Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Misi buang badi

Posted:

Misi buang badi

Misi buang badi


KIEN KEAT (kiri) dan Boon Heong memburu gelaran sulung pada Kejohanan Badminton Dunia 2011 di London bermula Isnin depan.


ADA misi penting yang mahu dilunaskan beregu emas negara, Koo Kien Keat/Tan Boon Heong pada Kejohanan Badminton Dunia 2011 yang akan membuka tirainya di Arena Tertutup Wembley, London, Isnin depan.

Dalam misi bergelar juara, mereka harus segera membuang badi kekalahan di tangan pasangan Korea Selatan, Ko Sung Hyun/Yoo Yeon Seong.

Ini kerana dalam rekod empat pertemuan terdahulu, Kien Keat/Boon Heong masih gagal untuk menyaingi kehebatan lawan mereka itu.

Bagaimanapun, mereka berpeluang untuk membuang badi kekalahan tersebut apabila diramal bertemu dengan Sung Hyun/Yeon Seong pada peringkat suku akhir Kejohanan Dunia tahun ini.

"Jika melepasi halangan daripada Sung Hyun/Yeon Seong, Kien Keat/Boon Heong berpeluang cerah untuk mara sehingga ke final," kata ketua jurulatih beregu negara, Rexy Mainaky.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Farizal sedia rampas status No. 1

Posted:

Farizal sedia rampas status No. 1

Farizal sedia rampas status No. 1

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


FARIZAL (depan) kembali mendapat kepercayaan jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal.


REAKSI penjaga gol Negeri Sembilan, Farizal Marlias terkejut bercampur gembira apabila mengetahui namanya tersenarai semula untuk mengikuti kem latihan pusat skuad kebangsaan bermula petang ini.

Aksi cemerlang Farizal, 25, mengawal gawang barisan Pilihan Malaysia kendalian Ong Kim Swee ketika bertemu Chelsea pada 21 Julai lalu membuktikan dirinya masih layak untuk menyarung jersi No. 1 skuad kebangsaan.

Bagi penjaga gol kelahiran Pahang itu, dia mahu menggunakan sepenuhnya peluang menyertai kem latihan skuad kebangsaan itu untuk meyakinkan semula jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal.

"Saya rasa sangat bersyukur kerana dipanggil semula menyertai skuad kebangsaan. Dua misi saya ketika beraksi menentang Chelsea tempoh hari telah berjaya.

"Pertama saya bertekad gawang tidak dibolosi Chelsea dan ia berjaya. Keduanya saya mahu kembali ke skuad kebangsaan dan ia kini sudah tercapai.

"Jadi tugas saya sekarang adalah untuk berusaha bersungguh-sungguh sepanjang sesi latihan nanti bagi meningkatkan prestasi selain memikat hati jurulatih," kata Farizal ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dengan ketiadaan Khairul Fahmi Che Mat yang berlepas ke Slovakia awal pagi tadi untuk menyertai lati- han skuad Olimpik negara, Farizal akan berlatih bersama Sharbinee Allawee Ramli dan penjaga gol Kuala Lumpur, Norazlan Razali yang di- panggil menggantikan Nasril Nourdin.

Farizal, Sharbinee dan Norazlan pasti akan berusaha meyakinkan Rajagobal dan jurulatih penjaga gol negara, Faozi Mukhlas untuk diturunkan pada aksi persahabatan menentang Oman di Muscat pada 10 Ogos ini.

"Saya berharap dapat terpilih untuk beraksi menentang Oman nanti kerana sudah lama saya tidak berpeluang beraksi pada perlawanan antarabangsa seperti ini.

"Tetapi saya tetap perlu berusaha keras kerana tiada jaminan automa- tik untuk mengisi tempat sebagai penjaga gol utama," jelas Farizal yang pernah menyarung jersi Shah- zan Muda dan Perlis.

Farizal merupakan penjaga gol utama skuad kebangsaan sejak Rajagobal dilantik sebagai jurulatih pada 2009 tetapi diketepikan sele- pas mengalami kecederaan patah tulang pipi pada Julai 2010.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

FAM patut ada pakar taktikal

Posted:

FAM patut ada pakar taktikal

FAM patut ada pakar taktikal

MENTERI Belia Dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyokong sepenuhnya cadangan pelbagai pihak supaya menggunakan khidmat pakar taktikal bagi memantapkan corak permainan skuad bola sepak kebangsaan, lapor NAN HIDAYAT NAN AZMIE.

Menurut beliau, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sepatutnya menerima cadangan itu dengan hati yang terbuka memandangkan ia telah lama dipraktikkan oleh mana- mana skuad bola sepak negara lain termasuk dari benua Asia sendiri.

"Saya rasa ia (khidmat pakar taktikal) satu cadangan yang bagus dan perlu diterima oleh FAM memandangkan pemain kita-rata-ratanya masih muda.

"Apa pun terpulang kepada FAM untuk membuat keputusan, penda- pat saya ia (pakar taktikal) telah lama diamalkan oleh pasukan-pasukan negara lain bagi memantap- kan pasukan masing-masing," kata- nya di Putrajaya semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas cadangan yang menggesa skuad kebangsaan supaya menggunakan khidmat pakar taktikal bagi membantu jurulatih, Datuk K. Rajagobal dalam aspek taktikal,

Dalam perkembangan lain, Ahmad Shabery berkata, peminat tempatan juga dinasihatkan supaya lebih bersikap profesional serta berterusan menyokong skuad kebangsaan meskipun telah tersingkir pada Kelayakan Piala Dunia 2014.

"'Abang' telah tewas tetapi perjuangan 'adik' (skuad Olimpik) masih ada lagi. Kita jangan putus hara- pan dan sentiasa menyokong skuad kebangsaan.

"Penyokong juga perlu profesional termasuk menghormati pasukan lawan kerana apa juga tindakan negatif penonton di tempat sendiri pastinya akan merugikan kita," katanya.

Ahmad Shabery berkata, pihaknya juga sedang mengadakan perbincangan lanjut dengan pihak polis supaya menempatkan anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) di kalangan penonton berbanding hanya berkawal di tepi pa- dang bagi menjamin aspek kesela- matan.

"Jika FRU duduk sama-sama penonton, mereka yang cuba membuat onar juga akan berfikir dua tiga kali.

"Jadi saya percaya ia mampu me- ningkatkan lagi aspek keselamatan di dalam stadium," kata Ahmad Shabery lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen