Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Zulfadli buka mata BAM

Posted:

Zulfadli buka mata BAM

Zulfadli buka mata BAM

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my


Zulfadli Zulkifli


KUALA LUMPUR - Selepas menyedari terdapat kekurangan dalam sistem terdahulu, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) akhirnya mengambil tindakan proaktif dengan bakal menghantar pemain ke pertandingan antarabangsa seawal usia 16 tahun bermula 2012.

Jika dulu, pemain yang masih bersekolah hanya dihantar untuk bertanding pada kejohanan peringkat umur seperti Kejohanan Remaja Dunia dan Remaja Asia, namun mulai tahun depan mereka berpeluang mencabar pemain yang lebih senior serta berpengalaman pada kejohanan berstatus terbuka di Eropah dan Asia.

Pendedahan pada peringkat umur yang awal merupakan kaedah terbaik untuk memastikan pemain Malaysia berupaya bersaing di peringkat antarabangsa pada usia muda dan bukan masih terkial-kial untuk mengukuhkan kedudukan ketika umur sudah menjangkau 25 tahun.

Keputusan untuk menghantar pemain remaja yang bakal dikenalpasti dari Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) ke kejohanan antarabangsa itu diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan BAM dalam mesyuaratnya semalam.

"Apa yang berlaku pada Kejohanan Remaja Dunia lalu (Oktober) menyedarkan kami bahawa pendedahan awal amat diperlukan sekiranya kita mahu pemain kita mampu berdaya saing dengan pemain antarabangsa lain pada usia muda.

"Biarpun Zulfadli Zulkifli berjaya muncul juara, namun dia bukan pemain BAM. Dia membuktikan mampu memberi persembahan yang baik kerana telah didedahkan kepada kejohanan antarabangsa sejak usia awal. Walaupun kita menguasai beregu lelaki tetapi tiada seorangpun pemain perseorangan yang berjaya memasuki suku akhir.

"Jadi mulai 2012, pemain-pemain Tingkatan 4 dari SSBJ akan menjadi kumpulan pertama yang didedahkan kepada kejohanan antarabangsa. Begitupun, kami perlu memilih kejohanan dengan berhati-hati kerana kami memerlukan kejohanan yang berkualiti tetapi dalam masa yang sama tidak mahu pemain ini terlepas terlalu banyak kelas kerana khuatir pelajaran mereka terjejas,'' kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan BAM, David Wee.

Menurut David, biarpun pelajar Tingkatan 4 tidak mempunyai peperiksaan besar untuk diduduki, namun pelajaran mereka tidak boleh diabaikan. Selepas berbincang dengan Pengetua SSBJ, Marina Chin, BAM mendapati tiga atau empat bulan pertama, 2012 adalah tempoh terbaik untuk menghantar pemain bertanding di luar negara.

Antara kejohanan yang berpotensi menjadi pilihan adalah Terbuka Sweden (19-22 Januari), Terbuka Jerman (28 Februari hingga 4 Mac), Terbuka Switzerland (13-18 Mac), Terbuka New Zealand (26-31 Mac), Cabaran Antarabangsa Vietnam (26 Mac hingga 1 April), Terbuka Australia (3-8 April) dan Terbuka Belanda (12-15 April).

Mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan semalam turut mencadangkan, tambahan dua jurulatih bagi menguatkan sektor perseorangan lelaki di SSBJ, dan perkara itu akan diketengahkan ke mesyuarat majlis BAM pada 17 Disember ini.

Kata David, kekuatan bahagian beregu dan perseorangan wanita tidak membimbangkan ketika ini, namun kekurangan ketara wujud dalam perseorangan lelaki, yang diketuai jurulatih dari China, Zhou Kejian.

"Kami akan membawa perkara ini ke mesyuarat majlis dan selepas melihat bajet yang diberikan, barulah kami boleh memutuskan sama ada boleh membawa masuk jurulatih baru. Saya tidak kisah sama ada ia jurulatih tempatan atau asing,'' katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Beri peluang – KLRC

Posted:

Beri peluang – KLRC

Beri peluang – KLRC

Oleh Norzie Mohd. Khasbi
norzie.khasbi@utusan.com.my


Presiden BAM, Datuk Seri Mohd. Nadzmi Salleh berbual dengan Zulfadli Zulkifli (kanan) ketika menyambut kepulangan juara remaja Dunia itu dari Taiwan di KLIA, Sepang baru-baru ini.


KUALA LUMPUR – Ia akan memberi pendedahan dan pengalaman yang berguna buat juara remaja Dunia, Zulfadli Zulkifli andai disenaraikan pada kelayakan Piala Thomas di Macau 14-19 Februari ini.

Sebagai pemain masa depan, pengalaman merasai suasana kejohanan besar bakal memberi kelebihan kepada pemain berusia 18 tahun itu apabila tiba masa dia menggalas tanggungjawab sebagai pemain utama negara pada masa akan datang.

Pemilik KLRC, kelab yang menaungi Zulfadli, Datuk Seri Andrew Kam percaya, kelebihan memberi peluang awal kepada pemain muda adalah untuk mendedahkan pemain itu kepada tekanan serta persekitaran pertandingan besar.

"Adalah sesuatu yang sangat bagus untuk pemain muda seperti Zulfadli jika mendapat peluang membawa cabaran negara dalam satu kejohanan besar. Sama ada dia bermain atau hanya turun sebagai simpanan, suasana Piala Thomas itu sendiri bakal memberikan satu pengalaman hebat kepadanya.

"Jika dalam dua tahun lagi, dia sudah boleh beraksi sebagai salah satu pemain utama negara, pengalaman yang diperoleh sekarang tentu banyak membantu, terutama bagaimana mengendalikan tekanan dan tuntutan tinggi kejohanan.

"Zulfadli mempunyai reputasi yang bagus, sebagai juara remaja dunia dan Asia, dia memiliki keupayaan setaraf dengan pemain pelapis kebangsaan yang lain, jadi dia memiliki kelayakan untuk membawa cabaran Malaysia,'' katanya.

Ketika ini hanya jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei sudah mengesahkan tempat dalam perseorangan lelaki. Biarpun Liew Daren dan Mohd. Arif Latif menjadi calon untuk mengisi slot perseorangan kedua dan ketiga, masih ada kekosongan yang perlu diisi.

Pemain senior KLRC, Muhammad Hafiz Hashim turut disebut-sebut untuk melengkapkan pasukan. Sekalipun prestasinya tidak menentu, namun pengalaman pemain berusia 29 tahun itu berguna jika saingan memasuki peringkat kritikal. Dalam beregu lelaki, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong dan Goh V Shem-Lim Khim Wah sudah pasti memikul cabaran.

Kelmarin, Zulfadli tersingkir di pusingan kedua Terbuka Macau selepas tumpas 15-21, 18-21 kepada jaguh Indonesia, Simon Santoso, namun Arif tersingkir lebih awal, di pusingan pertama selepas kalah 21-19, 16-21, 13-21 kepada pemain Taiwan, Hsueh Hsuan Yi.

Hafiz pula mudah mengalahkan Chan Kwong Beng 21-8, 21-18, sekali gus memastikan pemain muda negara itu sukar mendapat tempat dalam skuad Piala Thomas.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menggunakan polisi memberikan slot simpanan kepada pemain muda, seperti yang dilakukan pada 2008, di mana Arif disenaraikan buat kali pertama, manakala pada 2010, slot diberi kepada Tan Chun Seang.

Sama ada mereka akan menggunakan pendekatan yang sama dan memberi peluang kepada Zulfadli tahun depan, ia juga bergantung kepada prestasi pemain itu pada Kejohanan Terbuka Malaysia, Januari ini. Pusingan akhir Piala Thomas 2012 diadakan di Wuhan.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Republika Online

sumber :-

Republika Online


Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012

Posted: 01 Dec 2011 09:09 AM PST

SPORTKU.COM - NBA mengeluarkan jadwal pertandingan regular season NBA musim 2011-2012. Untuk pertama kali dalam sejarah NBA, pertandingan pembuka regular season akan jatuh di hari yang sama dengan hari Natal [25 Desember 2011]: Boston Celtics di kandang New York Knicks, diikuti dengan Miami Heat di kandang Dallas, dan pertemuan antara Chicago Bulls dengan Lakers.

NBA memutuskan untuk mempertahankan jadwal pertandingan yang lebih dominan ke pertemuan antar tim di sesama wilayah [Barat/Timur].

Jadi misalnya, tim wilayah Barat hanya akan bertemu dengan tim dari Wilayah Timur 18 kali dari 66 pertandingan yang ada, dan sebaliknya. Artinya ada enam tim dari Wilayah Barat yang tidak akan melawan Miami Heat dan ada enam tim dari wilayah Timur yang tidak akan bertemu Lakers.

Jumlah pertandingan antar tim sesama wilayah/Conference per tim: 48
• Melawan 6 team 4 kali (2 home, 2 away)
• Melawan 4 team 3 kali (2 home, 1 away)
• Melawan 4 team 3 kali (1 home, 2 away)

Jumlah pertandingan antar tim beda wilayah/Non-Conference per tim: 18
• Melawan 3 team 2 kali (1 home, 1 away)
• Melawan 6 team 1 kali (home)
• Melawan 6 team 1 kali (away)

Back to Back to Backs [tiga game berturut-turut dalam tiga hari]: semua tim akan bermain back to back to backs minimal satu kali dan tidak lebih dari tiga kali.

Playoff Back to Backs [dua pertandingan berturut-turut dalam dua hari]: mungkin terjadi di ronde kedua

Biasanya regular season NBA berakhir pada hari Rabu. Namun regular season musim 2011-2012 akan diperpanjang sehari lagi sampai hari Kamis, 26 April 2012. Berarti hanya ada satu hari libur buat semua tim menjelang playoffs [tim scouting dan koordinator video akan berdoa agar mereka bisa mengetahui siapa calon lawan tim mereka sebelum hari terakhir regular season]

Pada NBA lockout musim 1998-1999, playoffs belum dimulai sampai tanggal 9 Mei 1999. Jadwal mulai playoff musim 2011-2012 dimundurkan seminggu dari biasanya, yaitu hari Sabtu 28 April 2012.

Regular season NBA akan dimulai dari tanggal 25 Desember 2011 sampai 26 April 2012, total 123 hari. Kurangi empat hari untuk All-Star weekend di Orlando pada tanggal 24-27 Februari 2012, artinya ada 119 hari untuk memainkan total 990 pertandingan.

Perbandingan jadwal regular season NBA situasi normal dan lockout
Season     Jmlh Game/Tim  Jmlh Total Game Total Hari Jmlh Game/Hari  Jmlh Game 1 Tim/Minggu
Normal               82                            1,230                *166               7.4                                3.5
1998-99             50                             725                   90                   8.1                                3.9
2011-12             66                             990                   *119               8.3                                3.9
* Dikurangi empat hari untuk All-Star weekend

NBA Finals akan dimulai Selasa, tanggal 12 Juni 2012 dan akan berakhir Selasa, 26 Juni 2012 apabila seri tersebut mencapai tujuh games.

Apabila iya, maka hanya ada satu hari sebelum NBA Draft 2012 berlangsung di hari Kamis, 28 Juni 2012. Kemungkinan draft akan bertempat lagi di Prudential Center Newark [Madison Square Garden  kemungkinan akan direnovasi lagi untuk kedua kalinya - dari rencana tiga kali renovasi di musim panas]. Namun NBA mengatakan bahwa lokasi NBA Draft 2012 belum final.

Untuk jadwal pertandingan NBA Regular Season Musim 2011-2012 selengkapnya, bisa klik di sini.

Video courtesy of: http://www.slamonline.com/online/media/slam-tv/2011/11/video-the-lebron-james-lockout-mix/

Summary jadwal pertandingan regular season NBA musim 2011-2012:

 • Regular season NBA akan dimulai dari tanggal 25 Desember 2011 sampai 26 April 2012
 • All-Star Weekend akan berlangsung di Orlando pada tanggal 24-27 Februari 2012
 • Jadwal mulai playoff musim 2011-2012 jatuh pada hari Sabtu 28 April 2012.
 • NBA Finals akan dimulai Selasa, tanggal 12 Juni 2012 dan akan berakhir Selasa, 26 Juni 2012 [apabila berlangsung sampai tujuh games].

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Derrick Rose akan melawan Lakers di pertandingan pembuka NBA musim 2011-2012. Sumber Foto : http://goo.gl/0wBVl

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Derrick Rose akan melawan Lakers di pertandingan pembuka NBA musim 2011-2012. Sumber Foto : http://goo.gl/0wBVl

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Kobe dan Kevin Durant. Sumber Foto : http://goo.gl/LVJeS

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Kobe dan Kevin Durant. Sumber Foto : http://goo.gl/LVJeS

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. LeBron James bisa membalaskan dendamnya kepada Dallas Mavericks pada pertandingan Christmas game tanggal 25 Desember 2011. Sumber Foto : http://goo.gl/0NKZl

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. LeBron James bisa membalaskan dendamnya kepada Dallas Mavericks pada pertandingan Christmas game tanggal 25 Desember 2011. Sumber Foto : http://goo.gl/0NKZl

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Dua point guard terbaik di NBA Tony Parker dan Chris Paul. Sumber Foto : http://goo.gl/Nj5ni

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Dua point guard terbaik di NBA Tony Parker dan Chris Paul. Sumber Foto : http://goo.gl/Nj5ni

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Blake Griffin. Sumber Foto : http://goo.gl/ud8Kv

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Blake Griffin. Sumber Foto : http://goo.gl/ud8Kv

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Rajon Rondo point guard Boston Celtics. Sumber Foto : http://goo.gl/jQk2E

Jadwal Pertandingan Regular Season NBA Musim 2011-2012. Rajon Rondo point guard Boston Celtics. Sumber Foto : http://goo.gl/jQk2E

Full content generated by Get Full RSS.

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012

Posted: 01 Dec 2011 09:09 AM PST

SPORTKU.COM - Jadwal, skor pertandingan dan klasemen ABL season tiga 2012. ABL Season 3 sendiri dimulai pada 14 Januari 2012 yang akan datang. Turnamen ini akan berlangsung selama enam bulan, berbeda dengan ABL season sebelumnya [season 2] yang hanya berlangsung selama empat bulan.

San Miguel Beerman [Philipina], Bangkok Basketball Holdings [Thailand] dan Saigon Sports Academy Basketball [Vietnam] adalah tim baru yang akan bergabung untuk meramaikan dan memperebutkan juara di turnamen ABL Season 3.

Tidak hanya tambahan tim dan jadwal berlangsungnya turnamen yang menjadi perubahan perkembangan dalam turnamen musim depan mendatang. Tetapi nama tim yang dipergunakan oleh Indonesia sendiri juga menambah perubahan tersebut.

Tim Indonesia yang sebelumnya memakai nama Satria Muda Britama Indonesia pada ABL Season 1 dan 2, di season yang akan datang, mengganti namanya menjadi Indonesia Warriors. Kata Warriors diambil dari terjemahan bahasa Inggris: 'Satria Muda'. Selain itu, tim-tim lain di ABL menggunakan nama negara, dan SM akan mengikuti pattern tersebut di ABL Season 3.

Di ABL Season 3, sejauh ini Indonesia Warriors baru mengkonfirmasi tiga pemain lokal dari skuad Satria Muda yang akan membela timnya nanti di ajang kompetisi ASEAN, yaitu: Mario Wuysang, Rony Gunawan dan Amin Prihantono.

Dari pengunduran tim Brunei Barracudas dalam season depan, alhasil tim yang akan memperebutkan gelar se Asia Tenggara ini hanya ada delapan tim, yaitu SSA Basketball [Vietnam], San Miguel Beermen [Philipina], Chang Thailand Slammers [Thailand], Indonesia Warriors [Indonesia], Singapore Slingers [Singapura], AirAsia Philippine Patriot [Philipina], Westports KL Dragon [Malaysia] dan Bangkok Basketball Holdings [Thailand].

Semua pertandingan kandang/home Indonesia Warriors [diwarnai dengan font biru dan merah] berlangsung di Britama Arena, Mahaka Square Kelapa Gading kecuali*:

 • Saturday, 4-Feb-12  10:00am    5. Indonesia Warriors    8. HCMC Vietnam                  GOR C'tra Arena Bandung    19
 • Saturday, 14-Apr-12 10:00am    5. Indonesia Warriors    3. Westports KL Dragons    GOR Amongrogo - Yogya       63

*Font biru berarti Indonesia Warriors akan bermain di Britama Arena. Font merah berarti Indonesia Warriors bermain bukan di Britama Arena.

 

Date GMT 7 Home Team Away Team Game #
14-Jan-12 4:00pm 2. Air Asia Patriots 7. Bangkok Basketball Holdings 1
14-Jan-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 6. San Miguel Beermen 2
15-Jan-12 4:00pm 1. Chang Thailand Slammers 8. HCMC Vietnam 3
15-Jan-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 5. Indonesia Warriors 4
18-Jan-12 8:00pm 4. Singapore Slingers 1. Chang Thailand Slammers 5
21-Jan-12   7. Bangkok Basketball Holdings 1. Chang Thailand Slammers 6
21-Jan-12 7:00pm 6. San Miguel Beermen 2. Air Asia Patriots 7
21-Jan-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 3. Westports KL Dragons 8
25-Jan-12 8:00pm 8. HCMC Vietnam 4. Singapore Slingers 9
28-Jan-12 4:00pm 2. Air Asia Patriots 5. Indonesia Warriors 10
28-Jan-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 8. HCMC Vietnam 11
29-Jan-12 4:00pm 1. Chang Thailand Slammers 6. San Miguel Beermen 12
29-Jan-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 7. Bangkok Basketball Holdings 13
1-Feb-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 8. HCMC Vietnam 14
1-Feb-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 7. Bangkok Basketball Holdings 15
1-Feb-12 8:00pm 4. Singapore Slingers 6. San Miguel Beermen 16
1-Feb-12 8:00pm 5. Indonesia Warriors 1. Chang Thailand Slammers 17
4-Feb-12   6. San Miguel Beermen 7. Bangkok Basketball Holdings 18
4-Feb-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 8. HCMC Vietnam 19
5-Feb-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 3. Westports KL Dragons 20
5-Feb-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 4. Singapore Slingers 21
11-Feb-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 1. Chang Thailand Slammers 22
11-Feb-12 8:00pm 8. HCMC Vietnam 6. San Miguel Beermen 23
12-Feb-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 2. Air Asia Patriots 24
12-Feb-12   7. Bangkok Basketball Holdings 5. Indonesia Warriors 25
18-Feb-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 2. Air Asia Patriots 26
18-Feb-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 6. San Miguel Beermen 27
18-Feb-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 4. Singapore Slingers 28
19-Feb-12 4:00pm 8. HCMC Vietnam 7. Bangkok Basketball Holdings 29
25-Feb-12   6. San Miguel Beermen 3. Westports KL Dragons 30
25-Feb-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 4. Singapore Slingers 31
26-Feb-12 4:00pm 8. HCMC Vietnam 1. Chang Thailand Slammers 32
26-Feb-12   7. Bangkok Basketball Holdings 2. Air Asia Patriots 33
29-Feb-12   6. San Miguel Beermen 5. Indonesia Warriors 34
3-Mar-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 5. Indonesia Warriors 35
3-Mar-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 7. Bangkok Basketball Holdings 36
3-Mar-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 6. San Miguel Beermen 37
7-Mar-12 8:00pm 4. Singapore Slingers 8. HCMC Vietnam 38
10-Mar-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 2. Air Asia Patriots 39
10-Mar-12   6. San Miguel Beermen 1. Chang Thailand Slammers 40
11-Mar-12 4:00pm 8. HCMC Vietnam 3. Westports KL Dragons 41
11-Mar-12   7. Bangkok Basketball Holdings 4. Singapore Slingers 42
14-Mar-12 7:00pm 7. Bangkok Basketball Holdings 3. Westports KL Dragons 43
14-Mar-12 7:00pm 6. San Miguel Beermen 4. Singapore Slingers 44
14-Mar-12 8:00pm 8. HCMC Vietnam 2. Air Asia Patriots 45
14-Mar-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 5. Indonesia Warriors 46
17-Mar-12 8:00pm 8. HCMC Vietnam 5. Indonesia Warriors 47
17-Mar-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 2. Air Asia Patriots 48
18-Mar-12   7. Bangkok Basketball Holdings 6. San Miguel Beermen 49
18-Mar-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 4. Singapore Slingers 50
24-Mar-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 7. Bangkok Basketball Holdings 51
24-Mar-12   6. San Miguel Beermen 8. HCMC Vietnam 52
25-Mar-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 3. Westports KL Dragons 53
25-Mar-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 2. Air Asia Patriots 54
31-Mar-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 1. Chang Thailand Slammers 55
31-Mar-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 6. San Miguel Beermen 56
1-Apr-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 3. Westports KL Dragons 57
1-Apr-12 4:00pm 8. HCMC Vietnam 7. Bangkok Basketball Holdings 58
4-Apr-12 8:00pm 8. HCMC Vietnam 5.Indonesia Warriors 59
7-Apr-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 8. HCMC Vietnam 60
7-Apr-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 7. Bangkok Basketball Holdings 61
8-Apr-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 6. San Miguel Beermen 62
14-Apr-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 3. Westports KL Dragons 63
14-Apr-12   6. San Miguel Beermen 2. Air Asia Patriots 64
15-Apr-12   7. Bangkok Basketball Holdings 1. Chang Thailand Slammers 65
21-Apr-12 4:00pm 2. Air Asia Patriots 5.Indonesia Warriors 66
21-Apr-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 8. HCMC Vietnam 67
22-Apr-12 4:00pm 1. Chang Thailand Slammers 6. San Miguel Beermen 68
22-Apr-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 7. Bangkok Basketball Holdings 69
25-Apr-12   2. Air Asia Patriots 8. HCMC Vietnam 70
25-Apr-12   7. Bangkok Basketball Holdings 3. Westports KL Dragons 71
25-Apr-12   6. San Miguel Beermen 4. Singapore Slingers 72
28-Apr-12 6:00pm 5. Indonesia Warriors 1. Chang Thailand Slammers 73
28-Apr-12   6. San Miguel Beermen 7. Bangkok Basketball Holdings 74
29-Apr-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 3. Westports KL Dragons 75
29-Apr-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 8. HCMC Vietnam 76
5-May-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 1. Chang Thailand Slammers 77
5-May-12 7:00pm 2. Air Asia Patriots 4. Singapore Slingers 78
6-May-12   7. Bangkok Basketball Holdings 5. Indonesia Warriors 79
6-May-12 4:00pm 8. HCMC Vietnam 6. San Miguel Beermen 80
9-May-12 5:00pm 3. Westports KL Dragons 4. Singapore Slingers 81
12-May-12 7:00pm 1. Chang Thailand Slammers 2. Air Asia Patriots 82
13-May-12 4:00pm 4. Singapore Slingers 5. Indonesia Warriors 83
13-May-12   7. Bangkok Basketball Holdings 8. HCMC Vietnam 84
Saturday 14-Apr-12 5:00pm 6:00pm 10:00am 5. Indonesia Warriors 3. Westports KL Dragons GOR Amongrogo - Yogya 63

Pertandingan semifinal dan final menggunakan format best of three.

Semi-Final    Saturday    26-Mei-12            Team ranked #1    Team ranked #4
[Play-Off]        Saturday    02-Jun-12            Team ranked #4    Team ranked #1
                        Saturday    09-Jun-12            Team ranked #1    Team ranked #4

                        Sunday      27-Mei-12            Team ranked #2    Team ranked #3
                        Sunday      03-Jun-12            Team ranked #3    Team ranked #2
                        Sunday      10-Jun-12            Team ranked #2    Team ranked #3
                           
Finals             Saturday    16-Jun-12           Team ranked #1    Team ranked #2
                        Saturday    23-Jun-12           Team ranked #2    Team ranked #1
                        Saturday    30-Jun-12           Team ranked #1    Team ranked #2

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Wuysang. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Wuysang. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Adriano. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Adriano. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Mario PG Indonesia Warriors. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Mario PG Indonesia Warriors. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Adriano #11 dari Filipina. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Adriano #11 dari Filipina. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Phillipines Air Asia Patriots. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - Phillipines Air Asia Patriots. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - The best point guard is here #2. Sumber foto: Rogelio Amat

Jadwal, Skor Pertandingan dan Klasemen ABL Season Tiga 2012 - The best point guard is here #2. Sumber foto: Rogelio Amat

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

ANTARA - Olahraga

sumber :-

ANTARA - Olahraga


Barca dan Real dominasi daftar FIFA FIFPro

Posted: 01 Dec 2011 08:32 AM PST

Paris (ANTARA News) - Para pemain dari Barcelona dan Real Madrid memenuhi hampir separuh dari daftar nominasi berjumlah 55 pemain yang dikeluarkan oleh FIFA pada Kamis untuk FIFA FIFPro World XI 2011, yang akan diumumkan pada 9 Januari mendatang.

Barcelona menempatkan 11 pemainnya dalam daftar nominasi tersebut, sementara Real Madrid 10 pemain.

Juara dunia Spanyol menjadi yang paling banyak memiliki wakil dengan 12 pemain, mengungguli Brazil yang memiliki delapan wakil.

Bintang Brazil Neymar, dari Santos, menjadi satu-satunya pemain dalam daftar, yang bermain di klub sepak bola di luar Eropa, demikian AFP melaporkan.

Sebanyak 50.000 pemain profesional terdaftar dengan persatuan-persatuan pemain yang berafiliasi pada FIFPro, yang akan memilih tim yang harus memilih sebuah XI dalam pola 4-3-3.

Lima pemain dalam daftar tersebut sudah pernah terpilih pada FIFPro World XI pada 2009 dan 2010 yaitu Iker Casillas dan Cristiano Ronaldo dari Real Madrid, dan Xavi, Andres Iniesta, dan Lionel Messi dari Barcelona.

Berikut daftar nominasi untuk FIFA FIFPro World XI

Penjaga gawang: Gianluigi Buffon (Italia/Juventus), Iker Casillas (Spanyol/Real Madrid), Manuel Neuer (Jerman/Bayern Munich), Victor Valdes (Spanyol/Barcelona), Edwin van der Sar (Belanda/Manchester United sampai Mei 2011, kini pensiun).

Pemain belakang: Eric Abidal (Prancis/Barcelona), Daniel Alves (Brazil/Barcelona), Ricardo Carvalho (Portugal/Real Madrid), Ashley Cole (Inggris/Chelsea), Patrice Evra (Prancis/Manchester United), Rio Ferdinand (Inggris/Manchester United), Vincent Kompany (Belgia/Manchester City), Philipp Lahm (Jerman/Bayern Munich), Lucio (Brazil/Inter Milan), David Luiz (Brazil/Chelsea), Maicon (Brazil/Inter Milan), Marcelo (Brazil/Real Madrid), Alessandro Nesta (Italia/AC Milan), Pepe (Portugal/Real Madrid), Gerard Pique (Spanyol/Barcelona), Carles Puyol (Spanyol/Barcelona), Sergio Ramos (Spanyol/Real Madrid), Thiago Silva (Brazil/AC Milan), John Terry (Inggris/Chelsea), Nemanja Vidic (Serbia/Manchester United).

Pemain tengah: Xabi Alonso (Spanyol/Real Madrid), Gareth Bale (Wales/Tottenham), Sergio Busquets (Spanyol/Barcelona), Cesc Fabregas (Spanyol/Barcelona), Andres Iniesta (Spanyol/Barcelona), Kaka (Brazil/Real Madrid), Frank Lampard (Inggris/Chelsea), Nani (Portugal/Manchester United), Mesut Ozil (Jerman/Real Madrid), Andrea Pirlo (Italia/Juventus), Bastian Schweinsteiger (Jerman/Bayern Munich), David Silva (Spanyol/Manchester City), Wesley Sneijder (Belanda/Inter Milan), Yaya Toure (Pantai Gading/Manchester City), Xavi (Spanyol/Barcelona).

Pemain depan: Lionel Messi (Argentina/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugal/Real Madrid), Wayne Rooney (Inggris/Manchester United), David Villa (Spanyol/Barcelona), Samuel Eto`o (Kamerun/Anzhi Makhachkala), Sergio Aguero (Argentina/Manchester City), Neymar (Brazil/Santos), Didier Drogba (Pantai Gading/Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (Swedia/AC Milan), Luis Suarez (Uruguay/Liverpool), Radamel Falcao (Kolombia/Atletico Madrid), Edinson Cavani (Uruguay/Napoli), Karim Benzema (Prancis/Real Madrid), Mario Gomez (Jerman/Bayern Munich), Robin van Persie (Belanda/Arsenal).
(I015/A023)

Editor: Ruslan Burhani

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full content generated by Get Full RSS.

Tontowi-Liliyana hadapi juara Indonesia GP Gold

Posted: 01 Dec 2011 06:36 AM PST

Ganda campuran Indonesia Tontowi Ahmad (kiri) dan Liliyana Natsir (ANTARA/Andika Wahyu)

Berita Terkait

Jakarta (ANTARA News) - Ganda campuran unggulan pertama Tontowi Ahmad-Liliyana Natsir akan menghadapi pasangan China juara Indonesia Terbuka Grand Prix Gold He Hanbin-Bao Yixin pada perempat final Macau Terbuka, Jumat.

Tontowi-Liliyana maju ke perempat final turnamen grand prix gold tersebut setelah mengalahkan pasangan Taiwan Lin Yu Lang-Hsieh Pei Chen 21-8, 21-11 hanya dalam17 menit di Macau, Kamis.

Sedangkan He Hanbin-Bao Yixin yang saat ini berperingkat 44 dunia, bangkit dari ketertinggalan untuk menang 10-21, 21-19, 21-13 atas Fang Chieh Min-Wang Pei Rong dari Taiwan dan meraih tempat di delapan besar.

"Harus waspada karena kami juga belum pernah bertemu," kata Liliyana mengenai pasangan China yang menyisihkan ganda Indonesia lainnya Fran Kurniawan-Shendy Puspa Irawati pada putaran pertama.

Ia menilai pasangan tersebut perlu diwaspadai karena He Hanbin bukan orang baru di sektor ganda campuran. "Dia bagus," tambah Liliyana yang bersama Tontowi saat ini menempati peringkat empat dunia.

Pasangan Muhammad Rijal-Debby Susanto juga maju ke perempat final setelah mengalahkan unggulan kelima asal Malaysia Chan Peng Soon-Goh Liu Ying 21-11, 21-14.

Selanjutnya mereka akan melawan Liao Min Chun-Chen Hsiao Huan dari Taiwan yang menundukkan unggulan keempat Sudket Prapakamol-Kunchala Voravichitchaikul 21-17, 21-18.

Dari sektor ganda putra, dua pasangan senior Indonesia akan saling berhadapan, yakni Markis Kido-Hendra Setiawan dengan Alvent Yulianto-Hendra Aprida Gunawan.

Juara Olimpiade Beijing Kido-Hendra yang menjadi unggulan keempat, meraih tempat di delapaj besar setelah mengalahkan ganda Thailand Patipat Chalardchalaem-Nipitphon Puangpuapech 21-9, 21-14.

Sementara Alvent-Hendra menyisihkan pasangan China Liu Xiaolong-Qiu Zihan 21-16, 21-17.

Sektor tunggal tinggal menyisakan Simon Santoso dan Taufik Hidayat menyusul kandasnya Dionysius Hayom Rumbaka dan Tommy Sugiarto.

Unggulan kelima Simon mengalahkan unggulan 12 dari Hong Kong Wong Wing Ki 21-19, 22-24, 21-12, sedang Taufik yang menjadi unggulan ketiga mengalahkan Chen Yuekun dari China 21-11, 20-22, 21-16.

Simon akan memperebutkan satu tempat di semifinal dengan Kashyap Parupalli dari India sedangkan Taufik menghadapi pemain Korea Lee Hyun Il.

Adapun langkah Hayom dihentikan pemain China unggulan ketujuh Wang Zhengming 13-21, 19-21, sementara Tommy dijegal pemain Malaysia Muhammad Hafiz Hashim 19-21, 13-21.(*)

Editor: Ruslan Burhani

COPYRIGHT © 2011

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Sindikasi bola.okezone.com

sumber :-

Sindikasi bola.okezone.com


Desember, Schalke Putuskan Masa Depan Raul

Posted: 01 Dec 2011 12:18 PM PST

GELSENKIRCHEN – Kontrak Raul Gonzalez memang baru akan lunas pada Juni 2012 mendatang. Tapi Schalke 04 akan memutuskan pada Desember mendatang, apakah mereka masih akan menggunakan jasa legenda hidup Spanyol tersebut, untuk beberapa tahun ke depan.
 
Langkah ini di ambil untuk mengamankan legalitas Raul dengan Royal Blues. Pasalnya beberapa klub masih meminati mantan bomber ikon Real Madrid tersebut. Contohnya klub Premier League, Blackburn Rovers.
 
Disinyalir, Blackburn akan memanfaatkan koneksi mantan rekan Raul semasa di Madrid, Michel Salgado, agar mau bergabung ke Blackburn. Tapi, nampaknya Raul akan menolak karena beberapa waktu lalu, menyatakan masih kerasan bersama Schalke di Bundesliga.
 
"Kami akan duduk bersama membicarakan kontraknya pada Desember nanti. Jika ada kesepakatan, Januari baru akan kami resmikan," ungkap manajer umum klub, Horst Heldt kepada Sky Sports, Jumat (2/12/2011).
 
"Kami akan melihat situasi dasarnya terlebih dahulu, baru akan diputuskan tentang masa depannya," tambah Heldt.
 
Heldt atas nama klub mengakui, timnya masih membutuhkan pengalaman dan kepemimpinannya di dalam tim. Raul pun diakui pandai mengambil hati fans yang tak butuh waktu lama, untuk mengidolakan bomber berusia 34 tahun itu.
 
"Dia seorang figur pemimpin dalam skuad dan selalu memberikan yang terbaik untuk tim. Kami sangat senang dengan mentalnya di dalam maupun di luar lapangan. Suporter kami pun senang dengannya," pungkasnya.
(raw)

Full content generated by Get Full RSS.

Gullit Sarankan United Segera Rekrut Sneijder

Posted: 01 Dec 2011 11:23 AM PST

GROZNY – Legenda asal Belanda, yang pernah berkiprah di Premier League, Ruud Gullit, ternyata menaruh perhatian pada Manchester United, yang performa sedang labil. Untuk itu, Gullit menyarankan agar United membeli playmaker Inter Milan, Wesley Sneijder.
 
Nama Sneijder sejatinya memang bukan isu baru bagi pelatih Sir Alex Ferguson. Bahkan di banyak media, rumor soal United yang naksir Sneijder, kencang dikabarkan pada musim panas lalu. Akan tetapi, ketidaksepakatan soal harga, menjadi kendala.
 
Gullit yang pernah merumput dan melatih Chelsea, cukup mengenal United dan Sir Alex, karena itu, Gullit menilai saat ini, The Red Devils yang sedang 'pincang', sangat memerlukan gelandang kreatif untuk membantu United bangkit.
 
Peraih Ballon D'Or 1987 tersebut, sempat melihat laga United kontra Benfica. Gullit mengaku tak terkesan dengan penampilan United yang terlihat kekurangan gelandang cerdas, untuk mengatur serangan. Semua dibebankan hanya kepada Wayne Rooney, untuk menjemput bola dari tengah, lantas membangun serangan.
 
"Benfica bermain bagus, mereka berani dan agresif. Anda pasti juga melihat United kesulitas dan sangat bergantung pada Rooney. Mereka kekurangan gelandang kreatif seperti Sneijder. Dia sosok yang mampu membawa United ke level yang berbeda," tandas Gullit, seperti disitat Tribal Football, Jumat (2/12/2011).
 
Tak hanya itu, maestro lapangan hijau yang kini membesut klub Rusia, Terek Grozny itu pun mengkritisi pertahanan United. Kuatnya pertahanan suatu tim, tak hanya bergantung pada bek-bek berpengalaman, tapi juga kiper yang mampu mengatur lini belakang, dan Gullit tak melihat sosok tersebut dalam diri kiper baru United, David De Gea.
 
"Lebih jauh, United juga pasti merindukan Edwin van der Sar. Mereka 'kangen' dengan caranya mengatur pertahanan di depannya. Ferguson juga menyadari hal itu," tutupnya.
(raw)

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


RTM penyiar rasmi

Posted:

RTM penyiar rasmi

RTM penyiar rasmi

RADIO Televisyen Malaysia (RTM) telah diberi hak sebagai penyiar rasmi Sukan Olimpik London 2012.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf semalam.

Beliau berkata, penyiaran sukan terbesar dunia itu menerusi rangkaian televisyen kerajaan untuk rakyat negara ini adalah tepat malah percuma kepada semua penonton.

"Penyiaran temasya sukan bertaraf dunia menerusi RTM memberi peluang kepada semua rakyat untuk menonton sukan berkenaan tanpa perlu melanggan mana-mana saluran sukan.

"Malah rangkaian televisyen kerajaan ini juga meliputi seluruh pelosok negara dan ia dapat membangkitkan semangat kesukanan dalam kalangan rakyat kerana sukan mampu menyatukan masyarakat," katanya pada sidang akhbar majlis mempromosi RTM selaku penyiar rasmi Sukan Olimpik 2012 di Kuala Lumpur semalam.

Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Norhayati Mohd. Ismail pula berkata, kesempatan menyiarkan acara sukan terbesar dunia itu akan digunakan sebaiknya oleh RTM untuk mempromosi penjenamaan semula saluran televisyen berkenaan.

Beliau yakin hak penyiaran Sukan Olimpik yang diberi kali ini dapat membantu menaikkan semula rating penonton RTM memandangkan saluran berkenaan merupakan penyalur maklumat utama di samping menyediakan kepelbagaian program hiburan yang seiring dengan peredaran zaman.

Sukan Olimpik London akan berlangsung pada 27 Julai hingga 12 Ogos tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.

'Jangan kurangkan geran kami'

Posted:

'Jangan kurangkan geran kami'

'Jangan kurangkan geran kami'


PRESTASI hambar skuad sepak takraw negara pada Sukan SEA 2011 baru-baru ini mengakibatkan geran tahunan untuk persatuan itu bakal dikurangkan.


PERSATUAN Sepak Takraw Malaysia (PSM) menggesa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) supaya menimbang semula keputusan untuk mengurangkan saluran kewangan (geran tahunan) kepada persatuan sukan itu ekoran daripada aksi hambar skuad sepak takraw pada Sukan SEA 2011 yang berlangsung di Palembang, Indonesia baru-baru ini.

Presidennya, Datuk Ahmad Ismail (gambar) berkata, PSM bergantung sepenuhnya kepada geran tahunan daripada KBS yang disalur menerusi Majlis Sukan Negara untuk menampung kos semua program tahunan dan kos operasi persatuan.

"Sekiranya KBS mengurangkan jumlah geran tahunan, kita juga terpaksa mengurangkan program tahunan yang sedia ada bagi tahun 2012 kerana PSM tidak mempunyai dana kewangan besar seperti persatuan sukan porpular lain," katanya semalam.

Beliau berharap Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengkaji semula perkara itu sebelum mengambil tindakan memandangkan sukan sepak takraw adalah antara sukan tradisi Melayu yang mempunyai bilangan peminat yang ramai dalam negara.

"Adalah tidak adil jika peminat sepak takraw dihukum kerana kesilapan PSM dan skuad negara," katanya.

Ahmad Ismail berkata adalah tidak adil juga sekiranya tugas memajukan sukan itu hanya diletakkan di bahu PSM semata- mata kerana ia bukan suatu tugas yang mudah.

"KBS dan MSN perlu bantu kami dalam perkara ini dan saya sedia menerima sebarang cadangan daripada semua pihak termasuk orang ramai dalam usaha membangunkan sukan sepak takraw negara," katanya.

Ahmad Shabery sebelum ini dilaporkan berkata, KBS akan bertindak memotong peruntukan tahunan PSM dan persatuan sukan lain yang gagal menyerlah pada Sukan SEA Indonesia baru-baru ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Naim sedia jadi 'orang tengah'

Posted:

Naim sedia jadi 'orang tengah'

Naim sedia jadi 'orang tengah'


NAIM menganggap jika kemelut KOAM-MSN berterusan, ia boleh menjejaskan pembangunan sukan olahraga negara.


KETUA Kontinjen Malaysia ke Sukan SEA Indonesia 2011, Datuk Naim Mohamad menyatakan kesediaan beliau untuk menjadi 'orang tengah' dalam menyelesaikan pertelagahan yang berlaku antara Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) dan Majlis Sukan Negara (MSN).

Sehubungan itu tegas beliau, satu penyelesaian segera perlu dicari bagi memastikan keadaan tersebut tidak akan merencatkan pembangunan sukan olahraga negara.

Menurutnya, kegagalan untuk menangani keadaan tersebut bukan sahaja akan menyebabkan terbantutnya pembangunan sukan olahraga, bahkan kegagalan sukan itu secara keseluruhannya.

"Nampaknya KOAM dan MSN masih tidak sehaluan. Sememangnya ada masalah yang timbul antara mereka. Tidak perlu kita sembunyikan masalah ini dan ia perlu diselesaikan dengan segera.

"Untuk itu, saya bersedia untuk menjadi pengantara dan untuk menyelesaikan kemelut ini. Tiada masalah daripada pihak saya."

Beliau berkata demikian ketika ditemu ramah dalam program Kerusi Panas terbitan Bernama Radio24 semalam.

Dalam perkembangan yang sama, Naim turut menegaskan, kedua-dua pihak yang bertelagah perlu diberi kata dua untuk menyelesaikan kemelut mereka.

Kegagalan untuk berbuat demikian, ujarnya, bermakna mereka boleh melupakan terus sukan olahraga selepas ini.

Jika KOAM tidak memerlukan MSN, jelas Naim, mereka boleh memaklumkan hasrat itu kepada MSN dan KOAM boleh melakukan semua urusan tersebut.

Jika KOAM memerlukan bantuan daripada MSN pula, mereka boleh duduk berbincang dengan Jawatankuasa Kerja yang terdiri daripada wakil-wakil MSN dan persatuan lain dan memutuskan perkara penting untuk pembangunan sukan.

"Kemelut ini harus diselesaikan antara mereka. Tidak ada gunanya jika mereka tidak mahu membuka hati dan memahami keadaan. Tidak perlu untuk saya mempertemukan mereka tetapi mereka perlu faham apa yang perlu dibuat.

"Untuk melangkah ke hadapan, buangkanlah yang keruh dan ambillah yang jernih. Sentiasa berfikiran positif dan lakukan hijrah pemikiran," tambahnya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

detikcom

sumber :-

detikcom


Allegri Optimistis Dapatkan Kontrak Baru di Milan

Posted: 01 Dec 2011 10:54 AM PST

Full content generated by Get Full RSS.

Tekad Milan Kejar 'Nyonya Tua'

Posted: 01 Dec 2011 09:43 AM PST

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KOMPASbola

sumber :-

KOMPASbola


Crouch Cukur di Bekas Lokasi Kerusuhan

Posted: 18 Aug 2011 06:12 AM PDT

LONDON, KOMPAS.com — Penyerang Tottenham Hotspur, Peter Crouch, memangkas rambutnya di tempat cukur milik Aaron Biber, yang menjadi korban penjarahan dalam kerusuhan London, pekan lalu. Menurut Telegraph, tempat cukur ini memang langganan Crouch.

Biber adalah pria berusia 89 tahun dan telah menekuni profesi itu di tempat tersebut selama 40 tahun. Ketika kerusuhan terjadi, tempat usahanya menjadi korban.

Penjarah masuk dengan memecahkan kaca jendela dan mengambil pengering rambut. Sebuah foto Crouch yang dibubuhi tanda tangan pemain itu luput dari penjarahan.

Biber tidak punya asuransi dan tak mampu memperbaiki kerusakan tokonya. Sejumlah orang kemudian menggelar kampanye "Ayo Bantu Aaron supaya Terus Mencukur" untuk menggalang dana yang, menurut Telegraph, terkumpul sampai 35.000 poundsterling atau sekitar Rp 493 juta.

Menurut Crouch, ia sebetulnya mengunjungi Biber untuk melihat keadaan dan membantu kampanye pengumpulan dana. Namun, menurutnya, ia kemudian berpikir tak ada salahnya meminta bantuan Biber merapikan rambutnya.

"Aku tak berharap potong rambut, tetapi aku perlu dan berada di tempat cukur. Jadi, aku pikir, 'Kenapa tidak?'," ujar Crouch.

"Sedih melihat apa yang telah terjadi kepadanya dan banyak pebisnis dan orang lain, setelah masalah yang terjadi baru-baru ini. Namun, senang melihat respons yang ditunjukkan begitu banyak orang."

"Dari obrolan bersama Aaron, tak perlu diragukan bahwa ia adalah pendukung setia 'Spurs' dan tempat cukurnya bisa ditempuh berjalan kaki dari stadion. Jadi, kami harus membantunya."

"Klub melakukan banyak hal bagus di komunitas ini dan ini adalah sesuatu yang akan terus kami lakukan untuk membantu memulihkan Tottenham dari apa yang telah terjadi," tuturnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Arema Kontrak 18 Pemain

Posted: 18 Aug 2011 03:54 AM PDT

MALANG, KOMPAS.com Persiapan terus diintesifkan Arema Malang menjelang deadline assessment PSSI untuk ikut kompetisi level satu Liga Indonesia. Hingga Kamis (18/8/2011), sudah 18 pemain dikontrak.

"Kami masih butuh sedikitnya tujuh pemain lagi di pelbagai posisi karena target kami minimal memiliki 25 pemain," kata Media Officer Arema Singo Edan Malang, Sudarmaji.

Pemain yang sudah resmi dikontrak adalah Kurnia Mega, Dian Agus, Ajisaka, Purwaka, Waluyo, Zulkifli, Beny, Leonard, Bustomi, Revi, Sunarto, Alfarizi, Hendro, Siswanto, Dendy, Musafri, Saktiawan Sinaga, dan Arif Suyono.

Sudarmaji tidak bersedia membeberkan nilai kontrak dan masa kontrak para pemain itu dengan alasan untuk menjaga komitmen bersama. Hanya untuk Saktiawan Sinaga, mantan striker timnas dan Semen Padang, dikontrak untuk tiga  tahun.

Adapun untuk pemain asing, klub kebanggaan genaro Ngalam (orang Malang) ini masih menunggu regulasi dari PSSI. Arema kini sudah berbicara dengan dua pemain Singapura. "Pemain asing yang sangat kami butuhkan itu adalah untuk posisi striker dan stopper," katanya.

Jika PSSI membatasi setiap klub hanya boleh memiliki tiga pemain asing, berarti Arema masih membutuhkan empat pemain lokal. Menurut Sudarmaji, Arema terus memburu pemain tim nasional.

Beberapa pemain tim nasional yang sudah didekati Arema adalah striker Christian Gonzales, gelandang M Ridwan, dan striker Boas Salossa.

Full content generated by Get Full RSS.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS