Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Mahaleel paling sesuai

Posted: 25 Jul 2013 12:06 PM PDT

Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh bermesra dengan anak Lee Chong Wei sebelum skuad negara berlepas ke Hong Kong dari KLIA, Sepang semalam untuk latihan pusat sebelum menyertai Kejohanan Dunia di Guangzhou, yang bermula 4 Ogos ini. - BERNAMA

SEPANG - Bekas ketua pegawai eksekutif Proton Holding Berhad Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff mampu menerajui Persatuan Badminton Malaysia (BAM) berdasarkan pengalaman luas beliau dalam sukan badminton tanah air, kata Presiden BAM Datuk Seri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh.

Beliau berkata, sebagai tokoh korporat berpengalaman dan berkebolehan, Tengku Mahaleel mampu memartabatkan sukan badminton negara ke tahap lebih tinggi jika dipilih memegang jawatan tertinggi badan induk itu.

Saya rasa beliau (Tengku Mahaleel) sudah bersedia. Beliau ada menelefon saya memberitahu sudah bersedia bertanding sebagai presiden BAM jika dicalonkan.

Saya yakin dengan pengalaman yang ada, beliau mampu menerajui BAM. Beliau juga bekas pemain badminton dan pernah menjadi setiausaha Persatuan Badminton Selangor," katanya selepas bertemu skuad badminton negara yang berlepas ke Hong Kong di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), semalam.

Pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei mengetuai 29 pemain ke Hong Kong untuk menjalani latihan fasa akhir selama 10 hari sebelum beraksi pada Kejohanan Dunia 2013 di Guangzhou, dari 5 hingga 11 Ogos.

Mohd. Nadzmi yang merupakan penyandang jawatan itu tidak akan mempertahan kedudukan itu pada Mesyuarat Agung Tahunan BAM esok.

Mengenai penyertaan skuad negara pada Kejohanan Dunia, Mohd. Nadzmi berharap Chong Wei dan beregu utama negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong memperoleh kejuaraan pada kejohanan berprestij itu sebagai hadiah perpisahan untuk beliau yang menerajui BAM selama 13 tahun.

Di mana-mana kejohanan kita perlu sasar menjadi juara, tetapi kita tidak pernah menjadi juara seperti di Kejohanan Dunia. Kali ini saya harap pemain dapat memberi kejutan dengan menghadiahkan kejuaraan.

Saya tahu Chong Wei bersedia untuk menjuarai kejohanan ini, saya harap dia akan menang, begitu juga Kien Keat dan Boon Heong. Sepanjang saya menjadi presiden BAM, belum pernah pemain kita meraih kejuaraan dalam dua kejohanan besar iaitu Sukan Olimpik dan Kejohanan Dunia," katanya.

Sementara itu, Chong Wei mengucapkan terima kasih atas usaha serta sokongan yang diberikan Mohd Nadzmi sepanjang menjadi presiden BAM.

Menjaga BAM selama 13 tahun bukan mudah. Terima kasih Datuk Seri Nadzmi kerana membantu pemain badminton negara," katanya. - BERNAMA

Barcelona tak puas hati padang Stadium Nasional

Posted: 25 Jul 2013 12:06 PM PDT

Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN
dayne.ghazali@utusan.com.my

Hamidin Mohd. Amin (kiri) dan Irmohizam Ibrahim menunjukkan jersi yang akan dipakai skuad kebangsan apabila menentang Barcelona pada 10 Ogos ini dalam sidang akhbar di Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/FAIRUZ IZYANA AYUB

KUALA LUMPUR - Isu kualiti padang Stadium Nasional Bukit Jalil yang kurang memuaskan timbul lagi dan kali ini melibatkan aksi berprofil tinggi iaitu perlawanan persahabatan Malaysia-Barcelona 10 Ogos ini.

Perkara itu didedahkan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin, yang berkata, berdasarkan kunjungan pertama wakil kelab Catalan itu yang memeriksa padang di Stadium Nasional, mereka ternyata tidak berpuas hati.

Begitupun Hamidin tetap optimis bahawa masalah itu dapat diselesaikan secepat mungkin dengan jaminan telah diberikan pihak Perbadanan Stadium Merdeka ia akan memperbaikinya dalam tempoh 10 hari.

"Wakil dari Barcelona yang memeriksa padang baru-baru tidak gembira tetapi saya yakin perkara ini dapat diatasi secepat mungkin.

"Keadaan padang akan cuba diselenggara dengan baik dalam masa 10 hari dan saya jamin ia akan berada pada tahap terbaik bagi menghadapi Barcelona nanti, jangan bimbang," katanya pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Jawatankuasa Pengelola perlawanan persahabatan Malaysia dan Barcelona, semalam.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif BSC Soccer Malaysia, Effendi Jagan Abdullah dan Ketua Jawatankuasa Ekekutif iM4U, Datuk Irmohizam Ibrahim.

Masalah padang Stadium Nasional bukanlah isu baru kerana saban tahun masalah itu menjadi perhatian setiap kali perlawanan-perlawanan penting dianjurkan.

Kebanyakan pasukan tidak berpuas hati dengan kualiti padang kerana rumputnya yang mudah tercabut kerana menggunakan rumput jenis 'Marimo Paspalum'.

Pertahanan Kelantan, S. Subramaniam tahun lalu pernah menyifatkan keadaan padang di Stadium Nasional cukup keras bagaikan beraksi di atas batu semasa dia membantu pasukannya pada saingan Piala AFC berdepan kelab Vietnam, Navibank Saigon.

Hamidin mengesahkan Barcelona akan tiba di Kuala Lumpur pada 8 Ogos, iaitu pada hari raya pertama dan akan menjalani latihan terbuka di Stadium Nasional pada keesokannya pada pukul 7.30 malam.

"Barcelona akan mengadakan latihan secara tertutup di Stadium Shah Alam dan akan menemui peminat ketika latihan terbuka di Stadium Nasional dari pukul 7.30 hingga 8.30 malam," katanya.

Setakat ini kira-kira 15,000 tiket telah terjual dengan pihak penganjur mensasarkan semua 87,000 tiket akan terjual.

Semua pemain utama Barcelona akan tiba ke Kuala Lumpur termasuk pengurus baru, Gerardo 'Tata' Martino.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS