Kosmo Online - Sukan

sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pasukan LTdL 2011 tiba Selasa

Posted:

Pasukan LTdL 2011 tiba Selasa

Pasukan LTdL 2011 tiba Selasa


KOK WAI (kanan) menyerahkan tajaan kepada CEO LTdL 2011, Mohamad Salleh semalam.


PASUKAN-PASUKAN yang mengambil bahagian dalam kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2011 akan mula tiba di Pulau Langkawi, Selasa ini.

Pengarah Operasi LTdL 2011, Emir Abdul Jalal berkata, semua pasukan yang bertanding, kecuali pasukan Aisan Cycling Team, akan tiba secara berperingkat mulai Selasa ini.

"Bagi pasukan Aisan, mereka datang lebih awal dengan perbelanjaan sendiri ke Pulau Langkawi untuk menjalani lati- han bagi menyesuaikan diri," katanya selepas majlis penyerahan tajaan daripada Figos Sdn. Bhd. di Ibu pejabat LTdL 2011, Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil semalam.

Beliau berkata, pasukan benua dari Jepun itu tiba di Pulau Langkawi sejak Selasa lepas.

"Sudah semestinya pasukan itu mahu mencipta kejayaan yang lebih besar pada edisi kali ini selepas kejayaan salah seorang pelumbanya menjuarai perlumbaan peringkat keempat (Mersing-Parit Sulong) pada LTdL tahun lepas," kata- nya.

Terdahulu pada majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) LTdL 2011, Mohamed Salleh menerima tajaan berjumlah RM50,000 daripada Pengarah Operasi Figos, Tang Kok Wai.

Figos akan menaja pakaian dan kasut sukan untuk kegunaan sekretariat LTdL 2011 dan turut mengambil bahagian dalam rombongan calvacade dengan mempromosikan barangan sukan keluaran mereka.

Selepas empat tahun menyepi daripada siri jelajah terbesar Asia, perlumbaan LTdL kembali membuka tirai di Pulau Langkawi apabila berada dalam senarai laluan perlumbaan berstatus 2HC itu yang akan membuka tirainya pada 23 Januari hingga 1 Februari depan.

Pulau Langkawi kembali dalam kalendar perlumbaan LT- dL tahun ini selepas mengambil pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk mengembali- kan nostalgia perlumbaan ke pulau itu.

Selain Pulau Langkawi yang menjadi daya tarikan utama LTdL 2011, cabaran dua pendakian berturut-turut iaitu ke Cameron Highlands dan Genting Highlands bakal menjadi- kan saingan LTdL 2011 lebih mencabar dan sengit.

Edisi ke-16 LTdL yang melibatkan 10 peringkat perlumbaan dengan jarak kayuhan sejauh 1,315.4km itu menawarkan hadiah wang tunai keselu- ruhan berjumlah RM1 juta.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Selangor perlukan Nasriq

Posted:

Selangor perlukan Nasriq

Selangor perlukan Nasriq

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my

MASALAH kecederaan yang menghantui Nasriq Baharom (gambar) mula menghadirkan kebimbangan buat skuad Selangor. Gergasi lembah Kelang itu mengharapkan pemain pertahanan tengah itu sempat pulih sepenuhnya menjelang sepak mula Liga Super 2011 menentang Kelantan di Stadium Shah Alam, 29 Januari ini.

Kehadiran Nasriq amat ditagih kerana tonggak pertahanan veteran Selangor, Khairul Anuar Baharum tidak dapat beraksi pada perlawanan itu gara- gara menjalani penggantu- ngan tiga perlawanan mulai aksi bertemu Kelantan itu.

Ia sebagai hukuman berikutan tindakan Khairul, 37, menghantuk muka penyerang T-Team, Haris Safwan Kamal sebaik tamat aksi Piala Malaysia di Kuala Terengganu pada 3 Oktober tahun lalu.

Jurulatih Selangor, K. Devan kini hanya mempunyai seorang saja pemain pertahanan tengah iaitu Yosri Derma Raju, bekas pemain Pahang dan Negeri Sembilan yang baru diambil musim ini.

Sebagai alternatif, Devan mungkin akan menggandingkan Yosri, 29, dengan Razman Roslan (bek kanan) atau P. Gunalan (bek kiri) untuk posisi pertahanan tengah itu pada tiga aksi pertama Liga Super bertemu Kelantan, Perlis (1 Februari) dan Kuala Lumpur (12 Februari).

Namun bagi Nasriq, 24, dia kini sedang berusaha bersungguh-sungguh menjalani latihan pemulihan bagi memastikan dia cergas sepenuhnya menjelang aksi pertama, itu kelak.

"Insya-Allah dalam minggu ini atau awal minggu depan saya akan mula menjalani latihan penuh bersama rakan sepasukan. Saya juga yakin kecederaan saya akan pulih menjelang pertemuan dengan Kelantan.

"Agak malang apabila saya mengalami kecederaan lutut pada aksi persahabatan bertemu Maldives (2 November lalu), beberapa hari sebelum skuad kebangsaan berlepas ke Sukan Asia 2010.

"Saya terpaksa menjalani pembedahan arthroscopic pada lutut kiri. Saya kini begitu bersemangat untuk kembali beraksi setelah terlepas Sukan Asia dan Piala Suzuki AFF," katanya ketika ditemui Kosmo! di Padang SUK, Shah Alam baru-baru ini.

Seorang lagi pemain yang turut boleh beraksi di posisi pertahanan tengah ialah pemain tengah bertahan, Bunyamin Umar.

Namun seperti Nasriq, Bunyamin, 23, juga masih dalam proses pemuli- han setelah menjalani pembedahan lutut ACL (Anterior Cruciate Ligament) pada Julai lalu.

"Lagi dua minggu saya boleh menyertai latihan penuh dan insya-Allah, boleh kembali beraksi pada awal Mac," ujar Bunyamin.

Skuad Selangor akan bertemu ATM pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam pada pukul 5 petang ini.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Indonesia takut ancaman Malaysia

Posted:

Indonesia takut ancaman Malaysia

Indonesia takut ancaman Malaysia


IMBAS KEMBALI... Kontinjen Malaysia berarak masuk ke Stadium Utama, Kompleks Sukan Nasional Laos pada majlis perasmian temasya Sukan SEA 2009.


INDONESIA berwaspada dengan kemampuan Malaysia, Thailand dan Vietnam untuk menghancurkan hasrat negara tuan rumah itu muncul juara keseluruhan Sukan SEA ke-26 pada tahun ini.

Menurut laporan akhbar Jakarta Post, pegawai sukan Indonesia sangsi dengan pe- luang negara itu mencapai impian tersebut kerana mereka belum memulakan program latihan kebangsaan.

Temasya sukan dwitahunan itu akan berlangsung dari 11 hingga 20 November di Jakarta dan Palembang.

Setiausaha Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA Indonesia (INASOC), Abdul Rauf berkata, negara itu perlu menang 170 pingat emas memandangkan pencabar terdekat, Thailand, mungkin merangkul kira-kira 150 emas.

"Kita perlu sentiasa sedar bahawa lawan kita bersedia secukupnya dalam melatih atlet masing-masing. Selain Thailand, kita juga ada Vietnam dan kemungkinan negara kuasa baru iaitu Malaysia," kata Abdul Rauf seperti yang dilaporkan oleh akhbar berkenaan.

Akhbar itu turut menjelaskan, kerajaan Indonesia telah memperuntukkan Rp400 bilion (RM134.56 juta) untuk program pembangunan atlet bagi tahun 2011 manakala INASOC belum mengumumkan bajet kese- luruhan penganjuran temasya sukan itu.

Kali terakhir Indonesia muncul juara keseluruhan Sukan SEA dengan mengumpul 194 pingat emas apabila negara itu menjadi tuan rumah pada 1997 di Jakarta.

Pada edisi di Laos, dua tahun lepas, Thailand muncul juara keseluruhan dengan mengumpul 86 pingat emas diikuti Vietnam (83), Indonesia (43) dan Malaysia (40).

Presiden Majlis Sukan Negara Indonesia (KONI), Rita Subowo, dijadual mengumumkan jumlah rasmi acara sukan yang dipertanding- kan pada Sukan SEA 2011, Rabu depan.

Edisi sukan itu dijangka menampilkan 43 jenis sukan dengan kemungkinan 577 acara, menjadikan temasya sukan paling besar di ran- tau Asia Tenggara sejak dekad lepas.

INASOC telah menyasarkan 170 pingat emas iaitu sasaran yang lebih tinggi berban- ding 145 emas yang disasarkan oleh Kemen- terian Belia dan Sukan.

Sebelum ini, ketua Program Emas Indo- nesia (PRIMA) iaitu program latihan kebangsaan, Tono Suratman, optimis dengan sasaran 145 pingat emas.

Satu mesyuarat dengan 42 persatuan sukan di negara itu mendapati setiap persa- tuan menyasarkan purata tiga emas dan ini bermakna kontinjen negara itu hanya mampu meraih kira-kira 126 pingat emas.

"Dengan anggaran itu, adalah sukar untuk mencapai sasaran kami," kata Tono.

Dalam pada itu, seorang pegawai kementerian, Pjoko Irianto berkata, sekiranya Indo- nesia menampilkan banyak acara yang mereka tidak kuat, maka tuan rumah hanya me- lepaskan butir emas kepada pihak lawan.

Menurutnya negara itu telah mengurangkan bilangan acara yang dicadangkan kepada 504 daripada 577 yang meliputi 43 jenis sukan.

"Indonesia perlu menang sekurang-kurangnya 196 emas dalam 577 acara supaya memperoleh 34 peratus jumlah emas yang ditawarkan atau 171 butir emas dalam 504 acara," katanya. - Bernama

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen