Utusan Online - Sukan

sumber :-

Utusan Online - Sukan


Hardi, Firdaus didenda, gantung 5 perlawanan

Posted:

Hardi, Firdaus didenda, gantung 5 perlawanan

Hardi, Firdaus didenda, gantung 5 perlawanan

Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN
dayne.ghazali@utusan.com.my

KUALA LUMPUR - Dua pemain Felda United, Hardi Jaafar (gambar) dan Mohd. Firdaus Fauzi terselamat daripada hukuman gantung satu musim selepas kedua-dua pemain yang terlibat dalam insiden pergaduhan dengan penyokong Negeri Sembilan di Stadium Paroi dikenakan penggantungan lima perlawanan dan denda RM5,000 seorang.

Ia gara-gara Hardi dan Firdaus hanya didapati bersalah oleh Jawatankuasa Disiplin FAM yang dipengerusikan oleh Datuk Taufik Razak kerana memanjat pagar dan menyerang penonton, namun terlepas bagi satu lagi pertuduhan iaitu mempunyai niat bergaduh dengan penonton.

Menurut penolong pengurus Felda United, Faisal Zakariah, dia benar-benar rasa lega dengan keputusan yang diberikan kerana ia satu hukuman yang paling ringan dijatuhkan kepada kedua-dua pemainnya.

''Hardi dan Firdaus hanya didapati bersalah bagi pertuduhan pertama kerana memanjat pagar dan dan menyerang penonton tetapi terlepas pertuduhan kedua iaitu menyerang penonton untuk tujuan bergaduh.

''Itu yang menyebabkan mereka berdua dikenakan penggantungan lima perlawanan dan denda RM 5,000 dan bernasib baik tidak didapati bersalah bagi kesalahan kedua yang mungkin membawa penggantungan satu musim serta denda RM 25,000.

''Pihak kami juga perlu membayar kos perbicaraan sebanyak RM 2,287 kerana didapati bersalah dalam kes ini dan akan datang semula dalam satu lagi perbicaraan melibatkan tuan rumah, Negeri Sembilan pada 5 Mac ini.

''Saya harap insiden ini akan dijadikan sebagai satu pengajaran berguna kepada pemain-pemain lain supaya beringat pada masa akan datang sebelum melakukan sesuatu tindakan," katanya yang berkata pihaknya tidak bercadang lagi membuat sebarang rayuan setelah berpuas hati dengan hukuman yang diberikan oleh FAM.

Sementara itu, Hardi menerima keputusan itu dengan reda sambil bersyukur kerana hanya digantung lima perlawanan, namun melahirkan perasaan kecewa dengan apa yang terjadi.

''Saya hairan dengan sikap penonton, pasukan mereka telah menang jadi mengapa mereka tidak berpuas hati lagi, sebelum ini saya tidak pernah terlibat dalam masalah sebegini.

''Walaupun begitu, saya mahu melupakan perkara ini dan mahu memberikan kembali fokus kepada pasukan selepas digantung lima perlawanan nanti," katanya.

Kelibat Bojan Hodak hangatkan spekulasi

Posted:

Kelibat Bojan Hodak hangatkan spekulasi

Kelibat Bojan Hodak hangatkan spekulasi

Oleh YATIMIN ABDULLAH
utusankelantan@utusan.com.my

KOTA BHARU - Desas-desus Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Akademi Al-Hamra Red Warriors (Army), Bojan Hodak menggantikan Peter Butler semakin bertiup kencang apabila dia mula mengendalikan sesi latihan skuad The Red Warriors di sini, semalam.

Tinjauan Utusan Malaysia di padang Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Pasir Tumboh, dekat sini mendapati, sesi latihan yang berlangsung selama satu jam setengah itu berjalan dengan lancar.

Biarpun Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) masih belum mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perkara tersebut, namun pengendali kelahiran Croatia itu dilihat tidak kekok untuk mengendalikan sesi latihan tersebut yang turut dibantu oleh penolong jurulatih, Zahasmi Ismail dan Sidek Shamsudin.

Sementara itu, Hodak ketika ditemui pemberita enggan mengulas lanjut mengenai kehadirannya melatih skuad The Red Warriors.

"Itu anda (wartawan) kena tanya sendiri kepada pihak pengurusan KAFA. Saya tidak boleh mengulas lanjut tentang perkara ini. Tugas saya di sini hanya membantu mengendalikan sesi latihan pasukan sahaja," katanya.

Utusan Malaysia semalam melaporkan, ketua jurulatih Kelantan, Peter Butler yang direhatkan buat sementara waktu oleh Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), berkemungkinan besar bakal meninggalkan The Red Warriors.

Dalam pada itu, sebuah blog, balikpapanpost melaporkan, Peter Butler dikatakan akan melatih pasukan Persiba Balik Papan, Indonesia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen