pemain berpengalaman tetapi yang mustahak, semua pemain terbaik patut ditonjolkan ke depan. Saya percaya, ada beberapa pemain terbaik kita yang terlepas daripada pandangan.

Saya harap, dalam pemilihan akan datang, beliau memberi peluang kepada pemain yang menonjol dalam liga.

Saya rasa Razman adalah pertahanan terbaik di Malaysia ketika ini dan saya sangat terkilan apabila namanya tercicir daripada skuad kebangsaan. Amirul juga menunjukkan prestasi bagus dan patut mendapat perhatian," ujar Zainal selepas merasmikan kedai sukan, Futbol Haus di Berjaya Times Square, semalam.

Razman, 28, bekas bek kanan Selangor mempamer peningkatan mendadak selepas ditukar ke posisi pertahanan tengah apabila menyertai Pahang musim ini. Dia dianggap tulang belakang skuad Tok Gajah, yang menamatkan kempen Liga Super di tangga kelima.

Selain Razman dan Amirul, 27, paling menimbulkan pertikaian dalam kalangan pemerhati bola sepak adalah apabila Rajagobal tidak menyenarai pemain sayap lincah Johor Darul Takzim, Nurul Azwan Roya.

Rajagobal sebaliknya terus memberi kepercayaan kepada dua lagi pemain Johor DT yang jelas tenggelam prestasinya musim ini, iaitu penyerang, Mohd. Safee Sali dan pemain tengah, Safiq Rahim.

Dua lagi tonggak Harimau Selatan yang turut disenaraikan adalah pemain penyerang, Norshahrul Idlan Talaha dan pemain pertahanan, Mohd. Aidil Zafuan Abd Razak.

Satu-satunya tonggak Pahang yang berjaya mendapat tempat dalam skuad kebangsaan kali ini adalah pemain sayap, Azamuddin Mohd. Akil, manakala pertahanan veteran, Mohd. Saiful Nizam Miswan berada dalam senarai 14 pemain simpanan.

Semua pemain yang dipanggil akan mendaftar diri untuk menjalani latihan pusat di Wisma FAM esok bagi berdepan Chelsea di Stadium Shah Alam, 21 Julai ini.

Mereka akan berangkat ke Tokyo 23 Julai untuk aksi persahabatan di sana sebelum mengakhiri persiapan kelayakan Piala Asia dengan menentang Barcelona FC, 10 Ogos.

Australia ahli baharu AFF

Posted: 09 Jul 2013 11:30 AM PDT

Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN
dayne.ghazali@utusan.com.my

KUALA LUMPUR - Australia hampir pasti bakal menjadi ahli ke-12 Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF), namun skuad Socceroos itu tidak akan menyertai Piala Suzuki AFF, sebaliknya hanya tertumpu kepada kejohanan bawah umur atau wanita.

Perkara itu didedahkan Setiausaha Agung AFF, Datuk Azzuddin Ahmad yang berkata, hasrat itu telah diminta sendiri oleh Persekutuan Bola Sepak Australia (FFA) dan tujuan mereka menyertai AFF adalah untuk tujuan meningkatkan pembangunan bola sepak di rantau ini secara bersama.

Tambahnya, semua pihak termasuk Malaysia tidak perlu memandang negatif penyertaan Australia sebagai ahli gabungan AFF yang terbaharu sebaliknya melihat apa yang boleh ditawarkan negara itu kepada kemajuan bola sepak Asia Tenggara.

Dalam masa sama, beliau menafikan khabar angin menyatakan China berminat menyertai Piala Suzuki AFF sebagai pasukan jemputan.

Surat mengenai kemasukan mereka telah saya terima di pejabat AFF dan mereka kini hanya tunggu secara rasmi untuk diterima sebagai ahli baharu AFF ke-12.

Bagaimanapun, mereka ada menyatakan permohonan untuk tidak sertai Piala AFF tetapi berhasrat untuk bertanding dalam mana-mana kejohanan peringkat bawah umur serta kategori wanita.

Mengenai China, ini pertama kali saya dengar mereka hendak sertai Piala AFF, saya sendiri rasa terkejut dan buat masa ini kami tidak pernah menerima sebarang permohonan daripada mereka," katanya yang ditemui di Wisma FAM selepas majlis perpisahannya selaku Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), semalam.

Apa yang pasti, keengganan Australia untuk menyertai Piala Suzuki AFF boleh difahami kerana mutu bola sepak Asia Tenggara masih rendah.

Tiada mana-mana pasukan dari rantau ini mampu berada sekurang-kurangnya dalam kelompok 10 teratas Asia sedangkan Australia kini berada di ranking ke-40 dunia, kedua terbaik di Asia.

Jelas sekali penyertaan dalam Piala Suzuki AFF tidak akan memberi faedah kepada Socceroos kerana mutu bola sepak mereka telah jauh meninggalkan negara-negara ASEAN dan ia memberi tamparan yang hebat kepada AFF.

Buat masa ini, pasukan senior Australia memilih untuk menyertai kejohanan Piala Asia Timur yang disertai dua gergasi Asia, Jepun dan Korea Selatan, selain Korea Utara serta China.

Begitupun seperti kata Azzuddin, kemasukan Australia boleh membawa banyak perkara positif, terutama daripada segi meningkatkan kualiti pembangunan akar umbi dengan kepakaran yang ditawarkan negara itu.

Jangan anggap kedatangan Australia sebagai satu ancaman kepada bola sepak Asia Tenggara kerana mereka boleh menjalinkan kerjasama dalam bentuk penganjuran bengkel dan seminar kepada jurulatih.

Malah, kita boleh mempelajari sesuatu daripada mereka dalam aspek pembangunan sains sukan dan menerapkannya dalam sukan bola sepak," katanya lagi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS