Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Tony, Kamarudin beli QPR

Posted:

Tony, Kamarudin beli QPR

Tony, Kamarudin beli QPR

Oleh Khairuddin Mohd. Amin
sukan@utusan.com.my


Tony Fernandes


KUALA LUMPUR – Tune Sport Sdn. Bhd. yang diterajui oleh Tan Sri Tony Fernandes dan Datuk Kamarudin Meranun, semalam membeli kelab bola sepak Inggeris, Queens Park Rangers (QPR).

Syarikat Malaysia itu membeli 66 peratus kepentingan Bernie Ecclestone dalam kelab bola sepak itu pada harga yang tidak didedahkan.

Pembelian tersebut menyaksikan Tune Sports menjadi syarikat Malaysia pertama memiliki pasukan Liga Perdana Inggeris.

Pembelian itu juga menyaksikan Tony kini adalah pengerusi baru dan Kamarudin ahli lembaga pengarahnya manakala keluarga Mittal mengekalkan 33 peratus kepentingan kelab itu.

Kamarudin berkata, antara faktor QPR dipilih ialah kelab itu baru sahaja dinaikkan ke Liga Perdana dan berpangkalan di London.

"Kami akan membina pasukan ini. Kami mahu melibatkan diri dengan kelab ini.

"QPR menawarkan potensi yang baik kerana ia mempunyai pemain dan pengurus yang baik. Beri mereka peluang," katanya kepada Utusan Malaysia, semalam.

Tony dan Kamarudin menguasai 75 peratus dalam Tune Sports manakala baki 25 peratus dimiliki oleh Ruben Gnanalingam.

Hasrat Tony dan Kamarudin untuk memiliki kelab Liga Perdana bukan baru dan pada tahun lalu beliau terlepas peluang untuk memiliki West Ham, yang merupakan pasukan kegemarannya kepada David Sullivan dan David Gold.

Menurut Kamarudin, selain mengetengahkan syarikat Malaysia di arena antarabangsa, sukan bola sepak tempatan juga boleh meraih manfaat daripada pembelian QPR itu.

"Pelbagai cara boleh dilakukan pada masa depan yang antaranya ialah dalam bentuk kerjasama dan juga mungkin mewujudkan akademi bola sepak," jelas beliau.

Sementara itu, Tony, yang menganggapnya seorang peminat West Ham dalam laman sosial Twitter seperti dipetik AFP berkata, beliau sejak sekian lama memegang satu 'tempat lembut' bagi QPR yang digelarnya sebagai sebuah 'berlian mentah'.

"Rangers merupakan salah sebuah pasukan pertama yang saya tonton ketika kecil di Loftus Road. Saya sentiasa mahu terlibat dalam bola sepak dan tarikan kelab London seperti QPR ialah peluang yang terlalu bagus untuk ditolak. QPR ialah sebuah berlian mentah dan semoga saya mampu menyumbangkannya menjadi berlian," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pandelela tamatkan kemarau pingat Universiade

Posted:

Pandelela tamatkan kemarau pingat Universiade

Pandelela tamatkan kemarau pingat Universiade

Oleh Dayne Azmin


Pandelela Rinong menghadiahkan pingat perak buat kontinjen negara pada Universiade 2011, semalam. Gambar kecil, Pandelela bersama pingat perak yang dimenanginya dalam acara terjun 10 meter papan anjal.


SHENZHEN – Selepas tujuh hari menanti pingat pertama, ratu terjun negara, Pandelela Rinong semalam menghadirkan kegembiraan buat kontinjen negara apabila meraih pingat perak pada Sukan Universiti Dunia (Universiade 2011).

Melalui catatan 381.75 mata, Pandelela berjaya menepati ramalan yang disandarkan kepada dirinya untuk muncul sebagai atlet pertama menjadi penyumbang pingat dalam acara terjun 10 meter papan anjal.

Tempat pertama menjadi milik penerjun Mexico yang juga bekas juara dunia, Paolo Espinoza, yang mengatasi Pandelela dengan kelebihan 3.50 mata, sementara penerjun tuan rumah serta pemenang pingat emas Olimpik 2008, Wang Xin tempat ketiga dengan mengutip 370.55 mata.

Jika tidak sedikit kesilapan pada terjunan kedua dengan pungutan 65.25 mata, mungkin pingat perak yang dimiliki oleh Pandelela adalah emas.

Tanpa kelibat juara dunia 2011, Chen Ruolin dan naib juara dunia, Hu Yadan dari China, saingan sebenar atlet dari Sarawak itu datangnya daripada Espinoza.

Selain Wang Xin, tuan rumah yang menurunkan Chen Ni ternyata gagal mempamerkan terjunan sempurna untuk menyaingi Pandelela dan Espinoza.

Bagaimanapun, prospek Pandelela untuk menggapai pingat cemas seketika apabila berada di tempat kelima selepas dua terjunan, namun kembali mendapat rentak pada aksi ketiga dengan kutipan 78.40 mata.

Dia akhirnya dapat menampilkan terjunan terbaik pada percubaan keempat dengan mengutip 84.80 mata untuk berada tangga kedua menghampiri kedudukan Espinoza.

''Ini adalah catatan mata terbaik saya dalam mana-mana kejohanan dan markah saya dapat pada lompatan kelima, 84.80 adalah tertinggi yang saya pernah dapat.

''Saya cukup berpuas hati kerana persembahan di Universiade jauh lebih baik daripada Shanghai (kejohanan dunia) baru-baru ini," katanya. – Utusan

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Timnas senior ditahan 1-1 lawan U-23

Posted: 18 Aug 2011 12:01 PM PDT

Wim Rijsbergen (ANTARA/Puspa Perwitasari)

Berita Terkait

Video

Solo (ANTARA News) - Tim Nasional Senior Indonesia ditahan imbang yuniornya Usia 23 (U-23) dengan skor 1-1, pada pertandingan sepak bola uji coba di Stadion Manahan Solo, Kamis malam.

Pertandingan antara Firman Utina dan kawan-kawan melawan timnas U-23 yang disaksikan sekitar 24.000 penonton yang memadati Stadion Manahan Solo, berjalan seru dan kedua kesebelasan menampilkan pemainan teknik tinggi.

Timnas senior pada babak pertama langsung mengambil inisiatif serangan melalui kerja sama Christian Gonzales, Boaz Salossa, M Ilham, dan M Ridwan. Mereka sering membahayakan pertahanan U-23 yang dikapteni Yongki Ariwibowo.

Peluang timnas senior pada menit 13 melalui sundulan kepada Hamka Hamsah, tetapi bolanya tipis di atas mistar gawang U-23 yang dijaga oleh Andritany Adyaksa yang bermain cemerlang.

Bahkan, pemain depan timnas senior Boaz Salossa yang berhasil lolos dari kawalan pemain barisan belakang lawan pada menit 16, tendangan kerasnya juga tipis di atas mistar gawang Andritani.

Sebaliknya, Timnas U-23 yang melakukan serangan balik, bola mengalir melalui sayap kiri pemain Septia Hadi dan Yongki. Kedua pemain itu melakukan kerja sama dengan umpan-umpan terobosan sehingga Septia Hadi yang berhasil meloloskan diri dari penjagaan pemain lawan langsung melakukan tembakan ke gawang tim senior.

Septia Hadi dengan tendangan keras ke arah pojok gawang Timnas senior merobek jala Kurnia Meiga, sehingga mengubah kedudukan menjadi 0-1 untuk U-23.

Ketinggalan 0-1, Firman Utina dan kawan kawan langsung meningkatkan tempo permainan melakukan serangan baik melalui pemain sayapnya kiri M Ridwan dan kanan yakni M Ilham. Tetapi, serangan timnas senior selalu berhasil digagalkan pemain pelakang U-23 di bawah koordinasi Badurrahman yang bermain cemerlang.

Peluang timnas senior yang dibangun melalui Gonzales dan Boaz Salossa, pada menit 30 sebetulnya terjadi gol. Tetapi, gol tendangan Boas itu dianulir oleh wasit, karena sebelumnya terjadi off side, sehingga kedudukan tidak berubah tetap 0-1 untuk U-23.

Timnas memasuki babak kedua mengganti semua pemain atau sesuai instruksi pelatih Wim Rijsbergen, yakni akan menurunkan seluruh pemainnya untuk melihat perkembangan timnya. Lini depan diisi Irfan Bachdim, Bambang Pamungkas, Ferdinan/Arif Suyono, Oktavianus Maniani, kemudian Haryono, Benny Wahyudi, Gunawan Cahyo, Wahyu Wijiastanto, Supardi, termasuk kiper I Made Wirawan.

Timnas senior yang menggantikan sebelas pemain tersebut terus melakukan penyerangan ke pertahanan U-23, tetapi karena solidnya barisan belakang tim yang dipersiapkan untuk SEA Games itu, bola berhasil digagalkan.

Timnas U-23 pada menit 50 juga menggantikan empat pemainnya yakni Dendi diganti Ramdhani Letaluhu, Zulham/Johan, Yongki/ Jajang Mulyana, dan Nanak Wahyu/ Diego Michiels. Pergantian tim yunior itu, untuk menambah daya serangan ke gawang timnas senior.

Namun, timnas senior justru terus menekan ke pertahanan U-23 untuk mengejar ketinggalan gol. Kerja keras timnas senior baru membuahkan hasil dengan mendapat hadiah pinalti akibat salah satu pemain U-23 menyentuh bola dengan tangan di kotak pinalti, pada menit 59.

Bambang Pamungkas tidak menyia-nyiakan peluang tendangan pinalti tersebut, dengan tendangan menyusur tanah ke arah kiri gawang mengecoh kiper Andritani, sehingga kedudukan berubah menjadi sama kuat 1-1.

Timnas U-23 kemudian melakukan pergantian empat pemainnya lagi, yakni Septi Hadi diganti Jajang Sukmara, Mahardirga/ Kim Jeffre Kurniawan, Patrick Wanggai/Rishadi Fausi, dan Abdurrahamn/Irfan Raditya.

Timnas U-23 masih memiliki satu-satunya peluang pada menit 89, melalui pemain Ramdhani Lestaluhu yang berhasil lolos sendirian ke gawang lawan. Tetapi, bola hasil tendangan kerasnya melenceng tipis di sisi kiri gawang I Made Wirawan. Sehingga, kedudukan tetap sama kuat hingga wasit Oky Dwi Putra yang memipin pertandingan meniup peluit tanda babak kedua berakhir.

Wasit dalam pertandingan uji coba tersebut mengeluarkan lima kartu kuning, masing-masing untuk Wahyu Wijiastanto, Ferdinan, Haryono dari timnas senior, sedangkan dua lainnya Diego Michiels dan Yongki (tim U-23).

Pelatih timnas U-23 Rahmad Darmawan, timnya bermain sudah bagus terutama kerja sama antara lini sudah berjalan baik.

Namun, timnya pada babak kedua masih belum berani keluar untuk melakukan serangan ke gawang lawan. Timnya babak kedua baru berani keluar menyerang sehingga banyak peluang, meski tidak menjadi gol.

Pelatih timnas Senior Wim Rijsbergen mengatakan, timnya masih banyak yang bermain individu sehingga banyak kehilangan konsentrasi.

Pemain belum bermain bagus karena bertanding lawan saudara mereka kelihatan meremehkan. Sehingga, mereka justru banyak terjadi kesalahan sendiri," kata Wim Rijsbergen. (B018/A023/K004)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ketum PSSI: kedua tim tampilkan permainan bagus

Posted: 18 Aug 2011 11:58 AM PDT

Ketua Umum PSSI Djohar Arifin Husin ( FOTO ANTARA/Puspa Perwitasari)

Berita Terkait

Video

Solo (ANTARA News) - Ketua Umum PSSI Djohar Arifin Hussein mengatakan, pertandingan Tim Nasional Senior melawan Usia 23 (U-23), sama-sama menampilkan permainan bagus, terutama kerja sama dan semangat juangnya.

"Kedua tim sama-sama menampilkan permainan tehnik dan memiliki semangat juang tinggi," kata Djohar Arifin Hussein, usai pertandingan uji coba Timnas senior lawan U-23, di Stadion Manahan Solo, Kamis malam.

Menurut dia, timnas senior sudah bermain bagus, dan pelatih sudah tahu mana kekurangan dan kelebihannya. Mereka ke depan akan melakukan evaluasi untuk memperbaiki sebelum bertanding melawan Iran.

Selain itu, timnas U-23 juga untuk persiapan SEA Games, mereka bagus dalam pertahanan, dan kekurangan akan dievaluasi oleh pelatih.

Menurut Djohar, timnas senior pada babak kedua mengganti semua pemain, sehingga pelatih akan melihat kerja keras pemain dalam tim. Pelatih dalam uji coba ini tidak mau kemenangan, tetapi melihat kerja sama dan dimana lagi yang perlu adanya perbaikan.

Timnas senior tersebut, kata dia, diharapkan akan meningkat lagi saat uji coba melawan Palestina, di Stadion Manahan, pada 22 Agustus 2011.

"Kami melihat banyak peluang yang diciptakan dengan permainan atraksi para pemain timnas," katanya.

Meski calon lawan yakni Iran sangat jauh kelasnya dibanding timnas, tetapi mereka bermain penuh semangat dan memiliki motivasi tinggi dalam bertanding.

"Kita masih ada waktu untuk perbaikan, karena akan uji coba melawan Palestina dan Yordania, serta puncaknya tanggal 2 September melawan Iran nanti," katanya.

Selain itu, Djohar Arifin Hussein juga memberikan apresiasi kepada masyarakat Solo yang mendukung Timnas yang luar biasa. Meski, timnas hanya bertanding uji coba, tetapi masyarakat sangat antusias memadati Stadion Manahan Solo.

"Saya sangat apresiasi kepada masyarakat Solo, yang memadati Stadion Manahan, mendukung Timnas, meski hanya pertandingan uji coba. Penonton luar biasa," katanya.

Pelatih Timnas U-23 Rahmad Darmawan, mengatakan, untuk membentuk suatu oraganisasi tim sepak bola sangat sulit karena harus perlahan lahan dan bertahap menjadi suatu tim yang bagus.

Menurut dia, dirinya sangat bangga mempunyai pemain pemain muda, mereka memiliki motivasi yang kuat untuk bisa lebih baik lagi. Tim akan terus dibangun kondisi fisik mereka agar lebih baik.

"Pemain kami sudah menampilkan yang terbaik. Kami memiliki 18 pemain yang akan direkrut ke tim senior dan enam pemain sudah bergabung," katanya. (B018/A023/K004)

Editor: B Kunto Wibisono

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Menangi Adu Penalti, Inter Amankan 2 Poin

Posted: 18 Aug 2011 01:01 PM PDT

BARI – Laga perdana Trofeo TIM dalam 45 menit berakhir imbang, 1-1. Namun setelah digelar adu penalti untuk menentukan pemenang partai pertama, Inter berhasil menekuk Juventus dengan total skor penalti, 7-6.

Laga berjalan sengit sejak awal babak. Permainan cepat dan terbuka diperlihatkan La Beneamata dan juga Bianconeri. Namun Juve berhasil membuka skor, saat pertandingan belum genap berusia 10 menit.

Adalah bomber anyer La Vecchia Signora, Mirko Vucinic yang melesakkan si kulit bundar ke gawang Inter Milan yang dijaga Luca Castelazzi di menit ke-8, memanfaatkan kelengahan Walter Samuel dkk.

Tersengat dengan gol cepat tersebut, Inter mencoba lebih agresif menyerang. Sempat mendapatkan peluang di menit ke-12, Inter baru mampu menyamakan kedudukan, tiga menit kemudian. Tepatnya dimenit ke-15, Andrea Ranocchia berhasil memanfaatkan umpan hasil sepak pojok.

Bola yang deras melintasi pertahanan Juve, langsung disambar heading Ranocchia, bola pun bersarang di gawang Marco Storari, skor berubah, sama kuat 1-1.

Tempo yang berjalan cepat, juga membuahkan beberapa friksi akibat kerasnya permainan. Bahkan Alessandro Del Piero sempat terlibat konfrontasi dengan Thiago Motta, di menit ke-39, yang berbuah kartu kuning.

Sejumlah peluang didapatkan kedua kubu, namun wasit meniup peluit panjang, Inter maupun Juve tak berhasil menambah gold an terpaksa harus dilanjutkan dengan babak adu penalti.

Reli adu penalti berjalan cukup panjang. Butuh 7 eksekutor, sampai akhirnya La Beneamata memenangkan partai perdana ini melalui adu penalti. Untuk itu, 2 poin untuk Inter dan 1 poin untuk Juve.

Selanjutnya, Juventus sebagai tim yang kalah, diharuskan menghadapi AC Milan terlebih dahulu, setelah lagta perdana ini

Hasil lengkap adu penati:
Pazzini O-O Del Piero
Motta O-X Pasquato
Pandev X-O Bonucci
Sneijder O-O Vucinic
Stankovic O-O Pirlo
Ranocchia O-O Lichtsteiner
Samuel O-X Barzagli
(raw)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Warning Buat Persela

Posted: 18 Aug 2011 12:04 PM PDT

LAMONGAN - Belum adanya pergerakan yang dilakukan manajemen Persela Lamongan harus dibayar mahal. Salah satu pemain muda berbakat, Hendro Siswanto, diserobot Arema FC dan dipastikan menanggalkan kostum biru laut musim depan.
 
Padahal Hendro merupakan salah satu aset prioritas yang rencananya dipertahankan Laskar Joko Tingkir. Bergabungnya Hendro ke Arema FC sangat mengejutkan LA Mania sekaligus khawatir bakal diikuti pemain-pemain potensial lainnya.
 
"Jujur saja kami kaget mendengar Hendro sudah menandatangani kontrak dengan Arema. Sangat disayangkan, karena ia pemain muda yang berbakat dan masuk timnas. Semoga ini menjadi pelajaran untuk manajemen Persela," ujar Reza Ahmad Pahlevi, LA Mania asal Paciran, Lamongan.
 
Maksudnya, manajemen diharapkan bisa belajar dan bergerak cepat dalam membicarakan kontrak pemain. Levi, sapaannya, bahkan belum mengetahui bagaimana perkembangan tim untuk musim depan karena manajemen sendiri masih adem ayem.
 
LA Mania khawatir lambatnya manajemen memikirkan tim akan menggerus kekuatan untuk musim depan karena satu per satu skuad bakal hengkang. Sedangkan di sisi lain manajemen juga belum menunjukkan keberhasilan dalam merekrut punggawa anyar.
 
Menanggapi itu, manajemen cukup memaklumi kegelisahan supporter yang ingin timnya segera bergerak cepat. Namun manajemen belum bisa berbuat banyak sebelum ada hasil pasti soal verifikasi yang dilakukan PSSI untuk klub profesional.
 
"Kami sangat memahami kekhawatiran LA Mania dengan perginya beberapa pemain yang dianggap berkualitas. Namun manajemen memiliki kalkulasi sendiri soal rencana musim depan. Intinya manajemen tetap melakukan yang terbaik," kata Asisten Manajer Persela Yuhronur Efendi.
 
Ia juga menampik jika manajemen dikatakan kurang agresif dalam mempertahankan pemain. Yuhronur mengakui pihaknya sudah melakukan pendekatan dengan sejumlah pemain muda yang dianggap masih sangat layak berkostum biru laut.
 
"Namun semua tak sesederhana itu. Kita hanya bisa berusaha mempertahankan pemain, tapi keputusan akhir tetap ada di tangan pemain karena masa kontrak sudah selesai. Jadi kita berharap supporter bersabar karena Persela punya perencanaan sendiri," lanjutnya.
 
Ia mencontohkan pemain bintang Persela U-21 Fandi Eko Utomo yang ngebet memperkuat Persebaya 1927 walau menempati daftar teratas pemain yang akan dikontrak Persela. Serupa juga terjadi pada Hendro yang menolak perpanjangan kontrak di Lamongan dan lebih memilih Arema FC.
(Kukuh Setiawan/Koran SI/raw)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

detikcom

sumber :-

detikcom


Pekerja di Stadion Maracana Mogok

Posted: 18 Aug 2011 11:00 AM PDT

Jumat, 19/08/2011 01:00 WIB

Pekerja di Stadion Maracana Mogok
Arya Perdhana - detiksport


Rio de Janeiro - Brasil menghadapi masalah dalam persiapan jadi tuan rumah Piala Dunia 2014. Yang terbaru, para pekerja di Stadion Maracana melakukan mogok akibat kondisi kerja yang berbahaya.

Pemogokan itu terjadi sebagai reaksi dari insiden ledakan yang terjadi pada Rabu (17/8/2011). Insiden itu membuat seorang pekerja mengalami luka bakar serius dan kakinya cedera.

Insiden tersebut terjadi akibat ledakan drum minyak yang berisi sisa-sisa bahan kimia. Sang korban sudah dibawa ke Rumah Sakit Souza Aguiar untuk dirawat.

Menyusul peristiwa itu, sekitar 2.000 pekerja yang tengah merenovasi stadion legendaris yang bakal dipakai di Piala Konfederasi 2013 dan Piala Dunia 2014 itu pun mogok bekerja.

"Kita harus meningkatkan kondisi keselamatan yang belum ideal. Kami mau bekerja lagi hanya jika tuntutan kami didengar," ujar Ketua Serikat Pekerja, Romildo da Silva, kepada Reuters.

Pemogokan ini memukul Brasil yang tengah dikejar tenggat ketat untuk menyelesaikan pembangunan stadion baru dan renovasi stadion lama sebagai persiapan Piala Dunia 2014 di negeri mereka.

Pemogokan di Maracana bukanlah yang pertama terjadi. Awal tahun ini, pekerja yang menggarap Stadion Mineirao di Belo Horizonte juga mogok menuntuk keadaan yang lebih baik.

Foto: Pekerja di Stadion Maracana. (Getty/Michael Regan)

( arp / nar )

Dapatkan info Bola harian dari HP-mu. ketik REG DB kirim ke 3845. cuma Rp.2000/minggu (khusus pelanggan Telkomsel)

Tetap update informasi di manapun dengan http://m.detik.com dari browser ponsel anda!

Tutup

  Share to Facebook:

You are redirected to Facebook

  Share via Email:

Share via Email


loadingSending your message

Message has successfully sent


Diskusikan pendapat Anda dengan pembaca lain melalui milis detiksport@yahoogroups.com
Kirim e-mail kosong ke detiksport-subscribe@yahoogroups.com untukberpartisipasi.

Redaksi: redaksi[at]detiksport.com
Informasi Pemasangan Iklan:
hubungi :
 • Yuyi di yuyi[at]detik.com, telepon 021-7941177 (ext.522) atau,
 • Rafika di rafika[at]detik.com, telepon 021-7941177 (ext.506).
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Soal Eto'o, Inter-Anzhi Belum Capai Kesepakatan

Posted: 18 Aug 2011 10:15 AM PDT

Jumat, 19/08/2011 00:15 WIB

Soal Eto'o, Inter-Anzhi Belum Capai Kesepakatan
Mohammad Resha Pratama - detiksport


Milan - Nampaknya proses transfer Samuel Eto'o dari Inter Milan ke Anzhi Makhachkala masih akan berlarut. Sebab kedua klub dikabarkan belum menemui kata sepakat soal harga.

Dari perkembangan yang didapat, sebenarnya proses negosiasi diprediksi sudah akan selesai antara Inter dengan Anzhi akhir pekan ini. Diketahui Anzhi akan membayar sekitar 30 juta euro kepada Nerazurri untuk memboyong striker asal Kamerun itu.

Lalu kemudian semustinya Eto'o hari Kamis ini sudah akan menjalani tes medis di kota Roma,untuk merampungkan kepindahannya. Namun hal itu urung terjadi

Ada dua masalah yakni gaji serta kesepakatan pribadi lainnya rupanya masih mentok atau nilai transfer yang diinginkan kedua klub. Kabar terakhir menyebut jika ada perbedaan nominal sekitar 8 juta euro antara permintaan Inter dan penawaran Anzhi.

Agen eks pemain Barcelona itu, Peppino Tirri, mengatakan jika negosiasi masih belum menemui ketuntasan dan diperkirakan masih akan memakan waktu lama.

"Aku tidak begitu optimistis untuk saat ini. Masih ada beberapa hal yang harus dituntaskan. Belum ada jalan titik temunya. Masih jauh dari kata sepakat," tutur Tirri seperti dilansir Football Italia.

"Hari ini negosiasi buntu. Kami akan berdiskusi lagi di hari Jumat," tukasnya.

( mrp / arp )

Dapatkan info Bola harian dari HP-mu. ketik REG DB kirim ke 3845. cuma Rp.2000/minggu (khusus pelanggan Telkomsel)

Tetap update informasi di manapun dengan http://m.detik.com dari browser ponsel anda!

Tutup

  Share to Facebook:

You are redirected to Facebook

  Share via Email:

Share via Email


loadingSending your message

Message has successfully sent


Diskusikan pendapat Anda dengan pembaca lain melalui milis detiksport@yahoogroups.com
Kirim e-mail kosong ke detiksport-subscribe@yahoogroups.com untukberpartisipasi.

Redaksi: redaksi[at]detiksport.com
Informasi Pemasangan Iklan:
hubungi :
 • Yuyi di yuyi[at]detik.com, telepon 021-7941177 (ext.522) atau,
 • Rafika di rafika[at]detik.com, telepon 021-7941177 (ext.506).
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


"Barca di Atas Semua"

Posted: 18 Aug 2011 05:39 PM PDT

SANTOS, KOMPAS.com - Penyerang Santos, Neymar, mengatakan, Barcelona merupakan tim terbaik yang tak ada bandingnya saat ini. Lionel Messi disebutnya sebagai salah satu faktor yang membuat Barcelona unggul dari yang lain.

Hal tersebut berkaitan dengan keberhasilan Barcelona mengalahkan Real Madrid di Piala Super Spanyol, dengan agregat 5-4 (2-2, 3-2). Messi berperan besar atas keberhasilan itu, dengan sumbangan tiga gol dan dua assist.

"Barcelona tak bisa digambarkan dengan kata-kata. Anda tak bisa membandingkan mereka dengan tim mana pun. Mereka punya Lionel Messi," ujar Neymar.

Neymar dan Santos berpeluang bertemu Messi dan Barcelona, di Piala Dunia Antarklub, Desember mendatang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lukaku Resmi Milik Chelsea

Posted: 18 Aug 2011 05:28 PM PDT

LONDON, KOMPAS.com - Penyerang Romelu Lukaku telah menuntaskan transfernya dari Anderlecht ke Chelsea dan dikontrak sampai 2017. Menurut pemberitaan di Inggris, nilai transfer pemain Belgia berusia 18 tahun ini mencapai 25 juta euro atau sekitar Rp 307 miliar.

"Ini mimpi yang menjadi kenyataan. Aku bermimpi bermain di sini sejak berusia sepuluh tahun dan berpikir bersalaman dengan pemain-pemain seperti John Terry, Frank Lampard, dan Didier Drogba. TIba di klub besar berambisi besar seperti ini adalah hal luar biasa. Ini adalah yang selama ini aku cari," ujar Lukaku, yang diberi Chelsea kostum bernomor punggung delapan.

"Bermain di Belgia adalah pengalaman bagus. Namun, aku ingin mengambil langkah besar bergabung dengan sebuah klub besar dan sejak awal aku mengatakan ingin bergabung dengan Chelsea."

"Berada di sini sekarang adalah hal baik. Ini adalah tim berisi pemain-pemain berpengalaman di level internasional dan mereka telah memenangi segalanya dan aku belum. Aku tak memiliki perasaan yang sama seperti mereka. Aku ingin menjuarai sesuatu dan itu membuatku sangat ingin mulai bermain dengan pemain-pemain ini."

"Aku ingin belajar dan berlatih sebanyak mungkin untuk meningkatkan diriku dan menunjukkan kepada pelatih bahwa ketika ia membutuhkanku, aku siap. Kemudian, aku berharap mendapatkan jatah bermain dan berguna bagi tim, karena tim adalah hal terpenting. Jika Anda berpikir positif mengenai tim, itu akan positif juga untuk Anda," tuturnya. 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPAS.com - Olahraga

sumber :-

KOMPAS.com - Olahraga


Format Baru Libama Ikut Sistem NCAA

Posted: 18 Aug 2011 03:35 PM PDT

Format Baru Libama Ikut Sistem NCAA

Silvanus Alvin | Aloysius Gonsaga Angi Ebo | Kamis, 18 Agustus 2011 | 22:35 WIB

JAKARTA, Kompas.com - Perbasi (Persatuan Basket Seluruh Indonesia) ingin memperbaiki sistem liga basket mahasiswa atau lebih sering dikenal Libama. Wakil ketua umum Perbasi, Ade Bella, mengungkapkan bahwa mereka akan mengadopsi sistem NCAA.

NCAA merupakan liga basket mahasiswa di Amerika yang sistemnya sudah sangat teratur dan banyak melahirkan bibit unggul untuk berlaga di NBA.

"Nanti kami akan membagi Libama menjadi enam wilayah yaitu Banten, Jakarta 1, Jakarta 2, Sumatera Utara, Jabar, dan Jatim (termasuk Indonesia bagian timur)," ucap Ade Bella, Kamis (18/8/11).

"Kami sudah membuka pendaftaran dari 15 Agustus dan akan ditutup 15 September 2011. Sampai sejauh ini diperkirakan sudah ada 70 universitas yang mau berpartisipasi."

Sistem yang baru ini menghilangkan sistem divisi di mana hanya 10 tim saja yang diperbolehkan memperebutkan piala Libama. Dengan sistem yang baru ini diharapkan persaingan basket antarmahasiswa makin meningkat dan membawa keuntungan bagi para pencari bakat untuk mencari bibit muda basket.

"Agar para pencari bakat tidak terfokus pada 10 tim Libama saja, tapi semua tim yang berpartisipasi bisa dilihat," tambahnya.

Sistem yang baru ini nantinya akan disosialisasikan oleh Perbasi dari sekarang agar liga ini bisa berjalan dengan baik pada Oktober mendatang. Workshop nantinya akan diadakan di UPH agar pemain dan pihak yang bersangkutan mengerti aturan dan sistem baru ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Elton John Undang Andy Roddick

Posted: 18 Aug 2011 03:35 PM PDT

Elton John Undang Andy Roddick

A. Tjahjo Sasongko | Kamis, 18 Agustus 2011 | 22:35 WIB

Elton John dan Andy Roddick

CLEVELAND, Kompas.com — Penyanyi asal Inggris, Elton John, bersama legenda tenis Billie Jean King akan menyelenggarakan pertandingan tenis untuk mencari dana pada Oktober mendatang.

Pertandingan amal yang akan melibatkan petenis AS, Andy Roddick, serta petenis legendaris lainnya, Martina Navratilova, akan berlangsung pada 27 Oktober mendatang.

Acara yang bertajuk Smash Hits ini digagas Elton John  AIDS Foundation dan sudah berjalan sejak tahun 1993 dan telah mengumpulkan dana hingga 10 juta dollar AS.

Tahun ini, Elton John AIDS Foundation akan bekerja sama dengan AIDS Task Force of Greater Cleveland yang bertindak sebagai tuan rumah.

Para pemain akan dibagi dalam dua kelompok yang dipimpin oleh Elton John dan Billie Jean King.  Elton John sendiri akan ikut serta  dalam pertandingan tenis selebriti.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Berita Harian: Sukan

sumber :-

Berita Harian: Sukan


Masih jadi taruhan terbaik: MSN

Posted: 17 Aug 2011 04:07 PM PDT

Sukan

LEE Chong Wei

LEE Chong Wei

'Kami tak pernah sangsi Chong Wei mampu raih emas Olimpik'

LEE Chong Wei masih menjadi pertaruhan terbaik memenangi pingat emas pertama Malaysia di Sukan Olimpik 2012, sekalipun tumbang kepada Lin Dan yang memusnahkan impiannya menjulang Kejohanan Dunia di Arena Wembley, minggu lalu.

Yang penting, pemain nombor satu dunia berusia 29 tahun itu harus melihat kekalahannya daripada sudut positif dan bangkit dengan keazaman lebih tinggi untuk menebusnya di London 2012, kata Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong. "Kekalahan itu harus diambil dengan positif. Saya harap dia tidak patah semangat, sebaliknya bangkit segera dan berusaha lebih keras bagi meningkatkan corak permainan dan memperbaiki segala kelemahan menjelang temasya berprestij itu.

"Ingin saya tegaskan di sebalik kekalahannya itu, MSN tidak pernah sangsi terhadap keupayaan Chong Wei," katanya semalam.

Zolkples berkata, andai berpandu kepada aksi final Ahad lalu, tidak banyak perbezaan ketara di antara Chong Wei dan Lin Dan, cuma jaguh negara itu tidak mempunyai tuah untuk menundukkan seterunya walaupun memegang mata akhir dua kali.

"Perkembangan ini memberikan harapan positif kerana sebelum ini jurang permainan dengan Lin Dan agak besar, tetapi dia kini sudah mampu bersaing. Apa yang perlu kami bantu ialah meningkatkan lagi keyakinan dan kekuatan mentalnya.
"Lin Dan lebih berani mengambil risiko di saat situasi genting manakala Chong Wei pula terlalu berhati-hati. MSN akan bekerjasama dengan Institut Sukan Negara (ISN) dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk menangani masalah ini.

"Kita juga berharap orang ramai terus memberi sokongan padu kepada Chong Wei, bukannya menyalahkannya," katanya.

Impian besar pemain nombor satu dunia itu untuk memahat nama sebagai pemain pertama Malaysia menjuarai Kejohanan Dunia musnah selepas tewas dalam pertarungan sengit 86 minit, 22-20, 14-21, 21-23.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

ahmad firdaus

majulah sukan utk negara..sokonglah para atlet kita..

mohd yusoff

DLCW pemain badminton yg serba lengkap dan setanding LD, x ada beza,DLCW kalau main dengan pemain lain keyakinan tinggi w/p ketinggalan masih boleh menang.Tapi main ngan LD w/p mendahului dan peluang utk menang dah thidang masih tidak menang,...puncanya keyakinan masih di bawah bayangan LD. Inilah perlu dikikis,..DLCW kan berjaya!!!!!

zaki

1.Kaji kelemahan & kekuatan Lin Dan
2. Kaji kelemahan & kekuatan sendiri
3. Perbaiki
4. Persiapkan mental & fizikal
5. Panggil MISBUN

osman

persembahan yg baik tapi nasib x mnyebelahi LCong wei

shahreza falamy

d. lcw perlulah yakin sikit bila masuk gelanggang n pastikan semangat diri trus berterusan apbila mndpat mata, punca utama kekalahan ialah psiko dr lin dan, lcw sekadar menahan sahaja, perlu saiko lin dan juga.. baru kalah bermaruah... wlbgaimanpun lcw tiada pengganti lagi buat masa skrang......

acik

peluang masih banyak,
dan jgn pernah putus asa,
SEMANGAT MASIH MEMBARA,
MALAYSIA BOLEH...DATUK CHONG WEI BOLEH

Kamarul

Datuk Lee Chong Wei - memang terbaik...

marisun

klu mo bjaya kembalilh kpd Dt Misbun. Dia yg telah bertungkus lumus membimbing LCW.Anda berjaya pn krna sumbangannya. Kenalh ingat jasanya. x boleh trus membisu. ketulahan.guru tetap guru

annacomel

bukan senang nak jadi no satu dunia dan menang semua kejohanan besar. cakap memang mudah..diri sendiri nak kalahkan rakan sekelab pun terkial-kial. semua orang boleh cadangkan idea yang baik mencurah-curah..nak realisasikan bukannya mudah. walau bagaimana pun saya amat kagum dengan DLCW ...teruskan perjuangan selagi kudrat masih ada..sekali anda bersara maka tiada lagi peluang anda..tidak semua orang ada peluang itu..berusahalah lagi..kami akan mendoakan anda.. selamat berjaya.

vic

sya berpendapat malah yakin, Datuk misbun sidek adalah orang paling sesuai untuk mengembalikan kekuatan mentalnya..pendekatan jurulatihnya sekarang tidak begitu bagus..dia sendiri tidak ada keyakinan

mee abang

dtk LCW adalah yg terbaik..teruskan usaha utk memenangi semua gelaran..

Narun Gohan

saya berpuas hati dgn permainan Dato Lee Chong Wei melawan Lin dan dikejohanan dunia baru2 ini.apa yg saya mahu kongsi disini,kita perlu kaji kelemahan Lin Dan utk memenangi perlawanan seterusnya dikejohanan Olimpik.Go Lee Chong Wei.Pasti boleh....

rudy

teruskan d lee chong wei.sekarang didalam dunia ini dah no 1.hidup kamu kaya ngan duit sukan yang kamu menang selama ini.kamu dilahirkan tuah sukan.

ginger

tukar player mlayu lh plak..mana tahu ada rezki.. bg lin dan tkejut cket..


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Arsenal pincang tanpa Fabregas

Posted: 17 Aug 2011 04:04 PM PDT

Sukan

WALCOTT (kiri) bersaing dengan pemain Udinese, Giovanni Pasquale dalam perlawanan play-off Liga Juara-Juara di Stadium Emirates, kelmarin.

WALCOTT (kiri) bersaing dengan pemain Udinese, Giovanni Pasquale dalam perlawanan play-off Liga Juara-Juara di Stadium Emirates, kelmarin.

SELEPAS 24 jam kehilangan Cesc Fabregas, Arsenal turut dilihat hilang punca walaupun mencatat kemenangan 1-0 ke atas Udinese dalam saingan play-off Liga Juara-Juara di Emirates.

Kejayaan bersaing buat musim ke-14 di pentas tertinggi Eropah itu diakui, tampak kurang meyakinkan walaupun Arsenal mendahului menerusi jaringan Theo Walcott seawal minit keempat, malah skuad Arsene Wenger dianggap bernasib baik.

Hakikatnya, ketiadaan Fabregas di jentera tengah untuk melancarkan serangan terhadap kubu lawan, kini menyukarkan peluang Gunners dan selepas enam musim tanpa trofi, deretan bangku penonton yang kosong ketika perlawanan menentang Udinese, menggambarkan suasana muram di Emirates. Artikel lain:
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Harian Metro: Arena

sumber :-

Harian Metro: Arena


Hancur kuartet agenda dalang

Posted: 17 Aug 2011 08:52 AM PDT

"SIAPAKAH punca kehancuran kuartet 4x100 meter ini." Itu persoalan yang ditimbulkan Timbalan Presiden Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM), Karim Ibrahim berhubung kehancuran skuad 4x100m wanita negara.

Tidak mahu menamakan siapakah individu itu, Karim berkata, kehancuran kuartet itu timbul kerana adanya individu yang mempunyai agenda menghancurkan barisan pelumba itu.


"Semua kerana kepentingan sendiri. Adanya agenda politik dan beberapa perkara yang mengakibatkan empat pelari ini terus membawa diri masing-masing.

"Sehingga kini skuad 4x100m negara dilaporkan tidak lagi berlatih bersama. Saya menerima laporan daripada ketua jurulatih, Harun Rasheed yang kini berada di Shenzhen, China sempena Sukan Universiti Dunia, bahawa ada atlet yang datang berlatih dan ada yang datang sekejap dan kemudian balik," kata Karim.


Sehingga kini dilaporkan kuartet terdiri daripada Nurul Sarah Abd Kadir, Siti Fatimah Hassan, Siti Zubaidah Adabi, Yee Li Leng dan Norjannah Hafizah Jamaluddin sudah tiga bulan tidak berlatih bersama.


Mereka turut menolak untuk menjalani latihan di luar negara biarpun mesyuarat Jawatankuasa Kerja Olahraga, Isnin lalu bersetuju menghantar kuartet itu menjalani latihan di Eropah.

Bagaimanapun demi pembangunan sukan olahraga negara, satu perjumpaan akan diadakan membabitkan semua atlet terbabit sejurus pulang ke tanah air dari Shenzhen.


Karim berkata, perkara itu sudah diusul kepada Presiden KOAM, Datuk Seri Shahidan Kassim dan beliau tidak akan berputus asa untuk menyatukan kembali kuartet yang berjaya memecahkan rekod kebangsaan berusia 21 tahun ketika di Poland tahun lalu.

Ketika kuartet itu di ambang kejayaan, isu dadah yang melanda barisan pelari itu menjadi titik tolak kepada perpecahan kuartet yang sebelum ini dikatakan berpeluang cerah menghadiahkan emas di Sukan Sea Palembang. Kelima-lima atlet wanita serta Mohd Noor Imran A Hadi sebelum ini mencetuskan kontroversi selepas enggan memberikan sampel air kencing apabila diminta berbuat demikian pada Jun lalu sekali gus mengundang pelbagai tanggapan negatif terhadap kemungkinan mereka menggunakan bahan terlarang. Hasil ujian bagaimanapun didapati negatif.


"Lihatlah apa yang terjadi. Perkara ini sudah menyakitkan hati semua orang, keluarga dan juga atlet. Saya juga rasa sakit hati dan sedih. Jika boleh saya mahu melihat anak tempatan terutamanya kuartet wanita ini melangkah sehingga Olimpik," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kim Swee bimbang

Posted: 17 Aug 2011 08:48 AM PDT

DI SEBALIK kegembiraan menyaksikan anak buahnya melakar kemenangan ke atas kelab Liga Satu Slovakia, MFK Dolny Kubin 2-0 kelmarin, jurulatih skuad Olimpik, Ong Kim Swee masih lagi dilanda kebimbangan.

Ini kerana beliau berpendapat, persiapan lebih sebulan di Vion, Slovakia masih belum cukup bagi mengharungi pusingan ketiga kelayakan Sukan Olimpik London 2012 terutama berdepan Jepun pada aksi pertama Kumpulan C bulan depan.


Apa yang diharapkan Kim Swee ketika ini adalah rancangannya untuk mengadakan satu lagi latihan pusat di Shanghai, China yang dijadual pada 9 September selama 11 hari sebelum berangkat ke Jepun tidak berdepan masalah.

"Saya merancang untuk mengadakan dua perlawanan persahabatan dengan kelab liga utama di China sepanjang berada di sana nanti tapi sehingga kini perkara ini masih belum pasti.


"Jika tidak ada perlawanan persahabatan sebelum menentang Jepun memang susah sikit untuk saya membuat persiapan. Macam sebelum ini pada pusingan kedua kelayakan, skuad Olimpik mengadakan perlawanan persahabatan di Qatar sebelum bertemu Lubnan. Saya harap pihak pengurusan (Persatuan Bola Sepak Malaysia) dapat membantu," katanya yang dihubungi Arena Metro di Slovakia semalam.


Menurut Kim Swee, beliau memilih Shanghai sebagai destinasi kedua latihan pusat apabila pulang ke tanah air dari Slovakia pada 28 Ogos ini atas faktor cuaca dan jarak perjalanan dari Shanghai ke Fukuoka, Jepun yang dekat.

Sementara itu, skuad Olimpik negara bangkit selepas aksi mengecewakan ketika tumpas kepada Budapest Honved FC 1-4 minggu lalu dengan merekod kemenangan ke atas Dolny Kubin menerusi jaringan pemain sayap Wan Zack Haikal Wan Noor pada minit kesembilan dan penyerang Ahmad Hazwan Bakri (m-37).


Ini kemenangan keempat dalam lima perlawanan persahabatan sepanjang berada di Slovakia selepas menewaskan Bodva Moldava 1-0, Topvar Topolcany (2-1) dan Tatron Liptovsky Mikulas (2-1).

Kim Swee mengingatkan anak buahnya supaya tidak dibuai dengan kemenangan yang dicapai dalam siri perlawanan persahabatan di Slovakia kerana ia tidak akan bermakna jika gagal memberikan aksi terbaik pada pusingan kelayakan Olimpik.


"Sememangnya setiap kemenangan tidak kira dalam apa perlawanan sekalipun adalah satu kejayaan. Keputusan di sini tidak mustahak kerana apa yang penting prestasi di pusingan kelayakan nanti namun kemenangan yang diraih skuad Olimpik ini sekurang-kurangnya akan meningkatkan moral pemain," katanya.


Selepas menjadi wakil tunggal dari Asia Tenggara ke saingan peringkat kumpulan kelayakan Olimpik London, Malaysia diundi bersama Jepun, Bahrain dan Syria dalam kumpulan C.


Malaysia memulakan kempen menentang Jepun di Stadium Tosu pada 21 September ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS