Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Sedia galas watak utama

Posted:

Sedia galas watak utama

Sedia galas watak utama

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my


Mohd. Arif Latif


KUALA LUMPUR - Seandainya saingan berlarutan sehingga ke permainan kelima iaitu perlawanan penentuan, pemain muda negara, Mohd. Arif Latif sedia menyahut cabaran sebagai perseorangan ketiga negara pada kelayakan Piala Thomas di Macau, bulan depan.

Empat tahun lalu, keberanian dan semangat juang yang dimiliki Arif, menjadikan dia pilihan jurulatih untuk membawa cabaran Malaysia pada pusingan akhir Piala Thomas di Jakarta, meskipun baru berusia 19 tahun ketika itu.

Biarpun permainannya belum cukup meyakinkan, namun sekali lagi keberanian dan semangat juang pemain berusia 23 itu mungkin meletakkan dia sebagai pilihan untuk mengatasi seorang lagi pemain muda negara, Liew Daren andai saingan memasuki peringkat penting.

Mungkin ini bukan kali pertama dia diberi kepercayaan beraksi pada kejohanan berpasukan prestij itu, namun ini kali pertama dia bakal memegang watak utama dan bukan sekadar memanaskan bangku simpanan seperti empat tahun lalu.

Meskipun dilabel sebagai bahagian paling lemah dalam skuad negara dan langsung tidak diberi harapan oleh peminat serta pemerhati badminton tanah air, namun kerana semangat juang tinggi, Arif langsung tidak patah semangat menerima segala kritikan.

Tegas naib juara remaja Asia 2007 itu, tanggungjawabnya adalah membantu Malaysia melepasi kelayakan Piala Thomas, maka dia akan menyiapkan diri ke tahap terbaik untuk menyumbang mata setiap kali diberi kepercayaan beraksi.

"Kemampuan saya mungkin belum meyakinkan banyak pihak tetapi saya adalah pejuang dan sebagai pejuang saya akan bermain mati-matian untuk membantu pasukan saya menang.

"Saya tidak kisah apa orang hendak kata, pada saya tanggungjawab saya adalah bermain dan saya akan bersiap untuk memastikan saya memberi permainan terbaik," katanya.

Tambahnya, ia kali kedua dia mendapat kepercayaan beraksi dalam skuad Piala Thomas, tetapi keadaan kali ini jauh berbeza dengan empat tahun lalu.

"Saya sedar, saya kena bersedia bila-bila masa untuk memainkan peranan besar, mungkin sebagai perseorangan ketiga, jadi perlu pastikan saya sentiasa dalam keadaan bersedia untuk menggalas tugas berat itu.

"Berada dalam skuad 2008 membantu saya memahami tekanan berada dalam persekitaran Piala Thomas, tetapi beraksi untuk Malaysia dalam acara berpasukan pada Sukan SEA di Jakarta tahun lalu banyak mematangkan saya, baik dari segi mental dan permainan,'' ujar Arif.

Jika pada Piala Thomas 2008 dia sekadar menjadi pemain simpanan yang langsung tidak diturunkan, namun pada Sukan SEA, November lalu Arif antara tonggak yang membawa Malaysia melayakkan diri ke fina berpasukan.

Meskipun Malaysia akhirnya kalah 1-3 kepada pasukan pilihan yang jauh lebih berpengalaman, Indonesia dalam perlawanan akhir, namun peranan yang dimainkan Arif memberi pengaruh besar dalam permainannya. Dia akur 13-21, 17-21 kepada Tony Surgiato dalam final berpasukan.

Begitupun dalam saingan individu, Arif menunjukkan semangat juang tinggi dengan mengheret jaguh Indonesia yang lebih berpengalaman, Simon Santoso beraksi dalam rubber games, sebelum kalah 11-21, 21-12, 17-21.

Menurut Arif, yang menemani jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei, Muhammad Hafiz Hashim serta Liew Daren dalam perseorangan Piala Thomas negara, tempoh kurang tiga minggu menjelang saingan di Macau adalah amat penting untuk memperbaiki sebanyak mungkin kelemahan yang ada.

"Saya gembira Hendrawan (jurulatih) juga akan bersama kami di Macau nanti. Beliau mempunyai pengaruh besar dalam permainan saya. Kami akan menggunakan tempoh kurang tiga minggu ini untuk memastikan saya berada pada tahap paling maksimum dari segi keyakinan, mental, fizikal dan permainan.

"Saya tidak akan menghampakan jurulatih dan pasukan. Menang atau kalah, saya akan memberikan yang terbaik. Sekalipun kalah, biarlah kalah selepas melawan dan menunjukkan permainan seratus peratus.

"Saya akan mendapatkan nasihat rakan-rakan senior dan abang saya juga (Mohd. Zakry Latif) untuk mendapatkan tips Piala Thomas,'' kata Arif lagi.

Full content generated by Get Full RSS.

Siasat rasuah bukan tanggungjawab FAM sepenuhnya

Posted:

Siasat rasuah bukan tanggungjawab FAM sepenuhnya

Siasat rasuah bukan tanggungjawab FAM sepenuhnya

KUALA LUMPUR - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bukan badan yang bertanggungjawab sepenuhnya untuk memerangi gejala rasuah bola sepak di negara ini, kata Setiausaha Agung FAM Datuk Azzuddin Ahmad.

Beliau sebaliknya berkata, skandal rasuah bola sepak adalah satu kesalahan jenayah dan ia adalah di bawah bidang kuasa siasatan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"FAM hanya boleh menghukum pesalah, sama ada pemain atau jurulatih, apabila mahkamah telah menjatuhkan hukuman terhadap pesalah," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau mengulas mengenai pendedahan Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim yang mendakwa sembilan anggota skuad negeri itu disyaki terbabit dalam mengatur perlawanan selepas tewas 2-7 kepada MP Muar pada aksi pertama Liga Perdana pada 9 Januari lalu.

Sehubungan itu, Azzuddin meminta semua anggota gabungannya memikirkan jalan terbaik bagi menyekat gejala rasuah bola sepak yang kembali menular.

Beliau berkata, tanggungjawab untuk memerangi gejala itu bukan hanya terletak di bahu FAM sebaliknya tanggungjawab semua anggota gabungan yang bernaung di bawah FAM.

"Saya harap persatuan negeri mahupun kelab mengambil berat tentang perkara ini bagi mengelak pemain mahupun jurulatih mereka terjebak dengan gejala itu," katanya.

Azzudin berkata, tanggungjawab persatuan dan kelab juga ialah memberi maklumat yang secukupnya kepada pasukan masing-masing tentang kesalahan melakukan jenayah rasuah bola sepak menerusi penerangan dari pihak SPRM negeri pasukan berkenaan. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Republika Online

sumber :-

Republika Online


Indonesian International Kart Prix 2012, Acara Balap Pertama PP IMI

Posted: 19 Jan 2012 05:51 PM PST

SPORTKU.COM - Indonesian Kart Prix 2012 diselenggarakan oleh Pengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia (PP. IMI), dimana IMI berkomitmen melaksanakan event2 yang berkwalitas agar melahirkan bibit-bibit pembalap Indonesia yang berprestasi International dan mendunia

Pengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia (PP IMI) Selenggarakan INDONESIAN KART PRIX 2012 Yang Diikuti Oleh Pegokart InternationalPengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia, PP IMI, INDONESIAN KART PRIX 2012, Gokart International, Sentul International Karting, Indonesian International Karting, Ricardo Gelael, Nanan Sukarna

Pengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia, PP IMI, INDONESIAN KART PRIX 2012, Gokart International, Sentul International Karting, Indonesian International Karting, Ricardo Gelael, Nanan Sukarna

Maksud dan Tujuan :

 • Even international pertama dari awal kepengurusan IMI periode 2011 â€Â" 2015
 • Melanjutkan kesinambungan event balap gokart era 80 an yang terkenal dengan tajuk Indonesian Kart Prix
 • Mengembalikan citra balap gokart di Indonesia ke dunia International guna menunjang penyelenggaraan balap gokart dunia dan F1 dimasa mendatang
 • Membentuk atlit2 muda Indonesia yang berprestasi international
 • Mempromosikan pariwisata Indonesia melalui event gokart international

Event berdampak Positif :

 • Menunjang program Ikatan Motor Indonesia (IMI) dalam pembinaan atlit2 muda berprestasi
 • Win-win solution bagi para sponsor melalui media network dan wadah pembibitan serta pembinaan yang berkesinambungan
 • Sebagai tolok ukur dan pembelajaran bagi para pegokart nasional guna mencapai prestasi yang optimal

Kriteria event :

 • International yang diikuti oleh sekitar 15 negara dari benua Eropa & Asia seperti Italia, Denmark, Perancis, Belgia, Spanyol, Inggris, Australia, Jepang, Thailand, Philipina, Singapore, Malaysia dan lainnya
 • Event yang pertama kali diikuti oleh para juara2 Dunia, Eropa & Asia dimana dilaksanakan di Indonesia sebagai bagian dari promosi olahraga bermotor nasional

Program selanjutnya :

 • Indonesian Kart Prix 2012 merupakan langkah awal bagi Ikatan Motor Indonesia (IMI) untuk melaksanakan kembali event2 yang bertaraf dunia
 • Menjaga kesinambungan balap gokart nasional serta meningkatkan kwalitas dan kwantitas event guna melahirkan bibit2 atlit olahraga bermotor yang berprestasi international dan dunia


IKATAN MOTOR INDONESIA (IMI)
Merupakan satu-satunya organisasi olahraga kendaraan bermotor yang telah diakui oleh FIA, FIM dan CIK (Induk Organisasi Olahraga Kendaraan Bermotor Dunia) serta KONI (Induk Organisasi OIah Raga Indonesia), yang berhak dan berwenang untuk mengawasi dan memimpin seluruh kegiatan perlombaan-perlombaan kendaraan bermotor di Indonesia.

Badan-badan Internasional yang merupakan induk organisasi olahraga kendaraan bermotor di dunia yang masuk induk organisasi dari IMI adalah :

 • FIA : Federation International del'Automobile
 • Induk organisasi dunia untuk olahraga mobil
 • FIM : Federation International of Motorcycle
 • Induk organisasi dunia untuk olahraga motor
 • CIK : Commission du Karting, Induk organisasi dunia untuk olahraga karting

Nanan Sukarna, Selaku Ketua Pengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia (PP IMI) Selenggarakan INDONESIAN KART PRIX 2012 Yang Diikuti Oleh Pegokart InternationalPengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia, PP IMI, INDONESIAN KART PRIX 2012, Gokart International, Sentul International Karting, Indonesian International Karting, Ricardo Gelael, Nanan Sukarna

Pengurus Pusat Ikatan Motor Indonesia, PP IMI, INDONESIAN KART PRIX 2012, Gokart International, Sentul International Karting, Indonesian International Karting, Ricardo Gelael, Nanan Sukarna

KARTING
Merupakan cabang olahraga bermotor yang sangat sesuai untuk pembinaan & pembibitan, karena merupakan cikal bakal dari semua cabang olahraga bermotor roda empat dimana umumnya dilakukan oleh para pebalap2 muda usia yang nantinya akan melanjutkan jenjang karier melalui balap mobil hingga Formula maupun rally mobil.

Adapun beberapa pebalap dunia sebesar 95% yang berasal dari balap Gokart menjadi pembalap F1 seperti halnya Michael Schumacher ; Lewis Hamilton ; Sebastian Vettel ; Fernando Alonso ; Jarno Trully, Nico Rosberg ; Jenson Button

Tampak Sean Gelael dibuntuti oleh rivalnya, Senna Sulaiman Noor saat balap di Asian Karting Open Championship (AKOC)Sean Gelael, asian karting open championship, akoc, riser corporindo, gokart, Karting, sirkuit sentul international karting, shadaff motorsport

Kejuaraan Asian Karting Open Championship (AKOC), yang diikuti oleh Sean Gelaelasian karting open championship, akoc, riser corporindo, gokart, Karting, sirkuit sentul international karting, shadaff motorsport

Full content generated by Get Full RSS.

VIDEO : Rio Haryanto Ikuti Rotax Invitational Race Malaysia Jelang GP 2

Posted: 19 Jan 2012 04:57 PM PST

SPORTKU.COM - Pembalap muda dan berprestasi andalan Indonesia, kelahiran Solo, Jawa Tengah, Rio Haryanto, mengikuti kejuaraan Rotax Invitational Race 2012 pada kelas Senior yang berlangsung di Speedway Plus Karting Circuit, Malaysia (08/01/12).

Mengendarai mobil dengan kecepatan tinggi bukanlah hal asing bagi pria berusia 18 tahun itu. Keikutsertaannya dalam ajang tersebut adalah sebagai ajang pemanasan dan latihan untuk terus membangun spirit dan mentalnya sebelum membalap di Grand Prix 2 (GP 2) pada 25 Maret mendatang.

Rio Haryanto Ikuti Rotax Invitational Race Malaysia yang berlangsung di Speedway Plus Karting Circuit, Malaysia (08/01/12), Jelang GP 2 Rio Haryanto, Rotax Invitational Race Malaysia, Speedway Plus Karting Circuit, Grand Prix 2, GP 2, video

Rio Haryanto, Rotax Invitational Race Malaysia, Speedway Plus Karting Circuit, Grand Prix 2, GP 2, video

"Kompetesinya sangat ketat sekali karena banyak pembalap-pembalap hebat dari luar, terutama tuan rumah yaitu Malaysia, mereka sangat tangguh dan ini adalah track mereka. Namun, saya tetap berusaha fight dengan mereka, tetapi saat di final saya tidak bisa finis karena di tabrak oleh pembalap malaysia." Ungkap Rio kepada Sportku.com.

Rio Haryanto Ikuti Rotax Invitational Race Malaysia yang berlangsung di Speedway Plus Karting Circuit, Malaysia (08/01/12), Jelang GP 2 Rio Haryanto, Rotax Invitational Race Malaysia, Speedway Plus Karting Circuit, Grand Prix 2, GP 2, video

Balapan gokart ini adalah tahapan yang basic untuk ke balapan Formula dan ia sudah lama tidak membalap gokart, terakhir ia balapan tahun 2008 silam. Prestasinya bermula dari kegemaran bermain go kart. Keluarganya yang menggemari dunia balap pun membuatnya mencintai olah raga lintasan itu.

"Memang ada waktu yang lengang jadi saya bisa mengikuti balap gokart ini, nanti Februari saya akan ada latihan GP 2 di Eropa. Pada tahun 2012 ini, saya mengarapkan untuk bisa performance maksimal agar dapat meraih podium hingga mengibarkan sang saka Merah Putih di kancah dunia." Lanjut Rio.

Rio Haryanto Ikuti Rotax Invitational Race Malaysia yang berlangsung di Speedway Plus Karting Circuit, Malaysia (08/01/12), Jelang GP 2 Rio Haryanto, Rotax Invitational Race Malaysia, Speedway Plus Karting Circuit, Grand Prix 2, GP 2, video

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Nainggolan: Jika Harus Pindah, Saya Akan Keluar Negeri

Posted: 19 Jan 2012 12:31 PM PST

Auzan Julikar Sutedjo - Okezone

CAGLIARI – Gelandang Cagliari, Radja Nainggolan akhirnya menjawab spekulasi soal transfer dirinya. Pemain keturunan Batak ini mengungkapkan bila bisa memilih maka tujuan karier dia berikutnya adalah klub-klub di luar Serie A.
 
Nainggolan menjelaskan alasannya pindah keluar negeri adalah mencari pengalaman baru. Pernyataan ini seolah memupus harapan Juventus yang ingin merekrutnya.
 
Pemain internasional Belgia ini mengungkapkan dirinya saat ini tengah mempertimbangkan bermain di Rusia seiring adanya tawaran dari CSKA Moskow.
 
"Rumor tetaplah rumor, tetapi saya senang nama saya ditulis di surat kabar. Saya melakukan pekerjaan yang hebat di Cagliari, tetapi jika saatnya tiba saya harus pergi, saya lebih memilih pindah keluar negeri dan mencoba pengalaman baru," kata Nainggolan seperti dilansir La Repubblica, Jumat (20/1/2012).
 
"Saya berhutang segalanya pada Cagliari. Di sini saya menemukan kedamaian, ketenangan, dan langkah besar di sepak bola Serie A," tambah Nainggolan.
 
"Saya tidak tahu banyak soal Liga Rusia, tetapi kita semua tahu di sana berlimpah uang. Dan saya yakin, beberapa tahun lagi liga mereka akan lebih kompetitif dari yang sekarang," tegas pemain berusia 23 tahun tersebut.
(auz)

Full content generated by Get Full RSS.

Iaquinta Jadi Rebutan Palermo & Parma

Posted: 19 Jan 2012 12:02 PM PST

TURIN - Palermo dan Parma menjadi klub yang dikabarkan berminat memakai jasa striker Juventus Vincenzo Iaquinta. Bianconeri sendiri memang berencana mengurangi stok bombernya yang surplus.
 
Bursa transfer Januari ini menjadi kesempatan Juve untuk 'membuang' striker-striker mereka yang tak terpakai. Selain Iaquinta, Luca Toni dan Amauri Carvalho masuk dalam daftar jual Juventus.
 
Dengan Amauri yang hampir pasti bergabung dengan Fiorentina, manajemen Juventus sekarang berharap mereka menemukan klub baru untuk Toni dan Iaquinta.
 
Iaquinta sendiri masih memiliki kontrak di Turin hingga Juni 2013 dan sejauh musim ini, dia belum memainkan satu pun pertandingan bersama Juventus di bawah asuhan pelatih Antonio Conte.
 
Awal bulan ini, agen sang pemain bersikeras bahwa kliennya hanya akan meninggalkan Turin jika ada kesepakatan permanen yang dilakukan klub peminatnya.
 
"Dia tidak ingin pindah dengan status pinjaman," kata agen Iaquinta, Andrea D'Amico kepada Mediaset Premium seperti dilansir Football-Italia, Kamis (19/1/2012). "Jika solusi yang pasti dapat ditemukan, maka hal itu dapat didiskusikan bersama Juventus," tambahnya.
 
Bomber berusia 32 tahun ini bergabung dengan Si Nyonya Tua pada musim panas tahun 2007 dari Udinese dengan nilai transfer sebesar 11 juta euro.
 
(win)

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Gubernur Riau lapor progres PON ke KONI

Posted: 19 Jan 2012 12:50 PM PST

Pekanbaru (ANTARA News) - Gubernur Riau, HM Rusli Zainal, menemui Ketua Umum KONI Pusat yang baru, Tono Suratman, di Kantor KONI Pusat, kawasan Senayan, Jakarta, untuk silaturrahmi sekaligus menyampaikan progress persiapan PON XVIII Tahun 2012 di Provinsi Riau.

"Ini pertemuan silaturrahmi karena Pak Tono baru terpilih sebagai Ketua Umum KONI Pusat, sekaligus kita menyampaikan persiapan Riau sebagai tuan rumah PON XVIII Tahun 2012 mendatang," kata Rusli melalui Kepala Kantor Penghubung Provinsi Riau, Kamis.

Gubernur Riau (Gubri) secara rinci memaparkan mengenai beberapa hal terkait penyelenggaraan Pekan Olahraga Nasional (PON).

Di antaranya mengenai target Riau selaku tuan rumah ingin menjadi juara umum.

"Namun secara rasional, Riau berharap bisa masuk tiga besar. Meskipun Riau sesungguhnya memiliki potensi untuk menjadi juara umum, apalagi dilihat dari prestasi Riau dari PON ke PON selama ini," tuturnya.

Dalam tiga PON terakhir, menurutnya, yakni pada tahun 2000, 2004, dan 2008, prestasi Riau terus mengalami peningkatan.

"Pada PON XV 2000 di Jawa Timur, Riau hanya berada diurutan 18. Nah pada PON XVI 2004 di Sumatera Selatan, prestasi Riau melejit dengan menduduki urutan 11. Bahkan di PON XVII 2008 di Kalimantan Timur, Riau berhasil masuk 10 besar di antara 33 provinsi," paparnya.

Kini, lanjutnya, dengan berposisi sebagai tuan rumah, apalagi banyak atlet Riau yang berhasil menyumbangkan emas di ajang SEA Games baru-baru, bisa saja prestasi `Bumi Lancang Kuning` semakin meninggi.

Menyangkut soal kesiapan `venues`, hotel dan moda transportasi pada saat PON nanti, Gubri memastikan tidak ada persoalan.

"Sejauh ini, persiapan sesuai rencana. Pokoknya insya Allah kami ingin menjadi tuan rumah yang terbaik. Makanya, kami juga sangat mengharapkan dukungan dari rekan-rekan pers," harapnya.

Ditanya soal adanya beberapa cabang olahraga (cabor) yang ingin digelar di provinsi di luar Riau, Gubri menegaskan, tidak perlu, karena itu bisa menjadi preseden buruk bagi penyelenggaraan PON ke depan.

"Kami tidak ingin ada preseden yang tidak baik. Saat ini Riau yang secara resmi ditunjuk menjadi tuan rumah, maka hormati jugalah kami," tegas Rusli Zainal. (M036)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2012

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full content generated by Get Full RSS.

FIFA bidik keuntungan 200 juta dari Piala Dunia 2014

Posted: 19 Jan 2012 08:55 AM PST

Ilustrasi - FIFA (FOTO ANTARA News)

Berita Terkait

Rio de Janeiro (ANTARA News) - Badan pengelola sepak bola dunia FIFA berharap bisa mencapai keuntungan sebesar 200 juta dolar AS (155 juta euro) selama Piala Dunia 2014 di Brazil, Sekretaris Jenderal FIFA Jerome Valcke mengatakan, Kamis.

"Piala Dunia 2014 akan menghasilkan 3.500 juta dolar AS, sementara pengeluaran pada periode yang sama akan mencapai 3.300 juta dolar AS. Karena itu FIFA akan mencapai hasil positif sebesar 200 juta dolar AS," Valcke memperkirakan, lapor AFP.

Angka ini di bawah estimasi 4.100 juta dolar AS yang dihasilkan selama Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan.

"Delapan puluh persen dari uang yang kita terima kembali ke sepak bola dalam bentuk bantuan keuangan," kata Valcke, yang sedang melakukan kunjungan pertamanya dari enam kunjungan yang direncanakan tahun ini untuk memeriksa kemajuan dari persiapan untuk turnamen 2014.

Valcke menyatakan keyakinannya bahwa semua 12 stadion akan siap meskipun ada penundaan yang menyebabkan klaim oleh mantan pemenang Piala Dunia Romario bahwa dua dari 12 venue tersebut mungkin harus dibuang.

Valcke mengatakan: "Jika Anda bertanya kepada saya:"Apakah Brazil siap? Apakah akan siap untuk 2014?, mereka tidak punya pilihan."

Ditanya apakah Brazil akan mampu bermain setidaknya satu pertandingan di Stadion Maracana, Valcke mengatakan: "Ini akan menjadi mungkin jika Brazil mencapai final. Ini adalah motivasi yang baik."

Rio de Janeiro akan menjadi tuan rumah empat pool pertandingan tetapi tidak ada yang menampilkan Brazil dan apapun posisi mereka setelah fase grup, tuan rumah tidak akan bermain salah satu putaran selanjutnya di Maracana, kecuali mereka mencapai final. (A026)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2012

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


4,440 pemain gegar Putrajaya

Posted:

4,440 pemain gegar Putrajaya

4,440 pemain gegar Putrajaya

KOMPLEKS Futsal 1Malaysia, Presint 18 Putrajaya sudah bersedia menerima kehadiran semua pasukan dan pemain yang akan mengambil bahagian pada Kejohanan Futsal 1Malaysia Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 yang akan membuka tirainya hari ini.

Semua kemudahan yang diperlukan untuk mementaskan kejohanan berprestij itu sudah siap dipasang manakala beberapa petugas lain sedang sibuk menyiapkan pentas serta menyusun meja dan peralatan lain.

Khemah-khemah untuk kejohanan tersebut juga telah siap dipasang oleh pihak pengajur bagi kemudahan peserta dan pengunjung yang akan membanjiri Kompleks Futsal berkenaan bermula hari ini hingga Ahad.

Beberapa pasukan khususnya dari luar Kuala Lumpur sudah mula tiba semalam dan mereka tidak melepaskan peluang untuk meninjau gelanggang pertandingan.

Kejohanan Futsal 1Malaysia Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 anjuran Kementerian Belia dan Sukan itu akan menghimpunkan sebanyak 444 pasukan lelaki dan wanita yang mewakili 222 kawasan Parlimen di seluruh negara.

Johan kategori lelaki akan membawa pulang wang tunai RM20,000 manakala wanita akan menerima RM10,000.

Full content generated by Get Full RSS.

Piala Thomas tak jejas Chong Wei

Posted:

Piala Thomas tak jejas Chong Wei

Piala Thomas tak jejas Chong Wei


CHONG WEI akan mengetuai cabaran negara pada kempen Piala Thomas di Macau bulan depan.


PENYERTAAN jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei dalam skuad Piala Thomas tidak akan mengganggu persediaan pemain No. 1 dunia itu untuk menghadapi Sukan Olimpik London pada Julai depan.

Sebaliknya, Setiausaha Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Ng Chin Chai berkata, penyertaan Chong Wei pada kejohanan Piala Thomas di Macau bulan depan merupakan sebahagian daripada program latihan yang disusun untuknya.

"Menyertai Piala Thomas akan membantu persiapan beliau menghadapi Sukan Olimpik," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata, keputusan tersebut dibuat oleh Exco BAM dalam mesyuarat minggu lalu dan nama Chong Wei juga telah didaftar untuk kejohanan Piala Thomas.

Beberapa pihak sebelum ini mempersoalkan penglibatan atlet harapan negara itu dalam kejohanan Piala Thomas apabila fokus utama beliau adalah untuk meraih pingat emas di London nanti.

Skuad Piala Thomas negara kali ini turut dikatakan lemah dan berkemungkinan tidak mampu untuk melepasi pusingan kelayakan.

Barisan negara yang bakal menggalas cabaran di Macau nanti termasuk pemain perseorangan Muhammad Hafiz Hashim, Liew Daren dan Mohd. Arif Abdul Latif serta pasangan beregu Koo Kien Keat-Tan Boon Heong, Goh V. Shem- Lim Khim Wah dan Hoon Thien How-Teo Kok Siang.

Menurut Chin Chai, Chong Wei mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat persediaan ke Olimpik, malah bilangan kejohanan lain yang bakal disertainya akan dikurangkan.

"Kami di BAM akan melakukan segala-galanya untuk menyediakannya (Chong Wei) bagi menghadapi Sukan Olimpik," katanya.

Selain membantu skuad Piala Thomas negara, Chong Wei akan turut menyertai kejohanan Seluruh England pada Mac depan.

- Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Parlimen Mukah mengidamkan gelaran juara

Posted:

Parlimen Mukah mengidamkan gelaran juara

Parlimen Mukah mengidamkan gelaran juara


BARISAN pemain Parlimen Mukah mahu membuktikan kejaguhan mereka pada Futsal 1Malaysia yang akan membuka tirainya di Putrajaya, hari ini.


AWAS mana-mana pasukan, Parlimen Mukah sudah bersedia untuk muncul juara! Demikian laungan awal kedua-dua pasukan lelaki dan wanita dari Parlimen Mukah, Sarawak yang berazam mahu menyapu bersih kedua-dua kategori berkenaan pada Kejohanan Futsal 1Malaysia Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 yang akan membuka tirainya di Kompleks Futsal 1Malaysia, Presint 18 Putrajaya hari ini.

Pengurus pasukan, Royston Valentine, 26, berkata, misi 'serampang dua mata' pasukannya pada kejohanan kali ini bukan sekadar 'omong kosong' semata-mata kerana kedua-dua pasukan itu telah bersama-sama menjalani latihan keras sejak empat bulan lepas.

Menurutnya, pasukan Mukah Boys yang diperkuatkan dengan sentuhan pemain berbakat, Timothy Sylvester dan Mohd. Safiq Mahmud pastinya mahu membuktikan kemenangan mereka di peringkat Parlimen pada Ogos tahun lepas bukan semata-mata kerana nasib.

Selain itu katanya, pasukan Mukah Girls yang menjalani latihan bersama-sama pasukannya juga dilihat berpeluang cerah untuk menghadirkan sesuatu kali ini.

"Malah, latihan keras bersama pasukan lelaki dilihat mampu memantapkan lagi corak taktikal pasukan wanita kami supaya beraksi dengan lebih pantas dan memiliki kawalan bola yang baik.

"Kesemua pasukan pastinya berazam mahu muncul juara dan begitu juga kami, justeru adalah sesuatu yang lebih istimewa jika kedua-dua pasukan kami muncul juara kategori lelaki dan wanita," katanya kepada Kosmo!

Royston berkata, corak persembahan pasukannya juga masih kekal menjadi rahsia dan enggan mendedahkan strategi pasukannya.

"Biarlah ia menjadi 'rahsia kerajaan', jika mahu mengetahui bagaimana kami beraksi, jangan lupa saksikan nanti," katanya berteka-teki.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


Crouch Cukur di Bekas Lokasi Kerusuhan

Posted: 18 Aug 2011 06:12 AM PDT

LONDON, KOMPAS.com — Penyerang Tottenham Hotspur, Peter Crouch, memangkas rambutnya di tempat cukur milik Aaron Biber, yang menjadi korban penjarahan dalam kerusuhan London, pekan lalu. Menurut Telegraph, tempat cukur ini memang langganan Crouch.

Biber adalah pria berusia 89 tahun dan telah menekuni profesi itu di tempat tersebut selama 40 tahun. Ketika kerusuhan terjadi, tempat usahanya menjadi korban.

Penjarah masuk dengan memecahkan kaca jendela dan mengambil pengering rambut. Sebuah foto Crouch yang dibubuhi tanda tangan pemain itu luput dari penjarahan.

Biber tidak punya asuransi dan tak mampu memperbaiki kerusakan tokonya. Sejumlah orang kemudian menggelar kampanye "Ayo Bantu Aaron supaya Terus Mencukur" untuk menggalang dana yang, menurut Telegraph, terkumpul sampai 35.000 poundsterling atau sekitar Rp 493 juta.

Menurut Crouch, ia sebetulnya mengunjungi Biber untuk melihat keadaan dan membantu kampanye pengumpulan dana. Namun, menurutnya, ia kemudian berpikir tak ada salahnya meminta bantuan Biber merapikan rambutnya.

"Aku tak berharap potong rambut, tetapi aku perlu dan berada di tempat cukur. Jadi, aku pikir, 'Kenapa tidak?'," ujar Crouch.

"Sedih melihat apa yang telah terjadi kepadanya dan banyak pebisnis dan orang lain, setelah masalah yang terjadi baru-baru ini. Namun, senang melihat respons yang ditunjukkan begitu banyak orang."

"Dari obrolan bersama Aaron, tak perlu diragukan bahwa ia adalah pendukung setia 'Spurs' dan tempat cukurnya bisa ditempuh berjalan kaki dari stadion. Jadi, kami harus membantunya."

"Klub melakukan banyak hal bagus di komunitas ini dan ini adalah sesuatu yang akan terus kami lakukan untuk membantu memulihkan Tottenham dari apa yang telah terjadi," tuturnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Arema Kontrak 18 Pemain

Posted: 18 Aug 2011 03:54 AM PDT

MALANG, KOMPAS.com Persiapan terus diintesifkan Arema Malang menjelang deadline assessment PSSI untuk ikut kompetisi level satu Liga Indonesia. Hingga Kamis (18/8/2011), sudah 18 pemain dikontrak.

"Kami masih butuh sedikitnya tujuh pemain lagi di pelbagai posisi karena target kami minimal memiliki 25 pemain," kata Media Officer Arema Singo Edan Malang, Sudarmaji.

Pemain yang sudah resmi dikontrak adalah Kurnia Mega, Dian Agus, Ajisaka, Purwaka, Waluyo, Zulkifli, Beny, Leonard, Bustomi, Revi, Sunarto, Alfarizi, Hendro, Siswanto, Dendy, Musafri, Saktiawan Sinaga, dan Arif Suyono.

Sudarmaji tidak bersedia membeberkan nilai kontrak dan masa kontrak para pemain itu dengan alasan untuk menjaga komitmen bersama. Hanya untuk Saktiawan Sinaga, mantan striker timnas dan Semen Padang, dikontrak untuk tiga  tahun.

Adapun untuk pemain asing, klub kebanggaan genaro Ngalam (orang Malang) ini masih menunggu regulasi dari PSSI. Arema kini sudah berbicara dengan dua pemain Singapura. "Pemain asing yang sangat kami butuhkan itu adalah untuk posisi striker dan stopper," katanya.

Jika PSSI membatasi setiap klub hanya boleh memiliki tiga pemain asing, berarti Arema masih membutuhkan empat pemain lokal. Menurut Sudarmaji, Arema terus memburu pemain tim nasional.

Beberapa pemain tim nasional yang sudah didekati Arema adalah striker Christian Gonzales, gelandang M Ridwan, dan striker Boas Salossa.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPAS.com - Olahraga

sumber :-

KOMPAS.com - Olahraga


Tim Pendaki Gunung Vinson Massif Tiba di Indonesia

Posted: 19 Jan 2012 02:04 PM PST

Tim Pendaki Gunung Vinson Massif Tiba di Indonesia

Wisnu Aji Dewabrata | Robert Adhi Ksp | Kamis, 19 Januari 2012 | 22:04 WIB

JAKARTA, KOMPAS.com — Tim pendakian Seven Summits yang baru menaklukkan puncak Gunung Vinson Massif (4.987 meter di atas permukaan laut) yang terletak di Antartika telah tiba di Indonesia dengan selamat dan mengadakan jumpa pers, Kamis (19/1/2012).

Seperti diberitakan, tim pendaki yang terdiri dari lima anggota organisasi pecinta alam Wanadri mencapai puncak Vinson Massif pada Sabtu (7/1/2012) dini hari WIB. Tim tersebut telah menaklukkan enam puncak gunung, yaitu Carstensz Pyramid atau Ndugu-Ndugu di Papua, Kilimanjaro di Tanzania, Elbrus di Rusia, Denali atau McKinley di Amerika, dan Aconcagua di Argentina.

Pendaki yang telah tiba di Indonesia adalah Ardhesir Yaftebbi, Nurhuda, dan Iwan Irawan. Mereka tiba pada Rabu (18/1/2012). Dua pendaki lainnya, yaitu Fajri Al Luthfi dan Rimbawan, serta manajer tim, Galih Donikara, menyusul tiba di Indonesia pada Kamis.   

Ketua tim ekspedisi Seven Summits, Endriartono Sutarto menuturkan, keberhasilan menaklukkan enam puncak gunung menjadi penyemangat untuk menyelesaikan puncak gunung terakhir, yaitu Gunung Everest (gunung tertinggi di dunia dengan ketinggian 8.850 meter di atas permukaan laut) .

Ardhesir Yaftebbi menuturkan, kesulitan menaklukkan Gunung Vinson Massif adalah letaknya yang sangat jauh. Cuaca yang dihadapi juga sangat ekstrem dengan suhu terendah mencapai  minus 80 derajat celsius.

Dalam jumpa pers diputar film dokumentasi pendakian ke Vinson Massif yang menunjukkan ganasnya medan di Antartika. Para pendaki tampak membawa ransel seberat 15 kilogram dan masing-masing menarik kereta luncur berisi perlengkapan yang beratnya 20 kilogram.

Full content generated by Get Full RSS.

Marion Bartoli "Dilarang" ke Olimpiade

Posted: 19 Jan 2012 02:04 PM PST

Marion Bartoli "Dilarang" ke Olimpiade

A. Tjahjo Sasongko | A. Tjahjo Sasongko | Kamis, 19 Januari 2012 | 22:04 WIB

KOMPAS/AGUS SUSANTO

Petenis Perancis, Marion Bartoli

MELBOURNE, Kompas.com - Petenis Perancis, Marion Bartoli mengaku sangat sedih karena tidak bisa membela negaranya dalam pertandingan tenis Olimpiade musim panas di London, Juli mendatang.

Bartoli merupakan petenis utama Perancis dan saat ini menempati peringkat 9 dunia.  Namun untuk bermain di Olimpiade ia harus memenuhi syarat dari federasi tenis internasional (ITF) yaitu  memiliki hubungan baik dengan federasi tenis negaranyal dan pernah memperkuat tim Piala Fed setidaknya dua kali dalam empat tahun terakhir.

Kedua hal ini tidak bisa dipenuhi Bartoli. Ia memiliki sejarah konflik dengan federasi tenis negaranya berkaitan dengan keinginannya untuk tetap dilatih ayahnya meski bergabung dengan tim Piala Fed. Tahun lalu, kapten tim Piala Fed Perancis, Nicolas Escude terpaksa mencoret nama Bartoli karena tidak cocok dengan gaya Bartoli dengan pelatihnya.

Bartoli sendiri berharap ada pengecualian dari pihak ITF. Namun ia mengakui sangat pesimistis dengan hal ini namun tidak ingin repot-repot membawa masalah ini ke pengadilan arbitrase olah raga.

"Saya sangat kecewa," kata Bartoli usai menyisihkan Jelena Dokic di babak kedua Australia Terbuka, Kamis (19/1).  "Jujur saja saya merasa memiliki peluang besar meraih medali di Olimpiade. Terutama karena bermain di lapangan Wimbledon, ajang di mana saya cukup berhasil pada masa lalu," kata Bartoli.

Bartoli lolos ke final Wimbledon 2007 sebelum dikalahkan Venus Williams di final. "Sebenarnya saya malas berbicara mengenai hal ini, karena hanya membuat saya merasa tidak senang."

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi sport.okezone.com

sumber :-

Sindikasi sport.okezone.com


Hill Sambut Baik Kembalinya GP Bahrain

Posted: 19 Jan 2012 01:14 AM PST

A. Firdaus - Okezone

LONDON - Mantan juara dunia Formula One (F1) Damon Hill kembali berkomentar tentang dunia yang dulu pernah digelutinya. Kali ini dia mendukung kembalinya Grand Prix Bahrain yang bakal digelar kembali tahun ini.
 
Meski dibayang-bayangi pascakerusuhan di negara teluk tersebut, namun panitia lomba tetap menggelar balapan di Bahrain, tahun ini. Tepatnya di bulan April 2012 nanti. Tapi bagi Hill, dia sangat antusias jika balapan di Bahrain tetap digelar.
 
"Saya tidak suka melihat orang tertembak dan brutal. Saya frustrasi tahun lalu bahwa Formula One tidak mengangkat suaranya terhadap apa yang terjadi. Tapi banyak yang berubah di sana (Bahrain) sejak kejadian itu," ungkap Hill, seperti disitat Crash, Kamis (19/1/2012).
 
Bahkan Hill yakin, setelah situasi mereda para pihak yang terkait di F1 merasakan kerinduan membalap atau menonton balapan di Bahrain. Dia juga mencontoh tentang kerusuhan di Inggris, di mana tidak lama kemudian mereda.
 
"Jelas bahwa situasi di Bahrain lebih baik dan saya tidak berpikir ada orang yang ingin kembali ke Bahrain jika ada yang menderita hanya karena Grand Prix. Saya percaya mereka membuat perubahan yang lebih baik," sambungnya.
 
"Kali ini, Formula One bisa datang ke Bahrain dengan hati nurani yang bersih dan tidak hanya sebagai alat untuk menutup-nutupi saja," ajaknya.
(fir)

Full content generated by Get Full RSS.

Sengit, Spurs Benamkan Magic

Posted: 19 Jan 2012 12:31 AM PST

A. Firdaus - Okezone

ORLANDO – Akhirnya, San Antonio Spurs berhasil meraih kemenangan pasca ditaklukan Miami Heat. Korban Spurs kali ini adalah Orlando Magic setelah melewati pertarungan sengit, 85-83 untuk keunggulan Spurs.
 
Pada pertandingan yang digelar di Amway Center, markas Orlando, Spurs sejujurnya tertinggal di kuarter pertama setelah tuan rumah berhasil unggul dengan skor 19-13. Sedangkan di kuarter kedua Spurs balik memimpin dengan skor 24-21, tapi total poin di paruh pertama, Magic tetap unggul 40-37.
 
Pada kuarter ketiga, Spurs kembali memimpin tapi tak mengubah keunggulan Magic dengan skor tipis 58-57. Di kuarter ini, Spurs mengumpulkan 20 poin, sementara Magic hanya meraup 18 poin.
 
Pada kuarter terakhir, pertandingan semakin sengit dan Spurs yang tertinggal sebelumnya memaksa Magic untuk overtime dengan keadaan 75-75. Dan, tambahan 10 angka di overtime membawa kemenangan Spurs menjadi 85-83.
 
Tony Parker menjadi pahlawan keunggulan Spurs di pertandingan kali ini dengan menyumbang 25 poin, tujuh kali rebound, dan menyumbang sembilan assist. Di kubu tuan rumah, sumbangan Dwight Howard dengan 24 angka, 25 kali rebound, dan sebuah assistnya tak mampu membawa kemenangan bagi timnya.


Hasil NBA Kamis (19/1/2012) WIB:
Philadelphia vs Denver 104-108
Washington vs Oklahoma City 105-102
New Jersey vs Golden State 107 – 100
New York Knicks vs Phoenix 88-91
Boston vs Toronto 96 -73
Atlanta vs Portland 92-89
Minnesota vs Detroit 93 -85
New Orleans vs Memphis 87-93
Sacramento vs Indiana 92 – 88
La Clippers vs Dallas 91-89
(fir)

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Republika Online

sumber :-

Republika Online


Timnya Menang 5-4, Pelatih Persela Kesal

Posted: 19 Jan 2012 12:34 AM PST

REPUBLIKA.CO.ID, JAYAPURA - Pelatih Persela Lamongan, Miroslav Janu, menilai lini pertahanan timnya dan Persidafon tampil kurang rapat. Alhasil, total sembilan gol tercipta dalam laga Liga Super Indonesia (ISL) di stadion Mandala Jayapura pada Rabu (18/1) lalu tersebut.

"Pemain belakang kami dan Persidafon tampil sangat buruk dalam laga. Beruntung kami berhasil menang dengan skor 5-4 atas tim tuan rumah," kata Janu, di Jayapura, Kamis.

Sejak awal pertandingan, kerapuhan lini belakang kedua tim sudah terlihat. Tuan rumah Persidafon sudah membuat gol ketika laga baru berjalan empat menit. Saat Persela keluar menyerang, mereka langsung berhasil menyamakan kedudukan menit sebelas dan berbalik unggul 3-1 hanya dalam tempo 19 menit laga berjalan.

"Laga ini harus jadi evaluasi tim, terutama lini belakang. Lihat saja, kami sudah unggul 3-1, tapi langsung disamakan jadi 3-3,'' keluh Janu. ''Itu dibabak pertama saja sudah enam gol.''

Tambahan tiga gol di babak kedua semakin membuktikan lemahnya koordinasi lini belakang kedua tim. Ketiga gol itu masing-masing dua gol untuk Persela Lamongan dan satu gol bagi Persidafon.

Full content generated by Get Full RSS.

Diego Forlan Batal Tampil

Posted: 19 Jan 2012 12:10 AM PST

REPUBLIKA.CO.ID, ROMA - Diego Forlan, striker asal Uruguay, harus kembali bersabar untuk kembali memperkuat Inter Milan. Forlan rencananya akan diturunkan dalam laga Piala Italia lawan Genoa pada Kamis (19/1) ini. Tapi sayang, cedera memaksanya menunda penampilannya bersama Inter Milan.

Forlan mengalami cedera paha saat menggelar sesi latihan pada Rabu (18/1). Padahal Claudio Ranieri, manajer Inter Milan, berencana menurunkannya malam ini.

Ranieri sebelumnya sudah mencoba menurunkan Forlan dalam derby della madonnina lawan AC Milan pada Ahad (15/1). Forlan, yang baru pulih dari cedera lutut kiri, turun beberapa saat jelang pertandingan berakhir. Striker gaek berusia 32 tahun itu turun menggantikan Giampaolo Pazzini pada menit 90.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Berita Harian: Sukan

sumber :-

Berita Harian: Sukan


'Fikir BAM'

Posted: 18 Jan 2012 04:44 PM PST

Sukan

CHONG Wei menunjukkan Autobiografi 'Dare To Be A Champion' dan komik 'Jejak Libasan Jaguh' yang dilancarkan di Sport Arena@ Sentosa, semalam.

CHONG Wei menunjukkan Autobiografi 'Dare To Be A Champion' dan komik 'Jejak Libasan Jaguh' yang dilancarkan di Sport Arena@ Sentosa, semalam.

Zolkples minta badan induk gugur Chong Wei dari skuad Piala Thomas

BELUMPUN halangan berduri di Macau ditempuhi tetapi Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sudah berdepan 'gelora' dalam menyentuh episod kelayakan Piala Thomas skuad negara dan penyertaan Lee Chong Wei pada saingan piala berprestij itu bulan depan.

Semalam, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong terus terang minta badan induk itu tidak menyenaraikan pemain nombor satu dunia dalam skuad ke Macau, sebaliknya mahu jagoan itu memberi fokus kepada buruan pingat emas Sukan Olimpik di London, Julai ini. Chong Wei pula tidak kisah jika diminta membantu pasukan negara walaupun hakikatnya pengkritik sudah mula bicara peluang pasukan lelaki mara ke pusingan akhir di China, Mei ini amat tipis berpandu kepada kekuatan menyeluruh.

Artikel lain:

Full content generated by Get Full RSS.

Perlis syak 9 pemain terbabit rasuah

Posted: 18 Jan 2012 04:36 PM PST

Sukan

PERSATUAN Bola Sepak Perlis (PFA), semalam mendedahkan bukan hanya seorang pemain tetapi sembilan anggota skuad Liga Perdana Perlis disyaki terbabit dalam mengatur keputusan perlawanan gara-gara tewas mengejut 2-7 kepada MP Muar pada aksi pertama 9 Januari lalu.

Pendedahan itu diumumkan Presiden PFA, Datuk Seri Shahidan Kassim yang menyuarakan semua pemain skuad Singa Utara itu membabitkan pemain lama dan baru menyertai skuad berkenaan pada kempen Liga Malaysia musim ini.

"Apa yang paling mengejutkan suspek ejen bookie terbabit dikatakan turut menawarkan wang sebanyak RM100,000 kepada seorang tonggak importnya, tetapi dia menolak tawaran lumayan itu. "Kami tidak menolak kemungkinan pemain lain termasuk yang disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga turut ditawarkan jumlah sama seperti pemain import itu," katanya di sidang media khas di Kangar, semalam.

Shahidan berkata, berikutan laporan yang cukup mengejutkan itu, PFA membuat laporan polis dan SPRM di Kangar pada 11 Januari lalu.

Apa pun, beliau menambah setakat ini PFA belum dihubungi Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menjelaskan isu itu dan berharap badan induk itu memberin perhatian serius terhadap isu rasuah bola sepak.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

snow

fikir2 ba kalau mahu buat sesuatu 2. susah budak2 ni

Khirol

Masalah rasuah atau team Perlis memang tak perform? Takkan kalah ajer dah kata rasuah??

meli

Kempen Liga M baru jer mula.. 2 3 perlawanan, dah ada berita2 rasuah...apa kebenda nie..camna sukan bolasepak nak maju nie... LU PIKIR LA SENDIRI

skywalker

apa nak jadi ngan shaidan kasim ni, masalah sana sini, KOAM dengan doping issue, Bola sepak Perlis dgn rasuah...

Oii la manusia

Manusia la ne tak makan rasuah x kaya la..
Banyak dah yg dok tengok 'fixed income' bape je tapi dalam masa singkat leh jati jutawan,billiowan,hartawan,biniwan,gundikwan n macam2 -wan lagi. Apa pun org yang macam ne dipuja dan disanjung tinggi... biasa la akhir zaman dah.. munafik dan kafir mengguasai dunia dan pentadbirannya ...
munafik=kafir=ahli neraka jahannam

Hanielhf

Pemain tak boleh disalahkan 100 peratus.. Pengurusan bolasepak Perlis mesti sangat bermasalah..


Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS